自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

邊個出呢啲題目應該炒咗佢, 以後唔可以畀佢再入返教育界

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-5-25 17:42
數字掀露真相事實,真係有近4成香港考生答日本侵華係利多於弊,香港教育失敗,有目共睹
...

應該係啲教師 同教育界淡化日本侵華事實囉
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

有一半正常人,老懷安慰

珍珠宮

czl115 發表於 20-5-25 18:18
之前仲有人話D學生讀了三年歷史,知道好多嘢,會知道點答
我好想知佢地呢三年讀左D乜
...

好多後生仔沉迷打機點會想日本衰啦 最好日本侵華成功就沒有中共政權咁就可以打多啲機,日本強大可以製造多啲遊戲game

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

KK20010609 發表於 20-5-25 18:10
根本就係 教壞 年青人

我以前都有黃朋友,佢哋好鍾意日本,佢哋成日話好想自己日本人 ,因為日本係佢哋鄉下

無知得很,我識嘅真正日本人佢哋都唔知幾想移民去外國,如果有鬼佬向佢求婚帶去移居外地係 lur飯應

男爵府

Celine524 發表於 20-5-25 17:47
應該公開Making scheme, 取消出題者的專業資格

我有啲懷疑個Marking scheme 都係利多於弊高分

男爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

jtw_ki 發表於 20-5-25 18:09
其實17%未必係被洗腦,可能係冇溫書,所以淨係根據試題上嘅資料嚟分析,求其拎幾分算
...

但係...有D歷史...真係由細到大都會聽到的....
其實都幾近代的...
如果有D太祖還在..可能係佢地口中都聽到....
真係冇溫書....都冇可能利多於弊...
只有被洗腦先寫得出手..講得出口囉....

禁止訪問

珍珠宮

讀歷史都有38%人是非不分,咁吾讀歷史咪仲恐怖

教育制度內容好應該重整一下

子爵府

回覆樓主:

之前有啲人仲喺度狡辯話要有歷史嘅討論空間,話啲學生會識答弊多於利,唔會咁冇人性答利多於弊,結果而家30幾%人答利多於弊喎,有冇搞錯!日本侵華喎,點可能答利多於弊啊?!唔通希特拉屠殺猶太人又係利多於弊?

侯爵府

tictactoe 發表於 20-5-25 15:57
蘇國生在會議期間表示,考評局曾初步檢閱考生答卷,統計數據顯示,高達51.7%考生的答案為「弊多於利」,38% ...

最失敗係通識科變質

侯爵府

tictactoe 發表於 20-5-25 15:57
蘇國生在會議期間表示,考評局曾初步檢閱考生答卷,統計數據顯示,高達51.7%考生的答案為「弊多於利」,38% ...

好想知,話利多於弊嘅無腦學生覺得有咩利
係唔係無血性到咁嘅地步

伯爵府

其實有無model answer 架呢d 題?

珍珠宮

回覆樓主:

恐怖,居然接近4成話利多於弊

伯爵府

czl115 發表於 20-5-25 18:18
之前仲有人話D學生讀了三年歷史,知道好多嘢,會知道點答
我好想知佢地呢三年讀左D乜
...

dse程度只算係foundation。
香港教育制度不求深入,但至少要做到正確。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-5-25 02:16
有22%唔知有侵華

完全唔提侵華根本應該全肥,寫明提到45年都可以唔提,呢d人一係完全唔讀書,一係祟外祟到上哂腦特登唔寫,唔應該pass

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

月希 發表於 20-5-25 18:31
但係...有D歷史...真係由細到大都會聽到的....
其實都幾近代的...
如果有D太祖還在..可能係佢地口中都聽到 ...

因為就咁寫弊多於利,但又寫唔出年份,又寫唔到詳細資料,咁係無分嘅。喺考試角度睇,引用兩篇資料加解釋其實已經拎幾分,所以好多無溫書or讀書麻麻嘅同學佢嘅策略係會拎曬啲資料分就算,呢17%人裡面應該好多人係咁樣諗而寫

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 20-5-25 18:21
應該係啲教師 同教育界淡化日本侵華事實囉

變相為學生,香港新一代洗腦

首頁
23456...10

尾頁

跳至