夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解最近呢幾個月冇家用收嘅,你有冇問佢咩原因,

男爵府

mcs74 發表於 20-5-22 23:31
我要求家用好少,只係佢人工4份1,開頭都識得一出糧就比家用我,之後就要問先有。話佢小氣又唔係,我想買咩 ...

不如自己出返去做嘢,可以嗎?

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 00:37
點解最近呢幾個月冇家用收嘅,你有冇問佢咩原因,

因為佢知我有筆數返左黎夠我用好耐,我估佢覺得我有錢所以唔洗比錢我洗。

不過其實我好唔開心,但又唔想為錢嘈,所以先忍下佢。但無可能洗曬我自己錢先問佢拎家用嫁嘛

珍珠宮

csc1016 發表於 20-5-23 00:41
不如自己出返去做嘢,可以嗎?

一早想啦,但為左自己湊小朋友打算忍到佢返學,宜家又有左第二胎……都唔知等到幾時先可以返工賺錢。無家人幫手湊b,外人又唔敢交付。

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 00:46
因為佢知我有筆數返左黎夠我用好耐,我估佢覺得我有錢所以唔洗比錢我洗。

不過其實我好唔開心,但又唔想 ...
咁樣唔得喎,屋企要開支㗎嘛,冇得唔俾家用啊,老婆唔食,啲仔女都要食㗎,真係要俾啲顏色佢睇啊,冷戰囉,黑佢面,唔好彩佢,跟住要成日問佢攞錢囉,都冇辦法一定要厚面皮嘅,我老竇都係咁仆街㗎,成日詐詐諦諦,跟住我咪教我阿媽咁樣囉,跟住我老竇怕咗我媽咁煩,然後就就範囉

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 00:50
咁樣唔得喎,屋企要開支㗎嘛,冇得唔俾家用啊,老婆唔食,啲仔女都要食㗎,真係要俾啲顏色佢睇啊,冷戰囉, ...

無錯,我有錢還我有錢,但佢對屋企好似無承擔咁,我又無固定收入,又有左第二胎好無安全感,佢完全比唔到依靠我,所以我今晚唔比佢返黎,想冷靜下,究竟可以點同呢個人點行落去,究竟應唔應該同佢有第二個bb

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 00:35
其實同我有做野時差唔多,因為佢唔理屋企野,所以咩都係我負責,有時筆數大,我就叫佢比。

有時帶女出去 ...
你同我阿媽一樣,寵壞咗呢啲男人啊,開壞左個頭呀,
你真係要揸返正唻做呀,核突啲都要啊,同佢開口開鼻攞錢囉,500又好1000又好,攞得幾多得幾多

大宅

師姐,我媽開頭都係覺得同佢開口開鼻攞錢呢系好核突,又係十萬個唔願意,但係呢,唔同佢攞錢啦喎,個心又好唔抵喎,好唔憤氣呀,跟住我見佢成日咁唔開心,我咪教佢點樣治我老竇囉,跟住最後成功咗啦梗係,所以你都要硬起心腸!一定要俾啲顏色佢睇,唔係佢以為你好好蝦㗎

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 01:04
師姐,我媽開頭都係覺得同佢開口開鼻攞錢呢系好核突,又係十萬個唔願意,但係呢,唔同佢攞錢啦喎,個心又好 ...

我都覺得好核突,相愛ge人竟然為左幾個臭銅錢大家計黎計去,計到不似愛人不似家人。

我好迷茫,點解佢會唔比家用,賺咁多錢用黎做咩。我想硬,硬到落左第二胎,同佢離婚。

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 01:14
我都覺得好核突,相愛ge人竟然為左幾個臭銅錢大家計黎計去,計到不似愛人不似家人。

我好迷茫,點解佢會 ...
傻豬唔好亂諗嘢啊,我都明嘅真係心都淡埋呀,唔好諗其他無謂野,你應該諗吓以後嘅日子,點樣揸正來做對付呢個男人,好彩你唔係同奶奶住,如果唔係仲陰公呀,

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 01:18
傻豬唔好亂諗嘢啊,我都明嘅真係心都淡埋呀,唔好諗其他無謂野,你應該諗吓以後嘅日子,點樣揸正來做對付呢 ...

多謝你,真係好心淡,如果可以重黎,真係單身好過。

大宅

傻豬,我自己本人都係咁樣㗎,又係開口開鼻同條死佬攞錢㗎,,跟住整整吓佢咪習慣成自然囉,有錢就自動奉獻!
我真係唔怕核凸呀,冇錢比,我真係黑佢面㗎,真係唔鬼睬佢㗎!我就係細個睇我阿媽咁慘,我就同自己講我第日個男人唔可以咁樣對我!唔可以咁刻薄,咁cheap

大宅

一定要同佢傾呀,頭家大家都有份㗎,而家物價咁高漲啦,樣樣都係錢,你唔俾家用真係唔得呀,咁好聲好氣同佢傾唔掂嘅話,先至俾啲顏色佢睇

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 01:29
一定要同佢傾呀,頭家大家都有份㗎,而家物價咁高漲啦,樣樣都係錢,你唔俾家用真係唔得呀,咁好聲好氣同佢 ...

今晚我都唔會比佢入門口,佢宜家企係門口到。明天我會趁勢加埋佢家用,如果唔係真係落唔到呢啖氣

大宅

mcs74 發表於 20-5-23 01:34
今晚我都唔會比佢入門口,佢宜家企係門口到。明天我會趁勢加埋佢家用,如果唔係真係落唔到呢啖氣
...
叻女喎,真係㗎,聽日打蛇隨棍上,佢咁戇居嘅企係屋企門口,做咩唔翻自己老母嗰度姐,哈哈

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 20-5-23 01:35
叻女喎,真係㗎,聽日打蛇隨棍上,佢咁戇居嘅企係屋企門口,做咩唔翻自己老母嗰度姐,哈哈
...

唔知佢,真係好心淡,唔知可以維繫到幾時,怪唔知得咁多人當老公係室友

大宅

mcs74 發表於 20-5-22 23:54
佢由上年6月開始,人工加左唔少,但我從來無加過家用,唔覺得佢有經濟壓力。就算碌佢信用卡,碌得幾多,一 ...

我從來冇你講固定嘅家用,屋企大大小小嘅嘢都係佢俾錢同埋碌佢張卡. 我又唔覺得我要現金先至有安全感. 我諗都有好多女人工一份婆一份,你又唔使為錢愁生活已經好好. 可能咁樣諗你會舒服啲, 唔使下下因為要現金同個老公嘈

子爵府

mcs74 發表於 20-5-23 00:00
係呀,我都覺得好似黑衣。但當時佢同意我全職湊女,第一個b我地恨左好耐先有,所以我地都好想自己睇住佢, ...

咁又唔好諗唔要 對付呢d人要諗計 唔好令自己處於下風 不過生完先從長計議

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我覺得兩公婆,有無平心靜氣傾下?有無了解下佢財政情況?或者工作壓力之類?我覺得從關心情況入手,先再傾家用問題。當年我有第二胎時,雖然係計劃之內,但其實老公當時心理壓力都大左,會多野唸左...情緒亦不自覺地受左d影響。

子爵府

mcs74 發表於 20-5-23 00:35
其實同我有做野時差唔多,因為佢唔理屋企野,所以咩都係我負責,有時筆數大,我就叫佢比。

有時帶女出去 ...

如佢人工$25000, 四分一有$6250
如果你唔使負責供樓/屋租, 水電煤等
只負責伙食, 小朋友興趣班等
我覺得ok , 你先生唔過分, 只係大家溝通唔好

首頁

尾頁

跳至