論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

明白絕大部分姐姐都鍾意成日玩電話講電話,但已經同佢解釋 N 次電話好污糟,好多細菌,唔好响處理食物同洗乾淨碗碟時間攞電話出嚟,講極都唔聽。

子爵府

回覆 Bergamot1 的帖子

你話講極都唔聽,即係話你姐姐一直係咁。我個人觀點係冇得救啦,一係你迫自己接受,一係你換人。
呢啲規矩一定要入屋果個禮拜就要俾,開工就要話俾工人聽工作時或者喺廚房不可以拎電話入去。你依家咁耐啦冇乜希望再改啦

大宅

回覆 PonyMom 的帖子

多謝意見,真係唔知點應付D姐姐。我之前姐姐就因為唔可以放電話响廚房就成日响房或厠所內,要三番四請至出嚟。而家呢個就除左拜神同瞓覺時响房之外,其他大部分時間都响廚房或廳。你D 姐姐係點呢?

大宅

Bergamot1 發表於 20-5-24 09:57
回覆 PonyMom 的帖子

多謝意見,真係唔知點應付D姐姐。我之前姐姐就因為唔可以放電話响廚房就成日响房或厠 ...

在房用電話就好正常,在廁所用就

如果要三催四請先出來,我會嚴肅同佢講「我唔接受囉」
休息時間我話之佢,工作時間,我叫佢就要盡快放下電話工作囉!
而家請佢返嚟做嘢唔係請佢用電話嘛!

佢哋好乞人憎架!講完好快扮唔記得,總之每次都要嚴肅同佢講,起碼會改善幾日

子爵府

我尼個姐姐啱啱嚟嗰陣趁我唔喺度擺個電話係廚房櫃桶,我返到黎見到之後直接攞個電話比佢叫佢擺返入房,從此之後我冇再喺廚房見過。我都唔接受姐姐工作時候玩電話,好彩我請過三個姐姐都冇玩電話。

大宅

請人前要講明工作時不能講電話, 入屋時份家規都要寫明, 唯今之計只有換人問題才可解決
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

禁止訪問

大宅

回覆 purple_lily 的帖子

冇錯,我都唔鍾意話D姐姐,但次次話完之後佢地真係過咗幾日就當冇咗件事咁,又要再話過,好勞氣!

大宅

回覆 Holidaykiki 的帖子

你真係好彩!你D姐姐係印定賓?我個個姐姐(印同賓)都有講同玩電話,多數係趁我唔係屋企嘅時候講電話,但之前在家工作,佢就一於少理,明目張膽講電話。

大宅

回覆 chbch 的帖子

唉,我好想炒咗佢,因為表現實在差,我之前在家了工作先至發現原來佢咁唔掂,日日都有嘢要俾我話,日日重覆做嘅事都會鉷。最叻揾藉口、駁嘴,最鍾意睇電視、搭咀、玩/講電話。

大宅

回覆 ruby0611 的帖子

我個 agent 話同佢講過喎。我都有講唔可以工作時玩電話,但佢唔聽,我又要返工,唔可以成日睇 cam.
知唔知邊度揾到大路家規可以參考?

禁止訪問

子爵府

Bergamot1 發表於 20-5-24 23:07

你真係好彩!你D姐姐係印定賓?我個個姐姐(印同賓)都有講同玩電話,多數係趁我 ...

之前d係印,依家菲。佢初到時未知我我脾性,同我一齊出街間中都拎個電話出來㩒下(我帶住兩個),佢仲有時間攞出嚟玩,之後我講咗唔可以佢就冇)。

大宅

佢哋聽話真係好。我而家呢個成日駁咀,唔記得,做錯嘢... 知道我冇佢唔得,激死

男爵府

回覆樓主:

如果做得好,我唔太介意。 唔好嘈住我就ok.

民房

Bergamot1 發表於 20-5-24 23:25
回覆 chbch 的帖子

唉,我好想炒咗佢,因為表現實在差,我之前在家了工作先至發現原來佢咁唔掂,日日都有 ...

身同感受,個印僱成日唔做野玩電話,我奶奶見到佢玩話佢,佢就擺我上枱話太太搵佢。最識躲係webcam拍唔到既位置玩! 警告佢幾次都唔聽,Agent 教我要收佢電話,晚上休息既時間俾返佢。點知佢仲問點解,仲話公司冇講!家陣我請佢定公司請佢?我再問,咁公司叫你要交電話出黎你交唔交,仲要話諗下先!第二日仲明目張膽睇電話,仲要駁咀話”我係睇,你想點?”分明就駁炒。我實在擔心佢煮飯俾奶奶食會”加料”最終都係炒左!炒佢果下仲要對住我講thank you!你說抵唔抵炒!
最好笑係agent 同我講姐姐返到公司臨時宿舍就喊晒口係度扮可憐!好彩我有裝Webcam 證明佢真係駁咀,不服從僱主指令。

Bergamot1    發表於 20-5-29 12:54

複式洋房

Kurahi 發表於 20-5-29 08:18

身同感受,個印僱成日唔做野玩電話,我奶奶見到佢玩話佢,佢 ...

好賤,同我之前個菲傭一樣,不停鬧我搏炒,之後阿sir話炒佢,佢就即刻好似中左六合彩咁超開心話thank you

民房

wendy1224 發表於 20-5-29 10:12
好賤,同我之前個菲傭一樣,不停鬧我搏炒,之後阿sir話炒佢,佢就即刻好似中左六合彩咁超開心話thank you
...

d 姐姐搏炒就會同你搞對抗!做錯野做漏野仲當無野咁,覺得自己冇做錯咁!剛炒左果個就係覺得我地成日鬧佢,對住我地黑口黑面,對d客人或其他親戚就笑晒口,d親戚仲問做咩炒佢。我心諗,你唔係同佢住你當然唔知佢d衰野!激到你頭都痛埋!

複式洋房

Kurahi 發表於 20-5-29 10:20
d 姐姐搏炒就會同你搞對抗!做錯野做漏野仲當無野咁,覺得自己冇做錯咁!剛炒左果個就係覺得我地成日鬧佢 ...

我依家呢件pk印傭就系咁,每日教每日話都系唔聽話,當我死既

民房

wendy1224 發表於 20-5-29 10:42

我依家呢件pk印傭就系咁,每日教每日話都系唔聽話,當我 ...

係呀!剛黎既時候都怕我話佢,都會肯聽,但過多一排就唔聽你講or 扮聽唔明,其實不知幾心水清。仲越黎越無禮貌,出門返黎都唔出聲,叫佢都唔應你,叫多幾聲就話聽到啦。。。咁聽到又唔應人!特別係奶奶有d撞聾,回應都唔應下點知你聽唔聽到?黎左3個月,搞到屋企家嘈屋閉!

首頁

尾頁

跳至