時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有人唔鍾意香港, 我也想佢地快點移民, 離開香港。

hungng    發表於 7 天前

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真舊果班有長糧既唔會走囉, 我親戚佢申請左好多年批左移民, 但佢做多幾年就退休, 所以只有小朋友(都唔小啦大學生)去讀書

講個個都話想移民, 但真既有幾多

禁止訪問

大宅

唔覺好多政府人想走,我自己冇移民打算,做緊既專業香港先搵到食,去到外國會搵少好多

男爵府

jumbo168 發表於 20-5-23 20:57
同事講會越來越多人想離開政府, 咁會否令升職有望?如ACO升CO, CO升SCO, EOII升EOI, 或AII升AII, AI升LM, LM ...

又要反政府,又要做政府工,咁呢D人早走早着啦,遲啲做公務員可能也要宣誓效忠,違背誓言分分鐘要坐監!

別墅

christina 發表於 20-5-23 21:36
身邊有朋友/親戚都有講香港已無左昔日咁好, 有講過要移民. 大多數係為下一代著想的. ...

尾國人完全睇唔起中國人!

我朋友在尾國感到很難受!其實大家都知會被人歧視,又何必呢!

外國人口口聲聲話幫香港人,其實咪又係想借香港打擊中國!自私

公爵府

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jumbo168 發表於 20-5-23 20:57
同事講會越來越多人想離開政府, 咁會否令升職有望?如ACO升CO, CO升SCO, EOII升EOI, 或AII升AII, AI升LM, LM ...

支持佢地早日辭職

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

英美吹反華風,就算英美土生土長華人都被排擠,加上外國染疫直情等死,一上年紀就被放棄,太恐怖,反而我覺得想移民既都卻歩。
當然如果你係搞港獨,想推翻中共政權既梗係拿拿聲走啦。

子爵府

好媽媽勳章

Sklui170 發表於 20-5-23 23:02
尾國人完全睇唔起中國人!

我朋友在尾國感到很難受!其實大家都知會被人歧視,又何必呢!

睇際遇同埋融唔融入到當地社會啫!我舊老板廿幾年前移民美國,佢係建築師、佢太太在醫院做研究、佢女當時唔夠10歲,而家在美國做醫生,嫁鬼佬。

每幾年回港探親、都會約下我們這班舊下屬聚下,從來沒聽過受當地人歧視,又可能佢性格夠外向,人又風趣幽默,比人歧視都唔覺啩!

另一朋友就移左約20年,走時廿幾歲,去到美國搵到份政府工,覺得佢都好滿意移民後的生活。

移民係個人選擇,無話一定會差過在香港、當然也不一定好過在香港,移左唔適應、或比較過,還是香港好,咪回流囉,關骨氣乜事呢!有能力又想移,咪試下囉,唔駛覺得一定係一去無回頭嘅!

男爵府

好媽媽勳章

007~sa 發表於 20-5-23 22:25
其實你知唔知好多人為左移民買賣樓

希望唔好似當年97那批第日後悔,回流已再買唔番香港樓。

伯爵府

我老公本身有外國 passport..
但來緊決定放棄外國籍..

伯爵府

香港十分危險,要走的快點走。不要大隻講。

日日講,聽到煩!(97講到現在

========
心個句: 咪老吹啦!最多咪去到台灣/馬拉。

決心要走的,一早plan 好晒啦!要不要等2046啊?

=======
香港十分危險,不要考慮啦!即走。

*每個人,也有權去追求自己心中的ideal place to live! 是一件好事!但請不要破壞其他人的生活,日日散播"移民,移民"message, 但自己又不走。 大隻講。吹水到太空!

大宅

百寶袋 發表於 20-5-23 21:19
口話要移民,腳就走去睇樓

大宅

2020勳章

回覆樓主:

個個都係得個講字!

子爵府

回覆樓主:

我覺得想走既人驚黑暴多過國安法。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

百寶袋 發表於 20-5-23 21:19
口話要移民,腳就走去睇樓

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主:

本來想移民,一話國安法就唔使走囉,開心晒

小菜豆    發表於 7 天前

伯爵府

fitceo 發表於 20-5-23 23:42
我覺得想走既人驚黑暴多過國安法。

我!那時真的煩到嘔!外國親人不停叫我走。問香港人是否痴左?(加拿大新聞,好像比香港更多 暴徒收錢也看到?)

====
最記得,一路坐輕鐵,一路有汽油彈掉過來。幾驚啊!

嬲得我啊。去vet 處理竉物,vet 說外面排隊的,也是等移民的貓狗。哈哈!

====
死黑暴!發神經的。

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

今時今日入到政府做
成個家族開香檳慶祝

大宅

手上政府工,
口中念紅經,
腳踏香江樓,
眼淚滿臉流,心繫英國思,