6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

我囡8個半月,近哩兩個星期晚晚都半個鐘,一個鐘,最多訓到2個鐘就一定醒一次,晚晚都要起勁多次起身就一定啜奶,啜完就可以繼續訓,但好快又會再起身,究竟可以點做?就黎崩潰訓前已經係飲180-210ml奶粉再加埋身,但都可以一,兩個鐘就醒!睡眠質素超差⋯⋯⋯

大宅

2020勳章

回覆樓主:

試七星茶

別墅

2020勳章

Ericasikyi 發表於 20-5-23 03:46
我囡8個半月,近哩兩個星期晚晚都半個鐘,一個鐘,最多訓到2個鐘就一定醒一次,晚晚都要起勁多次起身 ...

我個仔8個月個時都係,唔知做乜個幾鐘喊一次,抱下佢,比個奶咀佢就瞓番,之後隔個幾鐘又係咁,搞到全屋人都無覺好瞓,呢個情況維持左2個禮拜,我初初以為係出牙所以咁,不過又唔關事,於是我重新安排佢瞓午覺情況,情況有d改善,而家夜晚都會醒,但唔會個幾鐘一次咁崩潰

大宅

2020勳章

tayo123 發表於 20-5-23 08:47
我個仔8個月個時都係,唔知做乜個幾鐘喊一次,抱下佢,比個奶咀佢就瞓番,之後隔個幾鐘又係咁,搞到全屋人 ...

係咪即係日頭訓太多?

大宅

2020勳章

Ericasikyi 發表於 20-5-23 03:46
我囡8個半月,近哩兩個星期晚晚都半個鐘,一個鐘,最多訓到2個鐘就一定醒一次,晚晚都要起勁多次起身 ...

有冇啱啱學識咩大動作?企,爬等,可能睡眠倒退。

複式洋房

2020勳章

lfnewgirl 發表於 20-5-23 09:43
係咪即係日頭訓太多?

吾多呀.訓兩轉.最多一個鐘左右.半個鐘都試過

複式洋房

2020勳章

honeybid2 發表於 20-5-23 09:53
有冇啱啱學識咩大動作?企,爬等,可能睡眠倒退。

哩兩日岩岩學識企.前排學識爬
一醒就想企起身
同埋又出緊上面兩隻牙仔
吾知係埋種種因素導致甘(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

2020勳章

tayo123 發表於 20-5-23 08:47
我個仔8個月個時都係,唔知做乜個幾鐘喊一次,抱下佢,比個奶咀佢就瞓番,之後隔個幾鐘又係咁,搞到全屋人 ...

我囡仲要吾食奶嘴,一定要啜奶
點改善午睡?訓少D?

大宅

2020勳章

Ericasikyi 發表於 20-5-23 10:20
哩兩日岩岩學識企.前排學識爬
一醒就想企起身
同埋又出緊上面兩隻牙仔

我囡都係8個半月企到後睡眠倒退,但好彩只係維持左5晚。嗰5晚每晚半夜就會企左喺床仔度,好崩潰。
後尾睇改善大動作睡眠倒退係日頭同佢狂練習,等佢熟左夜晚就唔會個腦仲諗住再做。識企既睡眠倒退仲要教佢識落返黎,咁佢半夜企左起身都可以自己落返黎,可參考。

別墅

2020勳章

lfnewgirl 發表於 20-5-23 09:43
係咪即係日頭訓太多?

反而係瞓得太少,個時每日瞓2次覺,每次得30mins-45mins,醒左就不停喊,中午點抱點安撫都瞓唔番,我覺得係因為中午個兩教瞓唔好,之後夜晚就發癲,於是我個陣一定要係中午同佢做勁多運動,等佢中午個兩教瞓到共3-3.5hrs,咁夜晚就真係好好多

夢雪雪媽    發表於 7 天前

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊