懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-5-25 21:05
男人係味真係咁?好冷漠甚至有點冷血

我老公係我剛有左頭3個月時都未係好有"成為爸爸"既感覺, 男人唔同女人, 始終BB唔係佢地肚內, 係要多少少時間去理解呢個轉變, 但自從T21 result後, 我老公就慢慢有就黎係爸爸既覺悟, 佢後期係比我更緊張BB, 所有家務都係佢做, 又煮飯煲湯咁
我覺得你一下子逼得佢太緊, 的確BB出生後需要更多空間, 但又唔需要係咁早期就叫定佢執野, 你等佢適應下先慢慢逐漸比佢知有呢個需要, 同埋一定要帶埋老公去產檢, 我老公後期係好期待每次產檢見到BB

大宅

Rilakkumalam 發表於 20-5-26 00:08
我都有儲開d野,屋企的空間多數都係放我的野,當我有左第二個時,我老公就開始不停叫我清走d野,一開始係 ...

我地同年買樓、生仔,冇壓力就假,我個case同你好相似,只是角色調轉咗
我老公買樓時都係話兩房轉一房,我最後吵交都堅持要返間房俾亞b同工人,我仲記得裝修時我未有佢就話到時有先算,依家整大個廳先,如果唔係間屋唔夠用!咁你地最後真係得一房到時改又要錢

大宅

Anbelle 發表於 20-5-26 10:10
我老公係我剛有左頭3個月時都未係好有"成為爸爸"既感覺, 男人唔同女人, 始終BB唔係佢地肚內, 係要多少少時 ...

我諗返可能自己都有錯⋯⋯不過我最介意係佢成日鬧我,好多粗口係度,以前我從來冇想過會娘家,但今次唔同,我有咗我唔硬食佢脾氣

大宅

Yisanna 發表於 20-5-26 03:41
又唔係個個都好 亦唔係個個都係咁差既

你老公其實係咪唔想要個bb呀?

佢以前唔想,但1年前都肯配合
我回娘家不知幾開心,有2個可愛e生同我玩
有亞爸亞媽鍚
去返做囡時的感覺
我越諗越覺得自己冇必要受佢啲啲冷暴力

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-5-25 09:28
一直同老公未算模範,但都算少嘈交,一年一兩次總算有!但自從我有咗後,我老公叫咗我幾次死八婆,我叫佢可 ...

樓主,唔好介意我咁講,我覺得你老公好唔成熟。你地係咪好後生?有冇plan過生bb? 而家你有左,如果真係頂唔順,不如返娘家住。孕婦情緒都好緊要,加油

大宅

kinki2130 發表於 20-5-26 13:31
樓主,唔好介意我咁講,我覺得你老公好唔成熟。你地係咪好後生?有冇plan過生bb? 而家你有左,如果真係頂 ...

我已經回了娘家,我都知我老公唔成熟,其實我地都唔後生,30+,只是佢享受一年去幾次旅行又可以玩相機!我唔想理佢住,我都係人,平時可以吞咗去就算,但我今次有bb唔想再忍!

大家冷靜下都係好處

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-5-26 10:38
佢以前唔想,但1年前都肯配合
我回娘家不知幾開心,有2個可愛e生同我玩
有亞爸亞媽鍚

等佢自己冷靜下,對住間吉屋四面牆諗下咩叫"屋企" 同"屋企人"

有玩具,有大廳,係咪佢咁就開心? 以後唔会有人就佢,tum 佢,對住d 空氣過日子...

BB都有埋,佢都仲唔長大,愈遲醒愈痛苦。做人老公,做人爸媽,係冇咁d 自由格,佢可以問人d friend, 人人都係咁ga la, 有乜需要咁大反應呢

大宅

minibobo_2019 發表於 20-5-26 16:31
等佢自己冷靜下,對住間吉屋四面牆諗下咩叫"屋企" 同"屋企人"

有玩具,有大廳,係咪佢咁就開心? 以後唔 ...

我都覺,男人點都要有這覺悟,將來如果佢想做爸爸一定要捱過啲關!

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-5-26 16:39
我都覺,男人點都要有這覺悟,將來如果佢想做爸爸一定要捱過啲關!

佢已經係人地爸爸啦。。。

不過細路既野,好似儲$ 咁,你唔付出,佢地個反應好直接就係ignore 你,唔識你亦唔要你。個細路唔会好似老婆咁講說話溫柔,又就唒佢。

到時個細路唔知佢係邊位時,佢先大崩潰都未遲。

大宅

minibobo_2019 發表於 20-5-26 16:44
佢已經係人地爸爸啦。。。

不過細路既野,好似儲$ 咁,你唔付出,佢地個反應好直接就係ignore 你,唔識你 ...

最激氣都唔止咁,佢家姐覺得佢細佬問題係我以前冇教佢佢媽就覺得我回娘家住係我太斤計較應該多包容佢個仔我真係唔知可以講乜好!我只希望佢哋唔好再搵我,佢哋只會令我更加唔想同佢哋聯絡

別墅

SaMaMaSa 發表於 20-5-26 20:34
最激氣都唔止咁,佢家姐覺得佢細佬問題係我以前冇教佢佢媽就覺得我回娘家住係我太 ...

佢家姐都幾攪笑依家你係你老公阿媽定老婆呀?教?呢啲好似係阿媽既工作黎喎
成家人都咁極品 真係早走早著

大宅

最激氣都唔止咁,佢家姐覺得佢細佬問題係我以前冇教佢佢媽就覺得我回娘家住係我太 ...

自己個肚都有個等緊自己教啦, 仲幫佢地教仔教細佬, 成家都short, 所以縱到你老公都成個少爺咁。。。樓主都要加油, 孕婦情緒真係會唔多穩定, 唔好令自己受氣, 陀仔已經夠晒辛苦

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-5-26 10:31
我地同年買樓、生仔,冇壓力就假,我個case同你好相似,只是角色調轉咗
我 ...

最後得一間房,大廳大電視有音響大梳發(唔適合有甘細小朋友的果類)當時已有一歲小朋友,有共識生第二胎,話等十零歲先再執一次。住左年零,係廳大d小朋友活動空間多d,得閒咪提下佢最遲要小學前再裝修。我再同佢嘈落去,只會令佢抗拒生第二胎,咪退讓,而家有左第二胎,佢仲話好彩有買到大梳發,佢將來瞓廳都舒服d。
你老公可能都要享受下先,唔想甘快因爲小朋友友而失去更多。
小朋友出左世之後會有另外問題會嘈,唯有兩個人盡量互相退讓下啦,多d溝通下

複式洋房

你個BB都係自己個邊帶好d...睇佢地咁極品,咪帶壞你BB,你老公就係佢地教出來格lor。。。

放心,你食好訓好,一手一腳自己比心機帶,BB会認住媽咪,好鍚同好痴你既。

記住BB錫你就得,其他人一。d。都。唔。重。要。

首頁

尾頁

跳至