婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

miniyan 發表於 20-5-26 14:49
支持你吾好借錢

一定唔會借俾個衰仔,我都捱咗好耐,先脫離幫老公手還錢的日子,錢銀叫做鬆動少少,可以儲錢,可以買自己想要的嘢,留俾佢享受不如自己享受

8-)

子爵府

二小姐 發表於 20-5-26 15:07
一定唔會借俾個衰仔,我都捱咗好耐,先脫離幫老公手還錢的日子,錢銀叫做鬆動少少,可以儲錢,可以買自己 ...

學樓上話齋,留個好機會比有情親戚借,記住同個借錢親戚講個有情親戚好錫佢,等緊借錢比佢,等佢開口等得好辛苦

侯爵府

breadcheung 發表於 20-5-26 15:32
學樓上話齋,留個好機會比有情親戚借,記住同個借錢親戚講個有情親戚好錫佢,等緊借錢比佢,等佢開口等得 ...

有情親戚一早落咗塔,無咗好多次五千俾佢了

8-)

子爵府

回覆 二小姐 的帖子

抵佢啦,有情無價,多多五千都唔好計較啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

梗係唔借啦,借比佢玩去買,不如我去玩

侯爵府

qq媽媽咪 發表於 20-5-26 16:23
梗係唔借啦,借比佢玩去買,不如我去玩

係呀,我老公本身仲想借俾佢呀,我唔肯,我話借一次就有第二次
而且佢只講幾時要借到俾佢,並無講借咗幾時還,俾你用不如我自己用

8-)

大宅

樓主不如試下叫班有情有義嘅親戚借俾你你再借俾佢啦,如果佢還俾你你咪還俾佢哋囉仲要補多句,可能佢問你哋借得多唔好意思再開口

男爵府

牛年勳章

肯定唔借, 亦唔會再同呢啲親戚來往

複式洋房

好多人搵萬幾蚊仲要比家用養半頭家,寧願比人話無情,呢種人借得一次實有第二次,你話借錢(攞錢)醫病讀書,有能力咪義不容辭。咁大個人做野仲拎屋企咁多零用錢,平時西口西面,你比得佢一次,下次再問唔比一樣唱到你暈。樓主做得岩。

別墅

二小姐 發表於 20-5-26 11:00
親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊 ...

你咪叫啲親戚咁好豪爽咪繼續供養佢囉,做乜要拖埋你落水姐。有錢還有錢,有錢就應份要俾你洗?情願拎去做慈善幫真正有需要幫嘅人
佢又做野有收入應該調返轉佢俾家用屋企先啱啦,做乜要攤大手板問人攞錢?俾錢佢即係縱容佢,唔俾係啱

男爵府

親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊 ...

咁你點推佢呢?我男家都試過問我地借錢,理由都係一啲唔係必要,唔急嘅野,我都拒絕左,我覺得佢問我地借係成日覺得我地有錢借咁,唔係我有錢,只係我地慳住洗,應買則買,死慳死抵先去到個旅行,佢就當我地好富貴,其實只係佢地大洗,我直接同佢地講我地冇錢,有錢都係用黎生活,唔係揮霍囉,我好憎啲人,冇事冇幹又問人借,人地有錢又要分比佢,借慣晒……

水晶宮

回覆 二小姐 的帖子

不用理他,衰點一句,自己有一日窮到二餐都沒,呢種人會出來幫你咩?咁我寧可比人話,都不會借比佢。奉旨要借咩?佢不陪錢自己去做工,你沒野欠她。叫那些話你無情的人主動借多點,不好得把口。

大宅

佢掛名話借錢,實情係問你攞錢啊,邊度有得還,梗係唔會俾佢啦,正一老千嚟嘅,你話佢有生命危險需要錢,就話賣當借都會籌俾你,但係你依家係純粹係吃喝玩樂囉,真係講唔通囉!

珍珠宮

回覆樓主:

無情咪無情,由得佢講,尼種人,識少一個係褔氣!

複式洋房

借錢同政見係兩個問題尼嘅、但真心唔好借、唔係一句親戚就大哂、我都好憎啲親戚老馮咁、你辛苦時、都唔見得我係舒服囉!點解要用我辛苦慳返尼嘅錢、借比佢用先?有心有力嘅、做咩唔去問銀行借先?跟本就係想有錢用、又唔想比利息、係到揾屋企人笨柒

洋房

回覆 二小姐 的帖子

都幾搞笑...咁佢父母出去打多幾份工比個仔用親戚無錢...出去做非法野係未可以賴返落去佢個仔度先?

侯爵府

sumpo 發表於 20-5-29 01:00
咁你點推佢呢?我男家都試過問我地借錢,理由都係一啲唔係必要,唔急嘅野,我都拒絕左,我覺得佢問我地借 ...

唔借,我仲幫老公還緊錢,我唔想一條債未完又一條
你賺錢時無預我,你欠債時你預我?你講得通我,我就借俾你
之後債仔同債仔媽都無出聲,連說服我都唔說下,我梗係唔借

8-)

侯爵府

高怡燦屎喱 發表於 20-6-2 22:21
借錢同政見係兩個問題尼嘅、但真心唔好借、唔係一句親戚就大哂、我都好憎啲親戚老馮咁、你辛苦時、都唔見得 ...

借錢同政見係有關係呀,我深藍到紅,如果佢問我借錢支援自己去暴動,咁又點得呢?

8-)

侯爵府

treemoomin 發表於 20-6-4 17:06
回覆 二小姐 的帖子

都幾搞笑...咁佢父母出去打多幾份工比個仔用親戚無錢...出去做非法野係未可以賴返落去 ...

好攪笑呀,個仔仲未知衰,日日在家打機,搵埋工俾佢都唔做,佢覺得做侍應唔配合佢大學生呢個身份

8-)

複式洋房

二小姐 發表於 20-6-4 17:54
借錢同政見係有關係呀,我深藍到紅,如果佢問我借錢支援自己去暴動,咁又點得呢?

...

咁如果佢都係藍到發紅、紅到發紫、又係問你借你錢、你就會借?

首頁

尾頁

跳至