時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

牛年勳章

係Group 都仲見到佢地 話繼續 爭取。。
自從 社會事件開始,已經無返一年崇拜。
同佢地上次聚會都係1月份左右, 當疫情發生,佢地話用zoom查經 ,我都無再參加了。

近期有個教會朋友 打來問候下 近況,問我最近點,呢個朋友都nice 既,但我已經 唔再想返教會了。

但whatsapp group 暫時未退出。

我仲有一個打波Group , 都有d 教徒入面 ,不過係另一間教會,佢地都係一樣係黃。

唔知你地身邊 d 教徒 係點 呢。

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-24 09:20

子爵府

s160656 發表於 20-5-24 00:21
同佢地上次聚會都係1月份左 ...

我通常宣傳政府福利,佢地會不停怨,罵,串政府。有教友話我無良知。有教友做了勇武之後受傷。沒有退,因為有二十年感情。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我間教會都變左質,我都冇返成年了~

侯爵府

回覆樓主:

有d教徒朋友,常咒詛警察及其家人,政府及不支持佢哋嘅市民……

伯爵府

回覆樓主:

黑暴之後,其實咩群組都有呢啲野發生。我朋友嗰邊暫時還好,知道大家有藍有黃都唔會攤政治嘢出嚟講,但有個家長群組真係煩到嘔,有佢哋講冇人講,做咗人阿媽啦仲成個連登仔咁款,話咗唔喺學校group講政治但久唔久又要拎出嚟講,姣婆守唔到寡

公爵府

教會真係洗腦地方,我有三個個比較好嘅朋友都係教徒,佢哋唔同教會但都好極端,成日都話中國逼害基督教,又話要抗爭又反中,痴咗線咁,我疏遠佢哋好耐啦!

男爵府

世事無常 發表於 20-5-24 00:36
教會真係洗腦地方,我有三個個比較好嘅朋友都係教徒,佢哋唔同教會但都好極端,成日都話中國逼害基督教,又 ...

基督教和天主教都喺洗腦源頭。
原因:點解陳x君會收漢奸黎幾百萬?
明既自然會明

伯爵府

牛年勳章

教會真係洗腦地方,我有三個個比較好嘅朋友都係教徒,佢哋唔同教會但都好極端,成日都話中國逼害基督教,又 ...
yes, 我初初返 教會時,佢地都有分享過 中國點打壓 基督教。
我之前返左2間,2間都有一樣講過呢 d 事件。

珍珠宮

我身邊既基督徒都好黃..
仲覺得自己好有良知好正義..
偽善到不得了..

alice0606    發表於 20-5-24 00:54

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

別墅

回覆樓主:

其實點解好似大多數基督徒都係黃呢?

我無信任何教,
老實講,我不嬲都對基督教無乜好感,
唔鍾意佢地嗰種「感恩」觀念,神賜佢地乜野……
成日都覺得佢地洗晒腦。
而家加埋政見,更加令我唔鍾意基督教。

咁當然我都有朋友係基督徒但又唔係嗰啲激進派嘅。

alice0606    發表於 20-5-24 00:55

子爵府

變左質,以前教會常講乜乜包容,乜乜愛護,但依家我識既心地同把口最毒既係教徒,同邪教無分別,我已經無俾個女返教會,費事俾人洗腦都唔知

alice0606    發表於 20-5-24 00:55

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

9成教徒好似中左邪咁

珍珠宮

回覆樓主:

所以我一定唔會返任何教會,尤其基督教 太洗腦啦!

伯爵府

回覆樓主:

我識的浸信會丶崇真會的比較偏黃,聖公會比較中立。其它不同的基督會教徒都係黃到嘔 一啲都唔大愛,唔感恩。

子爵府

AX21 發表於 20-5-24 00:39

基督教和天主教都喺洗腦源頭。

甘塵夜軍好失敗,洗唔到我腦

伯爵府

牛年勳章

ManHinMaMa 發表於 20-5-24 00:50
其實點解好似大多數基督徒都係黃呢?

我無信任何教,
我身邊d 教徒朋友,都係 年輕 果堆。
年長一輩 就唔算激進,可能佢地都有仔女。
但平時熟開 果堆 都係岩岩結婚,未有仔女既, 思想 繳進d.

子爵府

babyf 發表於 20-5-24 00:53
我識的浸信會丶崇真會的比較偏黃,聖公會比較中立。其它不同的基督會教徒都係黃到嘔 一啲都唔大 ...
基X 教最洗腦,個個集體撞邪咁款

公爵府

s160656 發表於 20-5-24 00:42
yes, 我初初返 教會時,佢地都有分享過 中國點打壓 基督教。
我之前返左2間,2間都有一樣講過呢 d 事件。
...

宗教容易令人走向極端,我都好怕好虔誠果啲,你以為佢心哋好好,好善良,但一開口就叫X警C全家,禍必及妻兒,聽到眼都凸,被佢哋嚇親,又話教徒要仁愛呃人嘅!

水晶宮

我識果幾個都係咁,教會9成9黃

首頁
12345...7

尾頁

跳至