跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家已經戒咗夜奶既BB,會唔會因為食少咗兩餐奶就可以戒埋夜片? Thank you!

伯爵府

好媽媽勳章

戒夜片???
佢唔起身就唔換片, 不過唔係戒夜片.

大宅

?? 不嬲bb唔起身 or 嘈唔駛特登同佢換架喎.

別墅

唔該晒!
我餵人奶的,現在除9點臨訓嗰餐奶換完片後飲奶訓覺,之後一晚都仲有3次奶要飲(若12點、3點、6點),每次飲奶前我都會同BB換片先,如果唔換就會滿到漏架啦。

我有D想在最後一餐奶俾奶粉BB飲,等佢一覺訓天光,而唔知一覺訓天光既BB片片係唔係都可以Keep到一晚囉.

大宅

我bb最後一餐係 21:30, 食完半個鐘先同佢換片瞓. 瞓到第2朝 06:00 食奶. 我用 huggies, so far 都無漏尿.

用 pampers 就試過2次漏尿.

原帖由 外地媽媽 於 09-5-29 22:46 發表
唔該晒!
我餵人奶的,現在除9點臨訓嗰餐奶換完片後飲奶訓覺,之後一晚都仲有3次奶要飲(若12點、3點、6點),每次飲奶前我都會同BB換片先,如果唔換就會滿到漏架啦。

我有D想在最後一餐奶俾奶粉BB飲,等佢一覺訓天光,而唔知一覺 ...

禁止訪問

複式洋房

你講戒夜片即係咩意思呀?????????
好confuse喎

係夜晚唔換片呀???
定係夜晚唔著片片先????

我大b NEO宜家歲半都仲未戒到夜片架喎
宜家先開始同佢potty training喎

原帖由 外地媽媽 於 2009-5-29 09:26 發表
請問大家已經戒咗夜奶既BB,會唔會因為食少咗兩餐奶就可以戒埋夜片? Thank you!

別墅

原帖由 M_E 於 09-5-31 01:04 發表
你講戒夜片即係咩意思呀?????????
好confuse喎

係夜晚唔換片呀???
定係夜晚唔著片片先????

我大b NEO宜家歲半都仲未戒到夜片架喎
宜家先開始同佢potty training喎

...

什麼是potty training?
可否指教一下?

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

vivienne019,我都係用huggies,但仔仔有飲夜奶,所以仲係好多尿. 而我係俾佢飲奶前換片先既,因為費事佢飲完奶訓咗又整醒佢.

anniech2000,
我係全人奶,我都想日頭人奶夜晚奶粉,但餵過兩次夜晚奶粉,BB狂嘔,我估一次係飲得太急(已經係S奶嘴),一次係飲得太多(佢仲要啜人奶訓),兩次大大鑊之後,我開始唔敢餵奶粉.

M_E, 我係指戒同BB換夜片啫!唔係同佢戒晒唔著!Hahaa~ (另外,單看妳的相,我總覺得妳好面善好面善!&好友善! :loveliness: )

複式洋房

以前阿b飲完奶痾左臭臭...先至最煩...唔換又唔得..一定會搞醒哂...仲要去完臭臭...換完片..之後就會好似唔記得自己食過奶...又會想食過.....激死

不過呢~
ian宜家都叫做戒左夜奶...12點幾1點食完...就訓到5點幾6點...試過中途見佢痾左臭..又或者條片片脹哂都同佢換...
唯有就係極速換完...盡量唔整醒佢....咁佢又會無野繼續訓

其實如果戒夜奶成功...阿b果段時間係會訓得好淋...就算換片...快快手...佢都唔會醒哂架...
所以媽媽你加油呀...訓練下自己成為
"極速換片片媽咪"啦

仲有就係好似vivienne咁講...佢唔喊都唔好特登同佢換...除非你聞到佢痾左臭啦....

huggies已經好勁架啦...阿仔漏尿係濕邊到呀???
後面濕定兩邊呀??
佢用緊nb定s碼呀??
如果nb漏轉s碼啦....可能nb唔o岩著啦

如果都唔得...試下fitti...我大仔NEO宜家轉左用fitti...我原本都係huggies忠實fans...但係大大下huggies都有漏...就試左fiiti...
宜家用左都無再漏

弟弟IAN宜家都買左包fitti準備試下...
佢地係nb同s碼一樣...可以用到7kg
我諗都可以試下轉
而且fitti又平d...同埋都係有彈性腰圍...呢樣好緊要呀...

p.s.
成日都有好多人話我面善...不過認得我的好多時都係因為認得NEO
我住大埔架...你會唔會o係大埔見過我???
仲有我係disney做...會唔會去過見過我呀????
好在你話我friendly...幾驚你話我串呀...哈哈...

原帖由 外地媽媽 於 2009-6-3 12:00 發表
vivienne019,我都係用huggies,但仔仔有飲夜奶,所以仲係好多尿. 而我係俾佢飲奶前換片先既,因為費事佢飲完奶訓咗又整醒佢.

anniech2000,
我係全人奶,我都想日頭人奶夜晚奶粉,但餵過兩次夜晚奶粉,BB狂嘔,我估一次係飲 ...

複式洋房

即係教阿B去廁所...
18個月到就要教啦...
當然你都可以試下早D開始...

我就唔敢教人啦...因為NEO仲未成功...
宜家我地阿B仲咁細...搞掂左細B先啦...

如果真係好得閒...又真係咁想知....
去下BK呢個POST都可以..
呢個阿媽都講得好DETAILS

ABOUT POTTY TRAINING(中英文都有)
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=264895&extra=page%3D2

原帖由 boatang 於 2009-6-2 15:12 發表

什麼是potty training?
可否指教一下?

別墅

多謝指教, 原來歲半就可以學戒片片架喇...唔錯..不過我個b 仲細, 用住片片先啦...:D

原帖由 M_E 於 09-6-3 12:42 發表
即係教阿B去廁所...
18個月到就要教啦...
當然你都可以試下早D開始...

我就唔敢教人啦...因為NEO仲未成功...
宜家我地阿B仲咁細...搞掂左細B先啦...

如果真係好得閒...又真係咁想知....
去下BK呢個POST都可以..
呢 ...

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

我而家都開始試緊當仔仔飲完奶又未訓時,盡量同佢換咗片先(我以前即上一胎一路都係換完片先飲奶).

我大女兩歲時用一星期戒甩咗尿片(^^),不過聽講女仔易戒片過男仔,因為生理上比較忍得到.

等我成功做到"換片閃電手"後再話妳知吓!

我唔係住大埔架,我住....韓國架!

原帖由 M_E 於 09-6-3 12:32 發表
以前阿b飲完奶痾左臭臭...先至最煩...唔換又唔得..一定會搞醒哂...仲要去完臭臭...換完片..之後就會好似唔記得自己食過奶...又會想食過.....激死

不過呢~
ian宜家都叫做戒左夜奶...12點幾1點食完...就訓到5點幾6點. ...

別墅

嗯, 我用緊huggies S碼, 而家間中都仲有漏, 喺背脊度.

不過呢~
ian宜家都叫做戒左夜奶...12點幾1點食完...就訓到5點幾6點. ...

大宅

試下用pampers S 好好多.之前用huggies S 都漏

原帖由 外地媽媽 於 09-6-4 13:27 發表
嗯, 我用緊huggies S碼, 而家間中都仲有漏, 喺背脊度.

別墅

原帖由 eidye 於 09-6-5 01:00 發表
試下用pampers S 好好多.之前用huggies S 都漏

乜唔係Huggies S 碼係俾5kg 以上既bb
Pampers 就俾3-8kg嘛? 我兩樣都有, 以你所講, 係唔係用完huggies 先用Pampers S 碼好d ?
(p.s. 我暫時用緊pampers S 碼先..)

大宅

zac 同 huggies 又無事喎. so far 都無漏尿.
不過, huggies d 片係細d.
bb脾仔肥d都會有橡筋印, 所以 zac 係 4.x kgs 時已經換咗 s 碼.

複式洋房

B仔應該好少漏到背脊架喎
SO FAR宜家有無試過轉第二個牌子呀??

如果無...就真係次次都要記得MAKE SURE前後兩幅片要parallel....前面果幅記得唔可以上過後邊果幅...

因為仔的話應該前邊濕的...

如果再唔得...就真係轉下其他牌子啦

原帖由 外地媽媽 於 2009-6-4 13:27 發表
嗯, 我用緊huggies S碼, 而家間中都仲有漏, 喺脊度.

別墅

『B仔應該好少漏到背脊架喎』Hahaa...咁大鑊?!唔通我生咗既係個女?

我老公話男仔咕咕應該向上朝,因此我覺得前面會唔夠大幅吸收,可能咁樣,我就不知不覺整到前幅長過後幅都唔出奇,等我留意下先.
係呢,妳地仔仔咕咕係向上定下?

複式洋房

不過呢~

我都係住大埔架.......哈哈!!!! 唔知有無見過你呢????

首頁

尾頁

跳至