3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日去在CAC升小一評估,佢評為有限智能,心情好DOWN,做左兩年到校竟然冇進步,少少都追唔到,好擔心佢日後小學生活,甚至將來,但我的女兒很樂天,活潑的孩子,有時見到佢咁開心,我仲傷心

侯爵府

2024年龍年勳章

有限智能? 有冇分輕度, 中度, 嚴重?
不要灰心...
我以前好同學係輕度又冇咩野喎~
當年我太自閉, 佢坐我隔離幫我投入校園生活添。
會考重讀一年成績OK升預科
拿過傑出中學生獎, 當然同佢經歷有關
佢地多數好親善, 好多FRIEND...
當然,我有見過佢情緒發作時係特別D!
佢一直好獨立好叻女。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

基雲 發表於 20-5-22 16:18
今日去在CAC升小一評估,佢評為有限智能,心情好DOWN,做左兩年到校竟然冇進步,少少都追唔到,好擔心佢日後 ...
我朋友同你一樣。仔仔小四了。

我朋友只是記得,生小孩是希望小孩開心健康。

佢預左仔仔長大都係做低下階層工作。做送貨,看更等等。

已經買左層大陸樓俾個仔將來收租,香港自住樓,遲早都係俾佢住。

禁止訪問

洋房

有限智能嘅小朋友學習一般較慢,但多些重複教,具體一點,一樣可以學到。唔好因為智能嘅標籤而放棄小朋友嘅前途。相反,我識唔少評左係資優嘅小朋友,都因為一個標籤而覺得唔使努力,最後亦平平無奇。標籤唔代表一切,後天努力亦好重要。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

今日去在CAC升小一評估,佢評為有限智能,心情好DOWN,做左兩年到校竟然冇進步,少少都追唔到,好擔心佢日後 ...

唔好傷心,每個小朋友都有潛能的
到校只係輔助,最幫到小朋友係父母/照顧者
只有小朋友最親愛既人先會了解佢既特性
你試下向到校導師傾下,亦了解下有冇技巧教小朋友
試下平時多啲係日常生活入手,不經不覺咁教小朋友
最緊要小朋友自願學習,千祈唔好標籤,阻礙小朋友發展
加油,不要放棄

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

明白父母知道個一刻一定好大打擊,但小朋友唔會知自己有問題,仍然好天真好開心咁過日子。

最緊要幫佢搵到合適學校,等佢可以學到嘢,雖然一定冇其他小朋友學嘢咁有效率,將來條路係冇咁其他人咁暢通,但唔會乜都冇嘅!小朋友好需要父母支持,加油!

大宅

我仔都評咗有限智能;但佢有興趣嘅嘢仍學得好快;為免佢上小學辛苦;幫佢選咗間happy school, 又早些教佢加、減數,每日放工同佢溫書,我覺得佢都唔太差,比耐性及心機教

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 mo515 的帖子

既然小朋友能力不太差,點解你會去評估?

大宅

Liuvyn 發表於 20-6-17 10:14
回覆 mo515 的帖子

既然小朋友能力不太差,點解你會去評估?

因為你跟他傾談就會知道,講嘢九唔搭八,組織好亂,他也被評自閉普係,今年升小一主流,都好擔心,但好彩入到間關愛小學

首頁

尾頁

跳至