自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

喺街市買原箱楊梅,店主話有5斤。前日食左一半,今朝洗另一半時發現原來下邊墊住D半濕紙皮,秤下凈係紙皮過半斤重,如果前兩日秤應該仲濕仲重!

珊瑚宮

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可向海關投訴。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

2021勳章

my005 發表於 20-5-23 09:38
可向海關投訴。

其實我唔sure店主知唔知,因為原箱賣。而且街坊小店,周不時都有幫襯,平時唔覺有問題。擔心同海關投訴影響小店。

公爵府

funseller 發表於 20-5-23 09:30
喺街市買原箱楊梅,店主話有5斤。前日食左一半,今朝洗另一半時發現原來下邊墊住D半濕紙皮,秤下凈係紙皮過 ...

包装冇寫淨重?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

funseller 發表於 20-5-23 09:30
喺街市買原箱楊梅,店主話有5斤。前日食左一半,今朝洗另一半時發現原來下邊墊住D半濕紙皮,秤下凈係紙皮過 ...

侯爵府

2021勳章 畀面勳章

funseller 發表於 20-5-23 11:28
其實我唔sure店主知唔知,因為原箱賣。而且街坊小店,周不時都有幫襯,平時唔覺有問題。擔心同海關投訴影 ...

如果幫襯開又一直都老實無呃秤, 我會去間店, 問知唔知有塊重紙皮係箱底, 睇吓佢地點答先決定

wcpcelia    發表於 20-5-24 09:49
Grow yourself, into something new~

複式洋房

funseller 發表於 20-5-23 11:28
其實我唔sure店主知唔知,因為原箱賣。而且街坊小店,周不時都有幫襯,平時唔覺有問題。擔心同海關投訴影 ...

應該攞貨返嚟就有紙係入邊,批發生果通病。

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原箱買你係用斤去買定箱價買先?如果箱價去買就唔係咁計,唔通唔用厚紙隔住等生果撞爛?

大宅

2021勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-5-23 12:33
包装冇寫淨重?

冇寫。買之前有磅過畀我睇。

大宅

2021勳章

auhiyo 發表於 20-5-23 13:07
原箱買你係用斤去買定箱價買先?如果箱價去買就唔係咁計,唔通唔用厚紙隔住等生果撞爛?
...

佢原本話一磅廿蚊,我諗住買2磅,佢就話不如成箱買,計我平D,收80蚊,仲磅畀我睇一箱有5磅(第一個post寫錯左斤)。我自己鐘意食,又諗住幫小店散下貨就買左。
D濕左嘅厚紙皮係擺嘅個箱底,再用一張bubble紙蓋住,上邊係楊梅,你唔倒曬成箱楊梅係唔會見到最下邊D秘密。咁樣保護生果真係前所未見

珍珠宮

2021勳章

就算 city super 一樣是連包裝秤,我試過買貴價牛扒,所用的發泡膠兜,秤過值廿幾三十蚊,他們標價是 淨重價錢,所以包裝一定唔可以一齊秤。

琥珀宮

2021勳章

howmuch 發表於 20-5-23 17:12
就算 city super 一樣是連包裝秤,我試過買貴價牛扒,所用的發泡膠兜,秤過值廿幾三十蚊,他們標價是 淨重 ...
試過係 citysuper 買牛扒,係放左個膠兜歸0先,
再放牛扒,應該無計個包裝,
可能唔係個個都咁做。

珍珠宮

2021勳章

mercurycc 發表於 20-5-23 17:16
試過係 citysuper 買牛扒,係放左個膠兜歸0先,
再放牛扒,應該無計個包裝,
可能唔係個個都咁做。

所以我投訴後,退返錢。

琥珀宮

2021勳章

howmuch 發表於 20-5-23 17:27
所以我投訴後,退返錢。
退全數?只退包裝錢?

珍珠宮

2021勳章

mercurycc 發表於 20-5-23 17:34
退全數?只退包裝錢?

秤個包裝,計算退錢。

mercurycc    發表於 20-5-23 18:00

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

原箱買咁即係唔係特登呃你, 唔通佢倒曬出嚟磅淨重。 我諗佢都知, 所以就話平啲畀你

大宅

半濕紙皮舖底一定故意的,
公公偏頭痛

水晶宮

2021勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實佢原箱可以係果欄已經係咁。咁厚紙皮可能都驚壓爛出左汁先墊咁多

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有次去燒臘茶記買义燒 $128一斤 (好貴) , 叫佢稱一條 , 佢有個吊起既磅 , 佢即時放咗一個大發泡膠盒上去 , 再放條义燒落發泡膠盒上稱 , 我即刻出聲 , 嘩稱埋個盒 , 成百幾蚊一斤 , 個盒咪好貴? 佢即時面懵懵咁 , 我如果唔出聲又要比多五蚊
佢可以用張燒臘紙放义燒稱 , 想搵笨以為我傻的

公爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

報海關

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊