自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動都陪佢參與,佢好受教,好乖亦好聰明,讀書亦吾洗我擔心,每日都分享佢學校事。
到反叛期性格開始有有變化,我都明青少年情緒會大起伏,但漸漸亦無乜野同我講。
到大學住hall,更加無野同我講,除左要錢whatsapp我,有時 whatsapp問佢野都十問九吾應。返屋企都係入房閂門,問多句就發脾氣得我。

吾好話我吾教佢,由細教到佢大,但係有樣野我相信係影響好大。個仔係由我揍,但每當我 c6嚮道,我每逢教仔,佢永遠當個仔面前同我相反意見。例如:倒杯水俾佢要講吾該,c6話一家人吾洗講,整親小朋友教佢講對吾住,c6話朋友吾洗講。個仔去比賽,c6話吾鐘意佢俾錢學運動就吾去睇佢比賽。就係咁成日嚮個仔面前吵吵鬧鬧。

但係最最最令我傷心,有次阿仔同我講,佢小學時的生活已忘記曬,佢中學時覺得老豆對佢好,好錫佢遷就佢。
今晚佢居然講出口,我由細揍大佢係為左錢。我真係好傷心

學會放下    發表於 20-5-27 20:25

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

hollowlady 發表於 20-5-24 00:34
佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動 ...

「由細揍大佢係為左錢」

知不知道係咩事引致佢有呢個想法?

水晶宮

老豆誤導到佢囉。佢可能親老竇多啲。而你老公又冇同你有協調。

水晶宮

回覆樓主:

你軍訓咁,細個就忍,大個唔會啋你

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

從你講嘅例子,我睇唔到佢一啲都唔愛你喎。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

明白你的心情,心口真係嗱住痛。
舊年我都跟兒子關係,發生前所未有的分歧。以前的親密了解,好像突然爆破,冇左就係冇左。大家同一屋簷,由親密變成疏離。
聽左“這麼近,那麼遠”這首歌,眼淚像缺堤
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動 ...

父母之間關係,絕對影響到個小朋友成長,思想。好明顯你同c6之間分歧好大,小朋友可能好多疑惑,到大左更加唔願講

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

聽到都好登你心痛
由陀B個刻養到個仔咁大
背後要失去幾多私人自由同空間仲有夢想

我諗係佢聽左D咩先會有咁既誤解
我細個都覺得我阿媽大洗阿爸自私
因為兩邊都亙數對方所以令我兩邊都唔鍾意

坦白講你老公真係唔通氣
我老公老爺都試過左住我教女被我鬧爆
唔幫手仲要幫到忙真係想打爆佢地個頭

唔知有咩建意可以比你,但如果你個仔都開聲咁講我諗你都同佢傾下,有時嘈唔緊要,因為嘈代表都仲溝通緊,如果唔聲唔聲真係頭痕

祝福你早日同仔仔解開心結

師奶一名    發表於 20-5-26 13:02

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

為左錢? 唔明。

大宅

miffyumiffy 發表於 20-5-24 00:45
你軍訓咁,細個就忍,大個唔會啋你
我吾知你所講軍訓係咩程度,佢中一有次同我溝左件事,佢有個同學俾媽咪同其他媽咪講話好激心,因佢仔曳,我仔話其實佢自己仲曳,我都無話過佢。我仔由細個我已教佢自己學識溫書,佢考試我吾洗幫佢溫書,吾洗點理佢,我吾知邊方面要軍訓佢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我從來都唔會喺個仔面前講我點樣辛苦揍你、教養你、陪伴、支持你..... 其實呢啲兒女一定知道嘅,但你講出口呢,就好似佢欠左你咁喇。同埋上到大學我哋真係唔可以太囉嗦,只會推個仔越嚟越遠,唔好成日講以前你小學點乖,中學又點,後生仔係好憎人比較,就算比較嘅對象係佢自己!我依家都學得好精簡,反而佢都多嘢同我講,我個仔唔係身邊,只係放假返香港見到,可能咁嘅情況好啲囉。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

無辦法,等佢再大d 會明白你的愛,現在找自己的生活吧 (我同d 家姐完全就系一樣感對阿媽)

大宅

睇標題已經好傷心,知唔知你仔點解會咁講?可以主動問下關心下

珍珠宮

好媽媽勳章

toffeetong 發表於 20-5-24 00:49
明白你的心情,心口真係嗱住痛。
舊年我都跟兒子關係,發生前所未有的分歧。以前的親密了解,好像突然爆破 ...

你唔好傷心wor, 到仔女大d 就會明白父母的苦心,我地細個都系感嘔血

rainbowchuuu3    發表於 20-5-26 10:40

珍珠宮

佢未必係憎你,可能對現實不滿,無希望,所以唔鍾意呢個世界,而你帶佢黎既,咪發洩係你身上

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

木土土 發表於 20-5-24 00:43
「由細揍大佢係為左錢」

知不知道係咩事引致佢有呢個想法?
如果我一早知,我會盡力做好件事,吾會令佢咁諗

首頁
12345...25

尾頁

跳至