自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:18
你朋友老公係唔係香港出世同持有特區護照?

我女係外國出世,有外國護照都拎到回鄉卡。

應該係申請左特區護照才可申請回鄉咭?對嗎

男爵府

只要番黎香港時無申報澳洲籍咪得囉! 當年97前移民澳洲, 入籍後拎埋passport 番香港。我地無申報。但我地另一對朋友有申報, 所以佢拎唔回鄉証。 我女不在澳洲出世,都拎左澳洲護照同特區護照。

珍珠宮

畀面勳章

mandy952 發表於 20-5-24 18:23

中國政府冇強硬執正黎做,總之中國係唔承認雙重國籍

係,聽佢地講好多人都無伸報
如果佢地返國內都係會經香港先
再去國內藉返入境

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

testher 發表於 20-5-24 10:22
我朋友老公當然係香港出世, 小學過澳洲, 同我老公一樣20歲左右回港, 當時佢攞唔到回鄉證, 理由話佢唔 ...

我一家都有外國護照,除左我老公同細仔(呢兩個拎唔到香港特區護照),其他我老爺奶奶,我自己同大兩個仔女,全部都拎到回鄉卡。

大宅

pang329 發表於 20-5-24 17:48
回覆 faitha 的帖子

呢個都係我膽心嘅,另外就係爸爸冇可能陪我喺澳洲咁耐
都明白你的! 旁觀者清,如果我是你我都可能不知怎樣選擇……

琥珀宮

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:24
無得隱瞞,要交出世紙,如果外國出世,要出示第一次入香港境護照。

我全部照實填寫,只要合法就可以拎, ...

雙重國籍呢個問題應該只限一代人,仔女好難隱瞞,親戚移左民幾十年,佢地仔女全部攞唔到回鄉證

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

PINGADA 發表於 20-5-24 10:27
應該係申請左特區護照才可申請回鄉咭?對嗎

因為特區護照有show 係中國籍。

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-5-24 10:29
雙重國籍呢個問題應該只限一代人,仔女好難隱瞞,親戚移左民幾十年,佢地仔女全部攞唔到回鄉證
...

我大仔同女都拎到,佢地唔係以前年代,而家仲係小學生。

男爵府

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:28
我一家都有外國護照,除左我老公同細仔(呢兩個拎唔到香港特區護照),其他我老爺奶奶,我自己同大兩個仔 ...

你攞咗外國護照先定回鄉卡先?

我朋友攞唔到回鄉卡係佢曾經有好誠實咁申報自己是澳洲藉,之後唔批

佢有2個仔, 太太是加藉, 經過果次,佢醒咗, 先同2個仔攞身份證,然後再攞特區, 最後先申請澳藉同加藉, 所以佢2個仔係有3本passport, 我女都係用佢方法, 先攞身分證同回鄉證, 到我女半歲,批晒2樣先申請澳藉的。

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

暫時回鄉證唔係我嘅concern 之一

複式洋房

回覆 天佑我們 的帖子

係呀,主要都係想有多條路揀

琥珀宮

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:32
我大仔同女都拎到,佢地唔係以前年代,而家仲係小學生。

咁你同你c6有冇回鄉證先

男爵府

pang329 發表於 20-5-24 18:42

你如果想要香港身份證,攞得就攞埋啦,你唔知未來會係點, 攞咗先算。 我女攞咗回鄉證,但一次都無用過, 因為我哋唔返大陸, 但你唔知第時啲仔女有無需要返大陸做野嘛, 攞咗一次有記錄, 第時再要保領都易好多。

琥珀宮

pang329 發表於 20-5-24 18:42

回鄉證同特區護照差不多

大宅

testher 發表於 20-5-24 18:38

我哋一樣。我三個仔女都係香港出世(冇諗過返澳洲生,香港請工人培月十分容易),出世後申請咗特區護照同回鄉證先,然後先申請入澳籍跟住澳洲護照。

男爵府

eziznw 發表於 20-5-24 18:49
我哋一樣。我三個仔女都係香港出世(冇諗過返澳洲生,香港請工人培月十分容易),出世後申請咗特區護照同回 ...

但我哋都plan 緊呢5年返澳洲了, 因為香港太亂, 而且我哋唔想見到中國要干涉香港教育, 所以想等阿女果邊升中,到佢大個多條路,想返香港又好,中國大陸又好, 或外國生活,佢自己選擇。

水晶宮

pang329 發表於 20-5-24 18:09
回覆 teresayan07 的帖子

因為我諗到如果香港讀書/環境唔適合,可能會早啲帶佢去澳洲搵公公婆婆湊住先。講 ...

你不如諗生果陣邊度照顧好d先啦
我個人會揀近阿媽
雖然話要d手續、又唔係去唔到

瑪瑙宮

testher 發表於 20-5-24 10:38

我自己就係拎回鄉卡先,我本身都係香港出世,香港証件就一早拎晒。

我仔女外國出世,拎住外國護照返香港,再申請核實香港永久居民資格,再申請特區同回鄉卡,申請回鄉卡時要show 正本出世紙,第一次入境香港本護照。

複式洋房

回覆 teresayan07 的帖子

尷尬係我哋暫時afford 唔到兩公婆放棄香港份工去澳洲生活。最少都要儲返10年8年先再諗。起碼要預過去頭一兩年搵唔到長工嘅生活費先。

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-5-24 10:44
咁你同你c6有冇回鄉證先

我有,我老公無,佢無資格申請。

首頁
23456...10

尾頁

跳至