時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
AX21 發表於 20-5-24 00:39

基督教和天主教都喺洗腦源頭。

認同,宗教洗腦好容易。

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都因為社運,重新認識教會及教徒,從未如此失望過……

大宅

回覆樓主:

又話耶穌是愛,要愛你的敵人,用愛感動他們,但我見陳日軍的眼神和說話卻是充滿仇恨

男爵府

2020勳章

s160656 發表於 20-5-24 00:42
yes, 我初初返 教會時,佢地都有分享過 中國點打壓 基督教。
我之前返左2間,2間都有一樣講過呢 d 事件。
...
我身邊都有個成日話怕返中國比佢拉 話唔比佢去傳教甘

男爵府

2020勳章

做完壞事就黎贖罪

子爵府

2020勳章

ManHinMaMa 發表於 20-5-24 00:50
其實點解好似大多數基督徒都係黃呢?

我無信任何教,

因為係大陸 唔可以信基督天主教
講緊十年前 有正式申請宣教都比過關入房困幾小時,內容大概都係好打壓 暗示全家被監視
如果係真正對敎會運作 訪宣有認識
呢廿年都知相關問題,唔係今日有反送中先出現
不過以前佢哋最多唔返大陸去保安全,係大陸唔pray
就算冇教會員工身份嘅問題
等同殺左佢地耶穌,你係佢地你會點?
所以我都明白

我唔係教徒但有幾個熟人係讀神學/牧師

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

教徒已成功令我令眼相看, 絕對唔會信基督教/天主教

子爵府

2020勳章

teresayan07 發表於 20-5-24 00:45
我身邊既基督徒都好黃..
仲覺得自己好有良知好正義..
偽善到不得了..

男爵府

2020勳章

我家中最激進嗰兩公婆就係基督教,成日鬧政府,叫警察x全家,又話基督徒被大陸迫害。同好多yc一樣,未經歷過講到親歷其境。中國政府係要嚴管所有有機會洗腦嘅宗教及媒體,但唔只係想對方响有限制嘅框架運作,唔係要消絕,因為中國太多人,管少陣都出事。而香港政府及警察好壞我地有眼睇,唔會以偏概全,亦唔贊成暴力極端手法可解決問題。所有宗教本義都推行大愛,唔係分黨分派先愛,非我族類就想人死。宗教變成被有心人士去播毒或傳播偏激思想嘅地方已變質,就如正常人唔會認同is嘅理念係岩,唔係真正伊斯蘭教所推崇嘅教義。
申利,從小讀天主教學校,返過教會但無入教,依家信佛。

公爵府

2020勳章

nerolibaby 發表於 20-5-24 00:53
甘塵夜軍好失敗,洗唔到我腦

Me2

子爵府

2020勳章

cassie0025 發表於 20-5-24 09:16
Me2

因為我清楚知道我信天主唔係凡人

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

baby7 發表於 20-5-24 00:34

黑暴之後,其實咩群組都有呢啲野發生。我朋友嗰邊暫時還好,知道大家有藍有黃都唔會攤政治嘢出嚟講,但 ...

咁似我個升中group
真心好煩

超級版主

2020勳章 超級版主 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

邪教化身
心盲最可怕。

男爵府

2020勳章

KittyMelody1 發表於 20-5-24 00:51
變左質,以前教會常講乜乜包容,乜乜愛護,但依家我識既心地同把口最毒既係教徒,同邪教無分別,我已經無俾 ...

無錯
我樓下間基督教社區中心又係黃到黑
成日日喺Facebook post 埋啲文宣,差在無喺中心入面整流膿牆

男爵府

回覆樓主:

教會學校工作中!
虔誠嘅教徒老師,黃到不得了!經常鼓勵學生參與「遊行活動」!覺得「禍必及妻兒、黑警X全家」完全冇問題!所有破壞、打人、燒人、都係警察臥底做! 經常喺學校早禱為「和平示威者」祈禱!
經常向學生灌輸中國去一個黑暗嘅國家、人民生活痛苦!香港係中國嘅統治下,沒有希望!
但奇怪的是,他們不會移民,自己的子女也不會出去遊行/衝!

珍珠宮

2020勳章

世事無常 發表於 20-5-24 01:07
宗教容易令人走向極端,我都好怕好虔誠果啲,你以為佢心哋好好,好善良,但一開口就叫X警C全家,禍必及妻 ...

係呢d所謂宣揚大愛嘅人口中
聽到d咁毒嘅嘢
真係極度懷疑自己識d咩人
眼都突埋

子爵府

畀面勳章

nerolibaby 發表於 20-5-24 00:53
甘塵夜軍好失敗,洗唔到我腦

珍珠宮

2020勳章

BKsquare 發表於 20-5-24 09:45
係呢d所謂宣揚大愛嘅人口中
聽到d咁毒嘅嘢
真係極度懷疑自己識d咩人

細個爸爸唔贊成我地信宗教
話“ 有衰無好”

依家明曬

複式洋房

s160656 發表於 20-5-24 00:21
係Group 都仲見到佢地 話繼續 爭取。。
自從 社會事件開始,已經無返一年崇拜。
同佢地上次聚會都係1月份左 ...

我返緊果間反而禁講政治,我地wht apps都冇人講,都係講正常教會內務,如因疫情影響教會開放如何等等,入面既人還保持到正常人

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊