自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

伯爵府

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

咁剛剛係發生咩事導致佢講呢句說話呢?可能太激動過咗龍呢,始終血氣方剛後生仔

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果佢咁講既,我會唔再管佢任何野,唔會再幫佢做任何野,要做既叫佢搵佢最愛既老豆去做。你個世界似圍住個仔轉,你都搵番自己鍾意既野去做啦!當佢所有野都唔習慣既時候佢就知你既好,不過你唔好心軟乜都幫佢做哂。

MeiCheLin    發表於 5 天前
[email protected]    發表於 7 天前

侯爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 20-5-24 00:43
「由細揍大佢係為左錢」

知不知道係咩事引致佢有呢個想法?

同問,呢個係好大嘅問題喎

大宅

睇到好心痛,想返起我以前大學時,都唔多同屋企人溝通,到出嚟做嘢,先好少少,成日覺得屋企人唔明自己,所以講嚟都跴氣

大宅

行屍走肉 發表於 20-5-24 00:52
請問一般幾歲開始係反叛期?
男仔通常中一二

大宅

toffeetong 發表於 20-5-24 00:49
明白你的心情,心口真係嗱住痛。
舊年我都跟兒子關係,發生前所未有的分歧。以前的親密了解,好像突然爆破 ...
同是天崖淪落人

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

鄧你傷心 養兒一百歲,長憂九十九。
用心教育佢,點知換來嘅係咁,希望佢再大點成熟d會明,想問,你由細到大嘅教育會否係好嚴厲那種?軍訓式?細個時多唔多溝通傾心事?

大宅

幸福花 發表於 20-5-24 00:44
老豆誤導到佢囉。佢可能親老竇多啲。而你老公又冇同你有協調。
佢大大下同老豆性格好似,c6都係獨生子,個性自我又吾理人感受,思想單純。

大宅

麟媽媽 發表於 20-5-24 00:59
我從來都唔會喺個仔面前講我點樣辛苦揍你、教養你、陪伴、支持你..... 其實呢啲兒女一定知道嘅,但你講出口 ...
見得少當然情況吾同

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

問心無愧就算啦!
你做嘅同佢感受嘅未必相同。

希望佢再大D會明白,
今天開始為自己而活啦。

大宅

天佑我們 發表於 20-5-24 00:51
聽到都好登你心痛
由陀B個刻養到個仔咁大
背後要失去幾多私人自由同空間仲有夢想
多謝你

男爵府

回覆樓主:

你和阿仔政見相同嗎?(不談政治)

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

嚇死我,從小用心用時間都這樣?自己盡了責任無愧於心,或許將來有一天後生仔又突然自我反省

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

hollowlady 發表於 20-5-24 00:34
佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動 ...

可能你自己由佢細個比壓力佢,宜你自己唔知,好多媽咪都會咁,比最好嘅嘢佢,幫佢搵校外活動,佢讀書咁叻唔會唔識諗,可能比佢見到你d 嘢寧到佢放左係心,覺得你係假係為左錢照顧得佢咁好係一份工。

試吓搵個外人同佢傾吓計,睇吓佢內心世界係點,宜家年輕人分析能力好高。

我自己由細到大阿仔都當我係佢朋友咁,好多問題都會傾,今年26歲都仲係咁好感情。有d 嘢你付出佢地係知,有時唔好覺得自己係父母做嘅嘢一定係岩。有時我都會問仔女攞意見,有時真係會有好大得益,可能我覺得佢地只有進步我地老左只有退步,宜家變左我要聽佢地話。

(我女30歲,仔26歲)

別墅

回覆樓主:

唉,睇完都戥你傷心
但唔好氣餒
我聽人講過,仔女過咗反叛期
會比以前更錫媽媽

前提當然係
佢仲發緊瘟個陣關係唔好搞到太僵
唔係嘅之後無得返轉頭

你最應該擔心你老公會唔會同個仔講咗啲乜?點解佢會話你因為錢?
係咪佢爸爸話你full time mum只係為咗唔洗返工?呢樣嘢先係根源

大宅

hellomiki 發表於 20-5-24 01:09
鄧你傷心 養兒一百歲,長憂九十九。
用心教育佢,點知換來嘅係咁,希望佢再大點成熟d會明,想問,你 ...
我自問對佢吾算軍訓,俾佢好大自由度,不過有d大是大非我真係可以好惡。佢細個時乜都同我講,初中時都仲講,佢佢同同學之間講粗口都有同我講。

男爵府

auhiyo 發表於 20-5-24 01:06
如果佢咁講既,我會唔再管佢任何野,唔會再幫佢做任何野,要做既叫佢搵佢最愛既老豆去做。你個 ...

認同做法.

男爵府

佢已經讀大學?會唔會係佢揀科目嘅時候,你俾意見,揀一啲比較搵錢嘅科目?令佢覺得你淨係諗搵得多唔多錢?

大宅

amychann 發表於 20-5-24 01:21

可能你自己由佢細個比壓力佢,宜你自己唔知,好多媽咪都會 ...
恭喜你!我相信家庭相處模式係好影響同仔女關係。我自己係大家庭,c6係獨生子,我一直都好努力令一家人同心做事,可惜我c6從來只有自顧自己,其實我仔大大下性格變得似c6,吾知有無關係

大宅

auhiyo 發表於 20-5-24 01:06
如果佢咁講既,我會唔再管佢任何野,唔會再幫佢做任何野,要做既叫佢搵佢最愛既老豆去做。你個 ...
唉!佢精神爽利時我都做得到,但係一見佢身體有少少吾妥就忍吾住問佢,最慘好多時俾佢得番轉頭話好成日望住佢

首頁
12345...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊