懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,請問懷孕初期有冇開胃餸菜/料理推薦下?因為太太依家處於孕吐狀態中,煮咩佢都唔太想食。感激各位(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

大部份大肚婆味覺轉變,似病人咁,食野會覺得味道怪怪地,所以由得大肚食自己鍾意食既野,呢樣人人都唔同的

大宅

回覆樓主:

茄汁飯,酸酸地比較開胃,或者三文治,乾身食物易入口,千萬不要在家中煮食,聞到油煙真係乜都唔想食,煮完都係浪費

水晶宮

nakamura10 發表於 20-5-25 10:44
各位,請問懷孕初期有冇開胃餸菜/料理推薦下?因為太太依家處於孕吐狀態中,煮咩佢都唔太想食。感激各位(em ...

人人唔同㗎喎。我陀過兩胎,兩次初期都要炸嘢或辣嘢先開胃。菜要落辣椒油。一係食薯片、薯條、漢堡包。

大宅

食吾到好多人都係咁
唯有少食多餐

複式洋房

smiletkl 發表於 20-5-25 11:58
茄汁飯,酸酸地比較開胃,或者三文治,乾身食物易入口,千萬不要在家中煮食,聞到油煙真係乜都唔想食,煮完 ...

非常同意,食麵包會舒服過食飯
我果時只要一聞到油煙味就會想嘔,所以屋企人煮飯時間我要關自己入房

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lailh 發表於 20-5-25 16:12
非常同意,食麵包會舒服過食飯
我果時只要一聞到油煙味就會想嘔,所以屋企人煮飯時間我要關自己入房 :happ ...

我兩胎都係咁

大宅

我都係,一有油就想嘔
汁都係,所以汁「努」飯都吾ok, 見到飯都吾想食
反而西餐吾係油炸就ok, 好想食沙律但吾敢食太多

洋房

紅菜頭羅宋湯!好好味又多葉酸同鐵質,上YouTube 有好多食譜

大宅

梅子蒸排骨
滾多啲魚湯都唔怕,落蕃茄薯仔,開胃啲可以落多蕃茄
用梭羅魚,紅衫魚,石九公等等嚟滾
蕃茄炒蛋,榨菜肉絲

複式洋房

smiletkl 發表於 20-5-25 11:58
茄汁飯,酸酸地比較開胃,或者三文治,乾身食物易入口,千萬不要在家中煮食,聞到油煙真係乜都唔想食,煮完 ...

多謝你嘅提醒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Jennjf 發表於 20-5-26 03:17
梅子蒸排骨
滾多啲魚湯都唔怕,落蕃茄薯仔,開胃啲可以落多蕃茄
用梭羅魚,紅衫魚,石九公等等嚟滾

好的,我會試下煮下,多謝

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至