懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問有係政府開刀既媽咪,可否分享下過程及產後個傷口程況

別墅

LKapo 發表於 20-5-24 13:23

我係政府緊急開刀 我覺得最辛苦係第一次落床果下 傷口超級痛 同埋行路好辛苦 起碼過一星期先好反啲

男爵府

牛年勳章

jojolam1225 發表於 20-5-24 15:44
我係政府緊急開刀 我覺得最辛苦係第一次落床果下 傷口超級痛 同埋行路好辛苦 起碼過一星期先好反啲
...
我生細仔時係QE又係緊急開刀,醒番時好辛苦,成日想嘔咁,個傷口好似界開左咁,十分痛,要用腰封固住個肚朿減低痛楚,但一去小便要解開腰封就好痛,我弱雞d要半個月先好少少。不過醫護都好好,好細心。

大宅

jojolam1225 發表於 20-5-24 15:44
...

傷口有無開得好差?

大宅

strawberry1975 發表於 20-5-24 15:53
我生細仔時係QE又係緊急開刀,醒番時好辛苦,成日想嘔咁,個傷口好似界開左咁,十分痛,要用腰封固住個肚朿 ...

你要全身麻醉?腰封係咪自己買定帶去?

別墅

LKapo 發表於 20-5-24 15:55
傷口有無開得好差?

咁我又唔覺得好差 不過對比私家 政府開刀個傷口就一定長啲

男爵府

我係預約開刀 係落床上床真係痛到癲條疤一定長過私家啦 但私家醫生都話我條疤算好靚 依家好淡色了

男爵府

牛年勳章

LKapo 發表於 20-5-24 15:56
你要全身麻醉?腰封係咪自己買定帶去?
係要全身麻醉,因為事出突然。我自己帶定腰封係走佬袋度的。

大宅

Eunice0203 發表於 20-5-24 20:30
我係預約開刀 係落床上床真係痛到癲條疤一定長過私家啦 但私家醫生都話我條疤算好靚 依家好淡色了
...

介意講下有幾長嗎?

大宅

我係QM 緊急開刀
其實傷口都好睇你bb 大小 同胎盤位置

我胎盤前置 開刀傷口有15cm 有7個線位
姑娘話平時通常得5個

大宅

我忍痛力低
食左強力止通藥 半個月

大宅

威院兩胎開刀生 第一胎緊急開刀 第二胎預約
我吾覺太痛 第一次落床吾使人扶 出院後已經吾使食止痛藥

複式洋房

回覆 WWSHANWW 的帖子

請問當時係未餵人奶啊?會唔會姑娘都係2到3個鐘就抱個b黎比媽咪餵?同埋換片?因為驚到時傷口都未顧得掂😣

大宅

Sim001 發表於 20-5-25 02:16
回覆 WWSHANWW 的帖子

請問當時係未餵人奶啊?會唔會姑娘都係2到3個鐘就抱個b黎比媽咪餵?同埋換片?因為 ...

第一胎一開始揀人奶 BB一直跟身 係第一晚姑娘幫手湊左陣 其他時候自己定時餵 mark record 換片都係自己搞掂 如果要幫手可以試下禁鐘睇下有無姐姐/姑娘理你 第一胎16年 開刀無甘快上奶 BB嘴郁郁 又喊爆 求左姑娘半日先肯俾水奶 最後第二胎醒 一開始寫餵奶粉 到時自己想俾人奶再自己試

複式洋房

strawberry1975 發表於 20-5-24 21:36
係要全身麻醉,因為事出突然。我自己帶定腰封係走佬袋度的。

我想問全身麻醉幾耐到會醒?

大宅

我都QE開刀,都係緊急開刀,BB出緊黎,好似話個背定patpat出先,又推返入去,等左一陣有個醫生黎開刀,有落麻醉,但人係清醒的,之後係一個較新手的醫生同我聯針,感覺手勢麻麻地,個傷口過左咁多年都仲有陰陰痛,同好大條。

複式洋房

2胎都係政府開刀,感覺都好好,第一日不能落床,就姑娘抱(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)過來俾我餵人奶,第二日要落床,所有嘢,自己做,換片,餵奶

別墅

回覆 Zenazeng 的帖子

但第二日其實傷口仲好痛架啵.....我都好驚o係政府開.....第二胎...心大心細中...又想留多d錢請陪月......

水晶宮

wingbeelamm 發表於 20-5-25 07:51
我想問全身麻醉幾耐到會醒?

應該係半麻醉.

男爵府

manching815 發表於 20-5-26 10:12
回覆 Zenazeng 的帖子

但第二日其實傷口仲好痛架啵.....我都好驚o係政府開.....第二胎...心大心細中...又 ...

我第一日已經要落啦!

首頁

尾頁

跳至