時政擂台

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 20-5-22 15:35
應該衰過大6二三缐

最費解係連未去過的人都話要移民去

個名好聽過非洲囉
非洲空氣都好好又空曠

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

撈出個世界 發表於 20-5-22 11:15
因為保加利亞, 唔洗考語言。

葡萄牙, 希臘 要等多年才能入籍,亦要考試。

老老實實,如果個國家係富強,外國人想移民過去一定要求高啲,冇理由當地語言都唔使識,但又唔使拎大舊錢去搞投資移民。

個度真係你想像中咁好?當你年紀再大,人老多病痛時,身邊無乜親友,到時溝通同醫療費都成問題。

大宅

回覆 撈出個世界 的帖子

保加利亞啲人有能力嘅都想去歐盟其他國家發展,嗰度啲人賺錢唔多,所以生活指數比較低,適合退休人士。

水晶宮

畀面勳章

小ice 發表於 20-5-22 15:47

個名好聽過非洲囉

但可能南非好過佢喎

水晶宮

畀面勳章

小ice 發表於 20-5-22 15:47

個名好聽過非洲囉

你講肯亞大草原?

唔好講笑,可能遲啲會有人問移民肯亞

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

AaChau 發表於 20-5-22 15:56
人地都答咗拎完保加利亞護照去其他歐洲國家。依度啲人真係好鍾意老屈賣廣告
...

我仍然覺得係廣告,你理得我
何況你又知唔係?不過當然你可以選擇信佢嘅,反正又唔駛俾證據

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 08:55
保加利亞除左保文之外就係講土耳其語。

英文唔係個個識,大城市 Varna Sofia 嗰啲應該三分一人識。俄文只 ...
厲害

第一語言最多係保加利亞文/土耳其文

第二語言最多係英文/俄文

年青人會識英文
老一輩會識俄文

因公事留過一陣既個人經驗

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

heavenlycreat21 發表於 20-5-22 15:48
回覆 撈出個世界 的帖子

保加利亞啲人有能力嘅都想去歐盟其他國家發展,嗰度啲人賺錢唔多,所以生活指數比 ...
樓主講左係退休移民。

水晶宮

yuyueng 發表於 20-5-22 10:41
樓主系用一個比較平既價錢買個希望,50萬歐元唔貴,同埋可以自由去歐盟國家,又或者有一日英國重回歐盟國 ...

都成500萬喎
去到言語不通仲要生活、英國脫歐就唔會短時間再重回歐盟啦
好冒險

別墅

luckybaby2011 發表於 20-5-22 18:35
都成500萬喎
去到言語不通仲要生活、英國脫歐就唔會短時間再重回歐盟啦
好冒險
愛爾蘭未脫歐。

別墅

AaChau 發表於 20-5-22 15:56
人地都答咗拎完保加利亞護照去其他歐洲國家。依度啲人真係好鍾意老屈賣廣告
...
謝謝支持。

一早講左, 網上太多移民廣告, 都唔知啱唔啱,才開post 問。

如果真係賣廣告, 就應該講移民點好點好, 洗乜咁煩。

我自己有朋友畢業後, 去外國深造, 移民去一些發達國家, 如英國, 澳洲。可惜我無機會靠讀書移民, 又唔夠錢投資呢d國家。唯有退而求其次。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

撈出個世界 發表於 20-5-22 11:10
朋友去過東歐, 話治安環境都ok。本來暑期plan去東歐旅行, 不過因疫情唔去。

所以就算歐盟解體, 最壞打算係 ...

我覺得捷克都唔錯物價平,治安都ok ,布拉格靚,其他溫泉小鎮都好靚,巴士坐去周邊國家亦好方便

別墅

pomanlife 發表於 20-5-22 19:47
我覺得捷克都唔錯物價平,治安都ok ,布拉格靚,其他溫泉小鎮都好靚,巴士坐去周邊國家亦好方便
...
好多謝你提供意見。

因為捷克要坐移民監, 暫不考慮。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

撈出個世界 發表於 20-5-22 19:55
好多謝你提供意見。

因為捷克要坐移民監, 暫不考慮。

保加利亞多唔多航班去到架

別墅

pomanlife 發表於 20-5-22 19:57
保加利亞多唔多航班去到架
預左過幾年退休移民, 唔會經常回港。

子爵府

我半年前問過一間叫美ah關於移民保加利亞,你自己google下。我當時都覺得好吸引,不過後來家人唔鍾意,無再研究。我個人覺得可行㗎。

侯爵府

撈出個世界 發表於 20-5-22 11:10
朋友去過東歐, 話治安環境都ok。本來暑期plan去東歐旅行, 不過因疫情唔去。

所以就算歐盟解體, 最壞打算係 ...

其實你去過東歐未?我去羅馬尼亞,親眼睇住睇住有人打荷包。導遊都提醒我地夜晚出街要小心啲,治安好一般

別墅

ILA 發表於 20-5-22 20:00
我半年前問過一間叫美ah關於移民保加利亞,你自己google下。我當時都覺得好吸引,不過後來家人唔鍾意,無再 ...
最終你有無申請移民? 打算去邊?

子爵府

ILA 發表於 20-5-22 20:00
我半年前問過一間叫美ah關於移民保加利亞,你自己google下。我當時都覺得好吸引,不過後來家人唔鍾意,無再 ...

但係我個人係諗住買本passport, 真係喺香港走投無路先會去嗰邊

首頁
23456...11

尾頁

跳至