家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已開始有紅利滚存,但要繼續供款,因接近退休年齡,重諗緊繼唔繼續每月供款,如果係你,會點考慮?

別墅

cy.muimui 發表於 20-5-22 12:16
已開始有紅利滚存,但要繼續供款,因接近退休年齡,重諗緊繼唔繼續每月供款,如果係你,會點考慮?
...

危疾仲有幾多年要供丫?!

人壽,一般嚟講越後生越需要加啫。因為佢係買個保障。假設你唔喺度,你屋企人可以拎錢嚟交租,供樓等等。如果已經送唔多到退休年齡而仔女已經大哂,人壽方面可以諗唔買咁多籮。

又或者唔想交保費嗰時,用入面嘅紅利嚟交。

複式洋房

cy.muimui 發表於 20-5-22 12:16
...

有冇得睇到保單內容,因為要睇仲要供幾耐,供幾多,現金價值有幾多等等

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 cy.muimui 的帖子

仲差幾年供完, A) 可考慮減額, 保費因此會按比例縮少. B) 如果日後紅利多, 可選擇用紅利作繳費之用. (如果而家依刻吾多, 就吾好啦, 俾d 時間佢滾耐d 先)

男爵府

發表於 昨天 12:13 |顯示全部帖子
Herachow 發表於 20-5-25 11:10
有冇得睇到保單內容,因為要睇仲要供幾耐,供幾多,現金價值有幾多等等
...

份保單已成熟並於舊年年尾到期,有紅利,但如继續生效仍需每月供款,由於廿多年錢買,細節有些已忘了。

男爵府

發表於 昨天 12:15 |顯示全部帖子
ashlee0610 發表於 20-5-28 01:54
回覆 cy.muimui 的帖子

仲差幾年供完, A) 可考慮減額, 保費因此會按比例縮少. B) 如果日後紅利多, 可選擇 ...

份單舊年年尾已到期並有紅利,但如继續仍需每月交保費。由於細節已忘了,要揾番當時份文件再望下,謝謝你意見。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊