自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
有人記得這單案嗎?改編成電影《三五成群》,最近都拿這單案來教導孩子、警惕他們。

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

記得, 好恐怖

子爵府

2020勳章

當中有幾個轉做污點證人

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

記得,尤其是係搵唔到屍體,靠證人口供嚟判,死者被人虐待至死,好慘!

wcpcelia    發表於 4 天前

大宅

2020勳章

Google睇左
個男仔好慘

別墅

yasumi 發表於 20-5-21 20:10
有人記得這單案嗎?改編成電影《三五成群》,最近都拿這單案來教導孩子、警惕他們。 ...

好記得,當中有d係我舊同學,亦都知有另一個舊同學在案發前同果班犯玩開,學壞左,佢媽媽知佢學壞左,極力阻止佢出街同果班人玩,好好彩咁冇在現場犯下彌天大錯,我冇同佢聯絡,但我覺得佢應好好咁多謝佢媽媽

大宅

我記得,23年前啦 仲記得係5月14號(剛剛好上一個星期)

好恐怖,一大班人打一個人,將個人倒轉 然後將佢個頭撼落地

公爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好以為青少年係一張白紙,邪惡起嚟可以好恐怖, 遠啲仲有寶馬山雙屍案,小說有Lord of the flies。

侯爵府

2020勳章

banbanmm 發表於 20-5-21 20:45
唔好以為青少年係一張白紙,邪惡起嚟可以好恐怖, 遠啲仲有寶馬山雙屍案,小說有Lord of the flies。
...

青少年點會係白紙呀,幼稚園就係...
其實小學階段好緊要,上到中學好多人品德行已定型。

男爵府

2020勳章

yeunghung 發表於 20-5-21 20:30
記得,尤其是係搵唔到屍體,靠證人口供嚟判,死者被人虐待至死,好慘!
...

原來搵唔番屍體

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

係咪受害人姓陸嗰單? 嗰時睇新聞好驚,聽聽埋埋秀茂坪同慈雲山好似有好多三山五嶽

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

好似係垃圾房燒屍,隔了一排先被其中一個有智障既爆出嚟。當時話主犯睇暴力漫畫,用書中既手段嚟虐待死者。

男爵府

2020勳章

Nbs 發表於 20-5-21 20:50
青少年點會係白紙呀,幼稚園就係...
其實小學階段好緊要,上到中學好多人品德行已定型。
...

講得好啱,一行錯,就係咁先

珍珠宮

2020勳章

birdbirdfish 發表於 20-5-21 20:40
好記得,當中有d係我舊同學,亦都知有另一個舊同學在案發前同果班犯玩開,學壞左,佢媽媽知佢學壞左,極力 ...

佢地本身真係咁無法無天?你嗰時驚唔驚佢地?

子爵府

2020勳章

yasumi 發表於 20-5-21 20:10
有人記得這單案嗎?改編成電影《三五成群》,最近都拿這單案來教導孩子、警惕他們。 ...

當時係出名在點解細路都可以咁殘忍,但相比今日都唔算係咩

男爵府

2020勳章

20162016 發表於 20-5-21 21:14
當時係出名在點解細路都可以咁殘忍,但相比今日都唔算係咩

今日班殘忍嘅「小朋友」竟然會得到歌頌讚賞!

saladhk    發表於 4 天前

洋房

真係好警世,有個當時犯案時只得14歲,判了19年監,人生最黃金的日子在獄中渡過。
另外那個最殘暴的leader判了終身監禁,希望唔好放他出來!

大宅

2020勳章

birdbirdfish 發表於 20-5-21 20:40
好記得,當中有d係我舊同學,亦都知有另一個舊同學在案發前同果班犯玩開,學壞左,佢媽媽知佢學壞左,極力 ...
咁你係咪識個主謀大王?

別墅

spikenard 發表於 20-5-21 21:11
佢地本身真係咁無法無天?你嗰時驚唔驚佢地?

犯人係小學同學,係曳,都係唔專心上堂,成績差果d,但不至於咁壞,唔知上左中學係咪又再曳左
我唔驚,因為已經冇聯絡了,但在新聞聽到他們既名,係嚇左個突,估唔到佢會成為殺人犯
至於有幸冇涉事的女同學,原本都正正常常,係好似中二,三時群左果班犯
這件事對令到我深深體會近朱者赤既大道理

別墅

yy_chow1210 發表於 20-5-21 21:26
咁你係咪識個主謀大王?

唔係大王

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊