夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mcs74 發表於 20-5-22 23:31
我要求家用好少,只係佢人工4份1,開頭都識得一出糧就比家用我,之後就要問先有。話佢小氣又唔係,我想買咩 ...

首先,趁住依家有第二胎,把家庭所有開支列哂出來,就會知大概要幾多錢,C6嘅4分一家用夠唔夠。通常家庭開支如下:

供/租樓

奶粉/尿片
小朋友學費/車費/補習費
保險/敎育基金(如有)
父母零用錢(如需要)
信用卡(睇每月平均大約幾錢)
交通費 (例如一個月通常幾多次增值)
買餸錢加你想收取嘅私己錢一個總數

條數清清楚楚,4份一唔夠冚,就要加碼,係好合理。唔好比佢有藉口同感覺騙佢嘅銭。

如果佢話係奶奶度扣,你就覆佢,依家家庭成員大咗,果筆錢係不時之需要,奶奶雖然比我補身,但我打算留用家庭應急之用。

再唔係咪除吓筆奶奶錢落每月開支度,睇吓挨倒幾多個月。

有時男人唔攤開條數係唔知米貴。要令佢比得心服口服先得㗎!

希望幫到你。

子爵府

家用同你有無錢係無直接關係,只同佢有無能力賺錢有關,有能力負擔到就要俾,我有工作,人工高過我老公,但佢係俾人工50%家用我,另外佢自己再負責水、電、媒、管理費,間中出街食飯都係佢俾,而佢仍然可以儲到錢,因為佢係慳自己嘅人。

如果老公唔自動自覺,建議用記賬方式,話佢知屋企支出係邊幾方面,同幾多錢,宜家apps好方便,仲會幫你計百分比,叫佢開個數,一出糧就俾你,另外,建議樓主生完,安排好湊小朋友嘅事,儘快搵工,因為長期依賴一個人唔知幾時俾家用你嘅人,太被動

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mcs74 發表於 20-5-23 01:34
今晚我都唔會比佢入門口,佢宜家企係門口到。明天我會趁勢加埋佢家用,如果唔係真係落唔到呢啖氣
...
跟手做埋自動轉賬唔使個個月咁煩

別墅

我做老公會主動月頭俾家用老婆同兩老
各自三分一,每人萬幾蚊都好多,總數都4萬幾家用
唯有自己少買東西
覺得做老公要主動啲俾家用,唔使家人擔心

大宅

極惡 發表於 20-5-23 00:05
反而好其想個4分1即係幾多錢
因為如果我照計%既話,係50%

四分一點會係50%呀?係25%wor

複式洋房

貓仔小花 發表於 20-5-23 11:08
四分一點會係50%呀?係25%wor
我話我係50%。。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mcs74 發表於 20-5-22 23:31
我要求家用好少,只係佢人工4份1,開頭都識得一出糧就比家用我,之後就要問先有。話佢小氣又唔係,我想買咩 ...
可以開個戶口自動轉帳OR二人戶口得唔得?

珍珠宮

Gymguy 發表於 20-5-23 10:54
我做老公會主動月頭俾家用老婆同兩老
各自三分一,每人萬幾蚊都好多,總數都4萬幾家用
唯有自己少買東西

有時唔係幾多錢問題,係責任係承擔問題,呢個男人真係令我好失望,小氣上黎仲衰過女人

別墅

mcs74 發表於 20-5-23 13:32
有時唔係幾多錢問題,係責任係承擔問題,呢個男人真係令我好失望,小氣上黎仲衰過女人
...

做男人尤其係負責做野搵錢就更加應該要俾到安全感個家庭,所以俾家用自動自覺是基本吧。
你講得岩,搵幾多唔重要,最重要係佢搵$10,會願意將$10放給家庭。

珍珠宮

Belavizio 發表於 20-5-23 09:37
首先,趁住依家有第二胎,把家庭所有開支列哂出來,就會知大概要幾多錢,C6嘅4分一家用夠唔夠。通常家庭開 ...

我覺得佢唔係覺得我呃佢,而係佢可能覺得我大洗同份人度縮左好多,同以前好唔同

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 13:32
...
無錯,我覺得多有多俾,少有少俾,但不能詐詐諦諦唔俾,仲要搏懵咗好几個月!

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 20-5-23 09:06
其實我覺得兩公婆,有無平心靜氣傾下?有無了解下佢財政情況?或者工作壓力之類?我覺得從關心情況入手,先 ...

其實我之前都傾過,講就咩都得,到實際就一毛不拔。我今次係心灰意冷。

子爵府

https://www.baby-kingdom.com/for ... &extra=page%3D1

樓主,看看以上帖主,她就有某方面的情形類似!結果樓主C6就有餘錢去溝女!

大宅

樓主,同佢開口攞錢,藉口係話買嘢俾你女,真係要同佢鬥智鬥力呀

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 13:40

其實我之前都傾過,講就咩都得,到實際就一毛不拔。我今次係 ...
你c6同我老豆,一樣都係咁無賴!當年,我老豆仲要衰到話,命就有一條,你要唔要吖

男爵府

mcs74 發表於 20-5-23 13:38
我覺得佢唔係覺得我呃佢,而係佢可能覺得我大洗同份人度縮左好多,同以前好唔同
...

錦要睇吓四分一個舊錢係幾多。但你嘅描述,你唔似大駛,所以要好好同佢解釋。

大宅

樓主,我c6同你個個一樣,之前啲家用拖得就拖,3催4請先死死地氣比,後來比我發現佢原來加左好多人工,都唔肯比家用莫講話加而家仲減左,之後比我發現佢同佢啲fd講話我貪錢,淨係識問佢攞錢,最過分係原來佢仲出去溝女

我諗你最好睇清楚佢係咪有異心先

伯爵府

mcs74 發表於 20-5-23 01:34
今晚我都唔會比佢入門口,佢宜家企係門口到。明天我會趁勢加埋佢家用,如果唔係真係落唔到呢啖氣
...

咁佢之前比幾多家用?三分一係一萬定十萬,好唔同
奶奶比又咗幾錢先?
如果阿奶奶比咗五萬十萬你
佢認為你可用幾個月所以唔比?
其實係關乎責任問題,人品問題,開到聲我令願唔要,但又未至於落仔。不過唔好相信男人話養你,我令願請工人,自己返工,我明白你好想自己揍,但咁好無安全感。
我結婚廿多年,未試過問老公取家用,佢每個月自動入錢去我户口,有早無遲,我試過同佢因其他事鬧交,發嬲叫佢唔好比家用我,你自己負責所有野,佢問我係咪嫌錢腥,我話係呀
當然佢照入錢比我,佢知道要過有質素的生活一定要比家用,否則會由天堂跌落地獄。

男爵府

babyniko 發表於 20-5-23 17:06
樓主,我c6同你個個一樣,之前啲家用拖得就拖,3催4請先死死地氣比,後來比我發現佢原來加左好多人工,都唔 ...

係,如果加咗好多人工,如果無放落儲蓄,又無買特別貴嘢返屋企用,就要了解吓。

男爵府

Belavizio 發表於 20-5-23 09:37
首先,趁住依家有第二胎,把家庭所有開支列哂出來,就會知大概要幾多錢,C6嘅4分一家用夠唔夠。通常家庭開 ...

話時話,其實一般家庭,(1)買三餐+奶粉尿片平日家中日用品(eg洗潔精、洗衣液、沐浴用品等),VS (2)水電煤寬頻上網+管理費差餉地租。
比例大約佔總開支多少{(1)同(2)邊樣多}?

首頁

尾頁

跳至