自由報料

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

因由出殯至上位,都是自己一手一腳安排,比較清楚流程。
但不是agent, 亦不用叫我pm 介紹,以免被當做廣告。。。

先答交通:
暫時以的士為主要公共交通工具。
見有人book 車或揸車出入。
另有免費旅遊巴(有人數限制,上車時提提供證明文件)

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

旅遊巴士班次有限,可睇以下網站:

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/c ... sui_shuttlebus.html

珍珠宮

abirdma 發表於 20-5-23 20:57
但不是agent, 亦不用叫我pm 介紹,以免被當做廣告 ...

請問上位日子係咪由政府抽籤

水晶宮

ddfannybb 發表於 20-5-23 21:18
請問上位日子係咪由政府抽籤

唔係
但不是由申請人去預約,
agent, 石廠,喃嘸師傅。。相關人士代約期。

你可以選吉日,但都要睇下agent, 石廠,喃嘸師傅幫唔幫到你約指定日子

珍珠宮

abirdma 發表於 20-5-23 21:23
唔係
但不是由申請人去預約,

請問依家係咪已經要排到明年?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

請問而家曾咀而家一個位幾多錢?

子爵府

ddfannybb 發表於

以15/5 開始起計,政府規定六個月內完成上位。(申請人應該收到短訊)

伯爵府

appleyuen 發表於

$2490 20年

珍珠宮

fatgarden 發表於
以15/5 開始起計,政府規定六個月內完成上位。(申請人應該收到短訊)

明白,謝謝你

水晶宮

ddfannybb 發表於 20-5-23 21:46

唔係

水晶宮

appleyuen 發表於 20-5-23 21:53

20 年租,到期可續租
普通位(單人), 20年租金,2千幾

水晶宮

曾咀靈灰安置所及黃泥涌道靈灰安置所的可續期標準骨灰龕位首20年及設置紀念碑准許的收費分別為二千四百元及九十元;而曾咀靈灰安置所的可續期大型骨灰龕位首20年及設置紀念碑准許的收費分別為三千元及九十元,之後加放先人骨灰的費用則為每位一百四十元。

琥珀宮

abirdma 發表於 20-5-23 22:20
20 年租,到期可續租
普通位(單人), 20年租金,2千幾

唔該曬你 ~我媽都排咗出年去曾咀,因為唔係我搞,所以唔知幾多錢

琥珀宮

claudialuk2011 發表於 20-5-23 22:04
$2490 20年

謝謝你

伯爵府

abirdma 發表於 20-5-23 20:57
但不是agent, 亦不用叫我pm 介紹,以免被當做廣告 ...

我請左風水師傅做埋分金線

男爵府

abirdma 發表於 20-5-23 21:23
唔係
但不是由申請人去預約,
請問我地可以睇到邊啲日子已經 full 嗎?

別墅

JOYCENGYW 發表於 20-5-23 22:48
我請左風水師傅做埋分金線

請指教咩叫 "分金線".係儀式一項嗎?。

水晶宮

回覆 sasa625 的帖子

申請人(即替先人申請龕位人士) 唔可以睇到,一定係代辦,食環署講得好清楚。

水晶宮

appleyuen 發表於 20-5-23 22:37
唔該曬你 ~我媽都排咗出年去曾咀,因為唔係我搞,所以唔知幾多錢

但如果係今期抽中的(即在五月收到短訊及電郵通知),
應在半年內要安排上位喎,唔會排到出年呀,或者你問清楚先。

水晶宮

亜四 發表於 20-5-24 00:27
請指教咩叫 "分金線".係儀式一項嗎?。

你指的儀式是什麼,先人有做上位儀式,但無分金線呢項(上位當日,目測有不只一個龕位在進行上位儀式) 。。。

但如果你另揾風水師去做分金線,咁我唔識了。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊