婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊天台大學,佢成日問各親戚借錢,每次5-20K不等,以我所以佢每一個月夾埋可成功借到15K

最近終於問到我,我無借

第一︰無禮貌,問你就要即刻FPS俾佢,又唔講因乜事要錢;

第二︰以我所知佢係從來有借無還的下等人,佢有收入無交家用,除咗借返來的,佢父母仲有每月俾6千俾零用;

第三︰一年見兩次,見面黑口黑面招呼唔打,派利是俾佢係求佢要咁;

第四︰大家政見唔到,如果佢問我要錢係出去暴動,我真係打心口

親戚話我無情,有錢都唔借啲俾佢,話一個人無錢好慘,我話佢從來有借無還你哋都知,到底係借定攞你哋心知肚明,佢上左大學就月月問借錢買嘢食嘢溝女,未計佢自己兼職賺的,借返來都萬幾蚊,月月洗萬幾二萬蚊唔手軟,我哋搵幾萬仲要交家用供樓,可以洗的錢都無咁多,每月辛苦儲幾千,俾佢一句「借錢」,幾秒FPS就無晒,我都好慘啫

有「借錢親戚」同埋「叫人借錢俾人」的親戚,真係煩

8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大學生part time搵到咁多? 仲要問人攞錢...?
呢D梗係唔"借", 無啦啦俾做乜?
你話親戚係重病定咩就話
咁樣周圍同D唔熟既親戚R錢用
簡直匪夷所思....

侯爵府

littlefunpig 發表於 20-5-26 11:10
大學生part time搵到咁多? 仲要問人攞錢...?
呢D梗係唔"借", 無啦啦俾做乜?
你話親戚係重病定咩就話

我都估唔到而家啲大學生兼職有咁多錢,不過佢係成日無返學去返工的
其實我同佢關係算「親」,但真係唔熟,我一直知佢有周圍問借錢,真係無諗佢會問到我

8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

二小姐 發表於 20-5-26 11:13
我都估唔到而家啲大學生兼職有咁多錢,不過佢係成日無返學去返工的
其實我同佢關係算「親」,但真係唔熟, ...
幾親都好, 就算係自己仔女, 都唔應該咁俾錢法, 飯來張口
根本就俾父母縱壞曬, 咁樣問人拎錢,
佢父母?仲要話你"無情", 本身家教都好有問題

侯爵府

littlefunpig 發表於 20-5-26 11:18
幾親都好, 就算係自己仔女, 都唔應該咁俾錢法, 飯來張口
根本就俾父母縱壞曬, 咁樣問人拎錢,
佢父母?仲要 ...

佢父母無話我無情,係其他人,其他人都有份借,但係我覺得咁細個,就學識有借無還,幾時借到出來做嘢結婚生仔?到時又問人借咩

佢哋話,如果我哋唔借俾佢,佢又要錢,驚佢做啲不法行為或者借財仔借卡數去拎錢,到時條數滾吓滾吓仲大,或者害咗佢前途

咁我問佢哋,有無考究過,佢因乜事要借事,要呢啲洗費係咪必需?無錢時,電話?相機?旅行?名牌衫褲袋又係咪必需?

8-)

翡翠宮

二小姐 發表於 20-5-26 11:24
佢父母無話我無情,係其他人,其他人都有份借,但係我覺得咁細個,就學識有借無還,幾時借到出來做嘢結婚 ...
哈哈
將來犯法仲要賴落你度, 西利~
咁樣都係唔好再同D親戚有來往好D

侯爵府

littlefunpig 發表於 20-5-26 11:33
哈哈
將來犯法仲要賴落你度, 西利~
咁樣都係唔好再同D親戚有來往好D

賴唔到,我唔借啫,佢哋會繼續借

8-)

翡翠宮

二小姐 發表於 20-5-26 11:35
賴唔到,我唔借啫,佢哋會繼續借

教個小朋友不勞而獲
愛佢變左害佢
算啦~理唔到咁多
由佢地

逸逸不敗    發表於 20-5-26 14:36
二小姐    發表於 20-5-26 11:45
二小姐    發表於 20-5-26 11:45

珍珠宮

支持樓主吾好借錢比呢個親戚 你做得好好

子爵府

BK Milk勳章

佢父母無話我無情,係其他人,其他人都有份借,但係我覺得咁細個,就學識有借無還,幾時借到出來做嘢結婚 ...

同佢地講, 自己唔出錢, 就係特登留機會比"其他""有情"既人出錢
好明顯嗰班人想拖你落水, 想你幫手分擔下

侯爵府

ada_fung 發表於 20-5-26 12:02
同佢地講, 自己唔出錢, 就係特登留機會比"其他""有情"既人出錢
好明顯嗰班人想拖你落水, 想你幫 ...

你又講得啱喎,我完全只諗我應唔應該借,我無諗到其他人的想法,多謝你提醒我

我一直同老公講如果真係要借錢俾人,就預咗人哋無得還,同埋只借一次性的救命錢,因為長貧難顧

8-)

侯爵府

其他親戚又肯借?咁奇怪,成個家族得一粒仔所以買佢怕?

伯爵府

20歲就開始有借無還嘅生涯
真係極有出色嘅「大好青年」

子爵府

D其他人想拉埋你落水,唔抵你咁理智。

二小姐    發表於 20-5-26 13:46

侯爵府

小艾美 發表於 20-5-26 12:49
其他親戚又肯借?咁奇怪,成個家族得一粒仔所以買佢怕?

真係得佢一個,成個家族,三十幾就四十,之後下一層得佢一個,再下一層就係初小幼稚園
又唔係買佢怕,夫家個邊係好縱細路的

8-)

侯爵府

forgive?forget? 發表於 20-5-26 13:12
20歲就開始有借無還嘅生涯
真係極有出色嘅「大好青年」

咁後生就咁大物慾,控制唔到自己用錢,之後真係有排煩,我同老公講明,佢考到車牌我地都唔會借車俾佢,廢事佢學壞咗拎架車去帶貨

8-)

男爵府

二小姐 發表於 20-5-26 11:00
親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊 ...

呢啲親戚唔來往都唔可惜、其實一個細路仔點解甘樣,唔多唔少都係啲家長寵到甘,未正式返工搵錢就大洗到甘,幾時先到成家立業,仲要有借冇還,呢啲行為唔係甘好

男爵府

吾好借啦,借左仲面左左~~

侯爵府

我都覺得係佢家庭縱成

我C6同6299又係,我6299都大洗,享樂型,曾經有樓,入不敷支,洗晒啲錢,賣樓,洗埋賣樓的錢,成日出去飲飲食食去旅行,無就問仔女攞。

C6又唔生性,工作懶惰,又係入不敷支,但極愛面子,無周圍問人借,係不斷問銀行借,一條數未還完又借一條,錢借返來就用來做生活開支,俾父母同埋自己飲飲食食用

係一齊咗,我C6先識勤力工作搵錢、慳錢同儲錢,佢的債應該今年內可以还完
8-)

伯爵府

想生BB熱投

支持你吾好借錢

首頁

尾頁

跳至