婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身一路我都係同奶奶一齊住,3年黎都好和平,直到我上兩個月生完就有好多問題
我生完岀院個日,奶奶話佢同我老公一齊黎接我岀院,黎到又黑口黑面十問九唔應,跟住個一晚我見bb個身好熱我就幫佢除淨一件衫仔,奶奶又話bb係唔識熱,話我唔識湊話我唔聽老人家講野,但我想講佢都係無湊過bb,我老公5-6歲先係奶奶自己湊番,一路都係佢家姐細妹幫佢湊佢個仔。
坐月既時候,奶奶要番工,佢話搵契媽黎照顧我三餐,我媽都會過黎幫bb沖涼,點知契媽老屈我媽話佢煮啲野唔岩我食,跟住就交番個波俾我媽,理都無再理過我,就連佢放假都顧住去打麻雀,唔會理個孫。

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 17:50
本身一路我都係同奶奶一齊住,3年黎都好和平,直到我上兩個月生完就有好多問題
我生完岀院個日,奶奶話佢同 ...

之後我媽想搵契媽講清楚,契媽又一路當我媽透明,個日開始我就一路當契媽透明,唔會叫佢望都唔會望佢,奶奶就話我唔識諗,話無諗過我會同番我媽講,話早知係咁就乜都唔同我講,好笑,個個我媽黎我點樣扮唔知?
我媽煮飯俾我食之餘仲煮埋俾我老公,奶奶好似覺得係理所當然咁,一句唔該都無,一蚊都無俾過我媽,ok唔緊要,我自己岀錢俾番我阿媽。
岀左月之後我基本上日日都番我媽到,因為好近,10分鐘路程,奶奶又話我點解成日都要番去,又話個到唔係我屋企,我真係成頭問號,我結左婚姐我唔係賣左去佢屋企啊?

複式洋房

回覆樓主:

你老公係呢一連串事件入面,扮演乜角色?點解佢好似無出過場咁。

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 17:57
之後我媽想搵契媽講清楚,契媽又一路當我媽透明,個日開始我就一路當契媽透明,唔會叫佢望都唔會望佢,奶 ...

又成日以為我睇唔到偷偷地錫bb,我叫過佢三次唔好錫都唔聽,我就叫我老公岀聲,奶奶就話我不知所謂,係bb面前話我小器。
佢食完煙痴到bb埋一埋,我又係叫佢唔好又係唔聽,我老公岀聲之後又西口西面。
係我房抱走bb,同bb講媽咪唔要你嚕,我明咁細個會未識聽,但我聽到我真係覺得好un耳。
我有時煮少一餐飯,又講到我成日唔煮飯,虐待佢個仔咁,仲要係我唔係到既時候同佢啲朋友咁講,但係我面前又好似乜事都無咁,我真係覺得依啲人好噁心,對住我一套,背後又係另外一套

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-21 18:01
你老公係呢一連串事件入面,扮演乜角色?點解佢好似無出過場咁。

本身我諗住佢番工大壓力我唔同佢講咁多野,點知奶奶好似得寸進尺咁愈黎愈過份,我先同佢講我有幾唔滿意,跟住我老公同佢媽傾,奶奶依家對我更加唔滿意我岩岩同我老公一齊既時候,佢同我講過,如果我同佢嘈交,我老公一定會企係佢個邊,仲要好有信心咁,可能佢覺得我老公成日幫我講好說話所以無俾過好面色我睇

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:05
又成日以為我睇唔到偷偷地錫bb,我叫過佢三次唔好錫都唔聽,我就叫我老公岀聲,奶奶就話我不知所謂,係bb ...

早排我番左我媽到訓4日,佢whatsapp我老公話我又係擺低個女自己周圍去,我想講我都無試過擺低個女,點解會有個又字?同埋就算我係擺低個女又唔係要佢幫我湊,無啦啦又老屈我,仲要成日當我係阿四咁,我真係要上黎發洩下,我唔想無病都谷到有病

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:13
本身我諗住佢番工大壓力我唔同佢講咁多野,點知奶奶好似得寸進尺咁愈黎愈過份,我先同佢講我有幾唔滿意, ...

明白。我覺得鍾意否定、批評新抱係大部分奶奶既通病,就算佢唔識、唔叻,都會好多意見。但唔尊重你媽媽、話娘家唔係你屋企,就太霸道囉,新抱係嫁俾你個仔組織新家庭,唔係賣身俾你。如果我住得近阿媽,我唔會理奶奶,佢係咁轟炸我既,我就多d返去娘家,抱埋個B,費事對住奶奶。但好在你老公都仲會處理下,其實有無可能搬開住呀?你奶奶都幾難頂下,繼續住埋一齊都唔開心。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-21 18:28

明白。我覺得鍾意否定、批評新抱係大部分奶奶既通病,就 ...

我之前淨係講話我想申請公屋,奶奶就突然爆喊,好似覺得我搶走佢個仔咁,琴日我同我老公係廳食野,佢放假既跟住臨岀門口擺低一句,唔阻你地二人世界,我本身唔知我入左房,我老公同我講番我先知,已經有共識會搬岀去,不過要草多一筆錢先。

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:34
我之前淨係講話我想申請公屋,奶奶就突然爆喊,好似覺得我搶走佢個仔咁,琴日我同我老公係廳食野,佢放假 ...

爆喊?你奶奶真係好睇唔開……你老公係獨子?你老爺呢?

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-21 18:36
爆喊?你奶奶真係好睇唔開……你老公係獨子?你老爺呢?

佢係成日喊,喊得仲多過我,老公係獨子,老爺過左身

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:37
佢係成日喊,喊得仲多過我,老公係獨子,老爺過左身

唔怪之你奶奶咁,你老公係佢唯一依靠,所以對你咁敵意。只可以講,你奶奶無智慧,如果咁唔捨得個仔搬走,更加應該同新抱和平相處。

別墅

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:05
又成日以為我睇唔到偷偷地錫bb,我叫過佢三次唔好錫都唔聽,我就叫我老公岀聲,奶奶就話我不知所謂,係bb ...

都幾小氣同霸道,仲要係食煙既我一定唔會同住囉,其實佢有冇一樣優點?

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-21 18:42

唔怪之你奶奶咁,你老公係佢唯一依靠,所以對你咁敵意。 ...

我曾經一度以為佢想我同佢個仔離婚,不過我依家對佢態度都已經無以前咁好

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:50
我曾經一度以為佢想我同佢個仔離婚,不過我依家對佢態度都已經無以前咁好
...

先敬你三分,係顧念奶奶係老公既媽媽。但如果做長輩既得寸進尺,我敬你多一分,你就踩多我一下,我諗任何人都唔會無底線咁忍讓。我好明白,我奶奶雖然無咁癲會爆喊,但佢既所作所為,已經消耗晒我對佢既耐性,我都無辦法好似當初咁錫佢。

複式洋房

fantabb 發表於 20-5-21 18:45
都幾小氣同霸道,仲要係食煙既我一定唔會同住囉,其實佢有冇一樣優點?
...

有買過兩隻手額俾bb,同埋佢有好多fd可以俾到啲二手衫褲床bb車

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-21 18:54
先敬你三分,係顧念奶奶係老公既媽媽。但如果做長輩既得寸進尺,我敬你多一分,你就踩多我一下,我諗任何 ...

就係因為佢係我老公既媽咪我先可以忍到依家,我諗住我忍下,唔好搞到咁疆,點知佢愈黎愈過份,我都唔係咁好恰

別墅

荔枝玉露 發表於 20-5-21 18:59
有買過兩隻手額俾bb,同埋佢有好多fd可以俾到啲二手衫褲床bb車

呢啲唔算係性格上既優點喎,得咁多咋?

大宅

2020勳章

回覆樓主:

因為你99唔想做亦唔識做,所以咪先聲奪人係咪話你唔做囉,只有扮慘先可以引到你c6注意

複式洋房

荔枝玉露 發表於 20-5-21 19:03
就係因為佢係我老公既媽咪我先可以忍到依家,我諗住我忍下,唔好搞到咁疆,點知佢愈黎愈過份,我都唔係咁 ...

對橫蠻無理既人,忍讓係無用,佢唔會因為你既忍讓而慚愧。

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-5-21 19:04
因為你99唔想做亦唔識做,所以咪先聲奪人係咪話你唔做囉,只有扮慘先可以引到你c6注意
...

但我老公好憎佢喊,奶奶一喊我老公就會好炆憎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊