自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

hap2thousand15 發表於 20-5-25 01:31

續...

無錯呀,小朋友係自己既,其他人有講無講都應該自己去判斷。意外既野無人想,特別係做運動呢啲容易受傷既事情,
出事後要怪責他人呢種行為就應該避免

洋房

回覆 yiqiyihui 的帖子

佢係夫婦經營㗎,佢同我講keep返堂比我

洋房

回覆 hap2thousand15 的帖子

多謝你回覆,因為對方都冇買第三者保險所以冇得claim

洋房

回覆 鴨鴨比 的帖子

我都知

珍珠宮

好媽媽勳章

教練處理不當, 樓主失去信心要退學係理所當然. 教練唔肯退學費仲暗示唔咩免責聲明係完全不負責任的做法, 我同意樓上所講"個意外在佢監管下發生 咁細既幼童 就算係意外 唔會完全唔關佢及佢個主辦機構事", 樓主完全可以追究部份責任, 比例可能係五五, 即一人一半!

珍珠宮

任佢運動都有受傷機會,正確做法係即刻睇醫生,唔係斷估。

奇怪帶佢果個唔係即刻通知你?等你去處理?

至於遇到難題時,係去放棄定係克服佢,就自己決定啦

禁止訪問

水晶宮

mamaflo 發表於 20-5-24 21:37
回覆 mike89 的帖子

我小朋友一跌倒已經喊,直到走為止都仲喊緊。老實講跌斷左隻手再加甩骹,嗰啲喊點會好 ...

小朋友幾大?

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

睇文字都覺得痛!祝樓主仔仔早日康復!另外同意中心教練處理不當,低估病情,但教練不是醫生,而且在未能照X-ray下實在沒辦法判斷傷勢...不過如果我係樓主都會選擇退錢先,一來對間中心有啲陰影、二來小朋友傷勢都唔知幾時好,康復時間個個唔同

水晶宮

mamaflo 發表於 20-5-24 20:36
早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷 ...

個教練可能唔夠經驗,有時玩比較激烈嘅運動整親,如唔好彩斷咗韌帶之類,你初初以為冇事,如果有經驗嘅教練見得多,係會知道要儘快入院檢查同聯絡家長的

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

mamaflo 發表於 20-5-24 22:49
教練同嫲嫲講無事返屋企,一個普通既老人家,教練話無事,咁咪走囉~難道是老人家錯 ,點知原來 ...

教練真係唔係醫生,又點可以要求佢可以判斷傷勢?

老人家錯唔錯我唔知,只是我本人叫過爺爺一次帶小朋友睇傷風咳後,永遠唔會再叫同小朋友睇醫生,寧願自己請假帶佢或者睇六點後。

亦唔會叫長老睇游水呢d高危活動。

有老人家在通知左親人,交左人比你,正常你地自己處理啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 20-5-24 09:39
我估平時教練教得人多,見慣場面都係少少跌傷,因痛而哭的多,加上又無流血,皮又包住骨,教練又不是醫生不 ...

Well said. 我幾個小朋友都學左2-3年跆拳,我仔同班有個男仔6-7歲真係你係咁咦揩到佢佢都可以係咁叫痛,我想講每個人忍痛的耐力唔同,冇明顯傷口或流血,你仔又冇堅持好痛,教練未必知佢情況有幾差。跆拳本身理念就係never give up,要堅持,你唔想個仔再玩,教練可能覺得咁樣就浪費學左的心血係好可惜所以講多兩句想你堅持,我覺得係人之常情,其實唔駛太over sensitive. 你係唔想再繼續,咪唔好再玩囉。

不過都係嗰句,玩得運動點都有機會受傷,特別係男仔,何況你仔又唔係因為做跆拳動作而受傷,樓主你其實可以退一步諗,你覺得管理唔好最多咪去第二間,唔駛ban左一個咁有益身心的運動

瑪瑙宮

大廚勳章

mamaflo 發表於 20-5-24 22:49
教練同嫲嫲講無事返屋企,一個普通既老人家,教練話無事,咁咪走囉~難道是老人家錯 ,點知原來 ...

我自己呢就覺得教練係有問題㗎啦。。盡量避免call白車喺佢學校費事負責任。。我一定退錢唔會再讀。。。不過我估當時冇留意通知父母因為現場有嫲嫲喺度。。。。但係就咁叫佢返屋企休息就唔啱啦

另一樣野其實嫲嫲都有錯。。講真如果好老嘅你都唔會叫佢去接送小朋友啦。。即係唔係好老但係個孫隻手咁樣真係帶佢返屋企唔使打電話比個仔同新抱嗎?發現小朋友發燒都要打俾你同老公啦。。何況係隻手整親?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

教練要做既野都做左,相信回應態度亦唔差
意外就係意外,講到尾你想教練負責醫藥費?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝你仔仔早日康復

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

聽落個教練應該可以再做好少少,但正如教練回覆會檢討,佢都無企硬話自己啱晒!小朋友難免好動而發生意外,一秒間就會出事,教練經驗又唔夠,老人家應變亦不足,各有改善嘅地方!我認同教練嘅說話,不過佢揀左唔啱嘅時間講!

大宅

雖然跆拳教練不是醫生但應該有基本智識 二來不好倚賴老人家轉述說話 再者應該再三通知家長及問問小朋友受傷情況

洋房

回覆 z.mavis 的帖子

你係咪冇仔女或老中冇年老雙親呢?一啲同情心都冇嘅!你知唔知小朋友整親,當事樓主唔在場,間拳館要求個幾十歲老人家帶走佢,其實老人家未必識得即時點處理,好多時驚惶失措嘅情況下會亂晒陣腳,做錯決定。明明申請表寫左家長係emergency contact person,到有事唔係通知個家長。咁emergency contact填黎做乜?仲有,樓主而家係嬲點解唔即時通個父母,如果當時有,佢大可能叫拳館幫小朋友call 白車送院先,而唔係洗走左個小朋友,仲要個爺爺背住佢係街行返屋企,搞到嚴重延誤治療機會。講真,受傷黎移動個傷者已經感覺到個個教練係冇急救常識啦!

男爵府

seaman1982 發表於 20-5-24 21:16
佢通知左嫲嫲喎。
點算冇通知家人呢?
上堂受傷,通知家人接走去睇醫生,係最正常不過既做法。

同意,跆拳道係高風險身體接觸運動,受傷在所難免。
教練已經在受傷後,已即時做初步診治用敷冰防止傷勢惡化,並通知家人(婆婆) 。
建議教練再可再做好一點,即時提議屋企人,叫救護車把小朋友送往醫院檢查。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好多民房

首頁
23456...11

尾頁

跳至