時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 08:55
保加利亞除左保文之外就係講土耳其語。

英文唔係個個識,大城市 Varna Sofia 嗰啲應該三分一人識。俄文只 ...

樓主系用一個比較平既價錢買個希望,50萬歐元唔貴,同埋可以自由去歐盟國家,

又或者有一日英國重回歐盟國就賺到啦。

別墅

Wish1388 發表於 20-5-22 09:33
保加利亞移民政策無變,有d公司話做唔到/改例無得做等只係因為信錯人,用左不合規手法申請,過唔到當局審批 ...
謝謝你的資料。 請問你認識的人, 是否靠投資入籍保加利亞?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

1998Ruby1998 發表於 20-5-22 08:55
保加利亞除左保文之外就係講土耳其語。

英文唔係個個識,大城市 Varna Sofia 嗰啲應該三分一人識。俄文只 ...

其實時間都是成本、如果浪費十年八年去移民適應 、比留在香港發展 、可能相差千幾萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yuyueng 發表於 20-5-22 10:41
樓主系用一個比較平既價錢買個希望,50萬歐元唔貴,同埋可以自由去歐盟國家,又或者有一日英國重回歐盟國 ...

如果50萬歐元、為什麼不去葡萄牙買樓 、那邊主要是講英文的~

但如果想拿到葡萄牙護照、 一定要考葡文試~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

funseller 發表於 20-5-22 10:34
移民後,歐盟如果解體,咁點算?
朋友去過東歐, 話治安環境都ok。本來暑期plan去東歐旅行, 不過因疫情唔去。

所以就算歐盟解體, 最壞打算係留在當地退休, 空氣和生活空間唔錯, 物價亦低。

別墅

大力大力 發表於 20-5-22 11:09
如果50萬歐元、為什麼不去葡萄牙買樓 、那邊主要是講英文的~

但如果想拿到葡萄牙護照、 一定 ...
因為保加利亞, 唔洗考語言。

葡萄牙, 希臘 要等多年才能入籍,亦要考試。

打算退休移民, 所以入籍才能去歐盟地區, 例如愛爾蘭。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

大力大力 發表於 20-5-21 22:16
人大剛通過了國安、 垃圾泛民及曱甴、以後再不可以搗亂了~

唔使諗移民~
樓主都講明唔想講呢啲,你係都要插入,香港人就係咁唔守法

kwankwan717    發表於 20-5-22 15:42
978212    發表於 20-5-22 12:28

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

官方語言: 保加利亞語

樓主你真心想移民過去?你識講保加利亞語

大宅

大力大力 發表於 20-5-21 22:16
人大剛通過了國安、 垃圾泛民及曱甴、以後再不可以搗亂了~

唔使諗移民~

係囉,正啊!

大宅

回覆樓主:

啲人真係好煩,好黑人僧,專登諗住搵啲post睇過吓日晨,不涉政治,點知硬係有啲人死都要拉埋政治一齊講,煩唔煩呀

978212    發表於 20-5-22 12:29

子爵府

葡萄牙主要講英文都up 得出

成日無料又貢出嚟

大宅

撈出個世界 發表於 20-5-22 11:06
謝謝你的資料。 請問你認識的人, 是否靠投資入籍保加利亞?

係呀

別墅

Wish1388 發表於 20-5-22 12:24
係呀
不情之請, 可否pm佢用邊間公司? 萬分感謝。

別墅

牛牛牛牛 發表於 20-5-22 11:20
官方語言: 保加利亞語

樓主你真心想移民過去?你識講保加利亞語 ...
如果退休住首都, 到時用英語+少少保加利亞語。
加上 google 基本生活問題不大。

佢入籍唔洗考保加利亞語。 其他如希臘, 西班牙要考。

別墅

zakumama 發表於 20-5-22 12:05
啲人真係好煩,好黑人僧,專登諗住搵啲post睇過吓日晨,不涉政治,點知硬係有啲人死都要拉埋政治一齊講,煩 ...
其實係睇左d移民節目, 想去一些空氣和生活質素好的地方生活, 過些平淡日子。

有誰不想在自己地方終老? 香港生活壓力太大, 空間太細, 物價亦高。

自問2公婆做咁耐香港野, 交足稅, 除左睇下公立醫院, 免下差餉電費,都無乜攞政府福利。

但諗到捱左一世, 退休都要住龍床盤, 咪試下去其他空氣好, 生活節奏慢的地方退休。

中國和東南亞地區, 空氣差或者入籍要求高, 咪唔考慮。

唔諗政治, 只想過平淡退休生活。

男爵府

回覆樓主:

見識過係外地生活嘅人,根本唔會稀罕呢啲二等工民身份, 冇足夠嘅錢又唔識當地嘅語言都唔知移嚟做乜

禁止訪問

公爵府

Pianocake 發表於 20-5-22 08:26
真心奇怪,居然有人選保加利亞都唔留香港,究竟知唔知保加利亞有幾落後? ...
那邊有歐洲式炆煮豉油嘛

水晶宮

畀面勳章

Pianocake 發表於 20-5-22 08:26
真心奇怪,居然有人選保加利亞都唔留香港,究竟知唔知保加利亞有幾落後? ...

應該衰過大6二三缐

最費解係連未去過的人都話要移民去

其實係咪廣告

水晶宮

畀面勳章

bopomofo2405 發表於 20-5-22 12:18
葡萄牙主要講英文都up 得出

葡萄牙都講英文的話

咁邊度仲會用葡萄牙文?

呢個又真係搞笑左d

我對事不對人咋

bopomofo2405    發表於 20-6-1 19:20

首頁
12345...11

尾頁

跳至