婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不談政治. 男家借到呢度咁遠?唔會借啦。有手有腳大學生,掉返轉佢會唔會借比你?

侯爵府

高怡燦屎喱 發表於 20-6-4 18:26
咁如果佢都係藍到發紅、紅到發紫、又係問你借你錢、你就會借?

咁除咗政見,都仲有其他原因嘅,佢問得我講得通我,咪借囉,我同老公都試過借十萬人仔俾人,對方真係週轉,有借有還

如果好似而家咁,日日hae係屋企等親人幫佢還,又唔肯出去做嘢,一啲態度都唔攞出來,byebye la
8-)

子爵府

二小姐 發表於 20-6-4 17:56
好攪笑呀,個仔仲未知衰,日日在家打機,搵埋工俾佢都唔做,佢覺得做侍應唔配合佢大學生呢個身份

...

佢邊間u grad, 語文能力如何?

侯爵府

HL7646 發表於 20-6-5 13:13
佢邊間u grad, 語文能力如何?

未GRAD,平時無返學,功課俾錢同學幫佢做,佢之前做的兼職都係地產新盤企街同埋炒股票,語文能力無聽聞,不過一齊出去食飯唔識英文叫嘢食

8-)

洋房

回覆 二小姐 的帖子

既然佢覺得咁係無問題~你唔借, 都唔應該覺得自己有問題~

子爵府

二小姐 發表於 20-6-5 14:04
未GRAD,平時無返學,功課俾錢同學幫佢做,佢之前做的兼職都係地產新盤企街同埋炒股票,語文能力無聽聞, ...

咁應該工作能力好低

伯爵府

咁一定系D亜嫲亜爺,姨媽姑爹,而且系男家更加唔駛理佢。如果佢借錢去暴動,等佢比警察拉咗,先借錢比佢請律師.我都好奇怪點解D細路咁細個走出黎,佢地父母在邊?屋企都有好大責任!

珍珠宮

二小姐 發表於 20-5-26 11:00
親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊 ...

話自己窮人無閒錢送比人

別墅

二小姐 發表於 20-5-26 11:00
親戚的小孩(喺我角度都唔係小孩,20歲,有份兼職,月入15-20K,但係親戚之間覺得佢「仲細」,係小孩),讀緊 ...

好心佢咁大個人有手有腳又唔係揾5到錢仲做埋d面皮咁厚既野,知唔知醜字點寫架

侯爵府

jessica520bb 發表於 20-6-10 13:10
好心佢咁大個人有手有腳又唔係揾5到錢仲做埋d面皮咁厚既野,知唔知醜字點寫架
...

而家好大鑊,已知係「唔知條數有幾大」「唔知有幾多條數」,親戚小孩唔肯交代,日日留家打機,我無眼睇

8-)

別墅

二小姐 發表於 20-6-10 13:38
而家好大鑊,已知係「唔知條數有幾大」「唔知有幾多條數」,親戚小孩唔肯交代,日日留家打機,我無眼睇

...

千其唔好借呀,你話你自己都好窮冇錢然後話我咁啱都想借wo

侯爵府

jessica520bb 發表於 20-6-10 14:05
千其唔好借呀,你話你自己都好窮冇錢然後話我咁啱都想借wo

我講明好窮及有都唔借

8-)

別墅

二小姐 發表於 20-6-10 14:10
我講明好窮及有都唔借

係呀唔好借

男爵府

我c6個班廢柴家人咪又一樣,冇錢剩係識問人借,連我老豆都唔放過想問,不過比我拒絕左,一蚊都唔借
冇錢就出去做野啦,個阿媽又唔做野,個阿哥又唔做嘢,不知所謂

子爵府

二小姐 發表於 20-6-10 13:38

...

唔好多事,問都唔好問,人講你就聽,大不了叫佢申請破産,攪成咁都係父母同有情親戚縱容所致。

侯爵府

sinohk33 發表於 20-6-11 11:19
唔好多事,問都唔好問,人講你就聽,大不了叫佢申請破産,攪成咁都係父母同有情親戚縱容所致。
...

而家仲有親戚想幫佢,經常問住佢情況點樣,但係債仔懶懶閒,唔憂無錢咁,態度仲好差

我同老公講,唔好問唔好知,皇帝唔急太監急,你幫咗佢都係你多事,等佢「求你哋」啦,唔好要自己咁受氣

8-)

公爵府

支持你吾借錢! 你D親戚都SHORT SHORT地, 有錢就要借俾佢的, 使唔使分身家俾佢.
佢現在唔係借, 係叫"", 係唔會還的. 我有錢係我的事, 關D親戚差事. 我無錢是否佢地俾D我呀!

禁止訪問

男爵府

不如話係助養算啦!

複式洋房

借就係人情,唔借就道理啦,啲人成日以為老鳳要借,借個陣又話會還錢,最後無回頭,jm真係唔好借比人啊

首頁

尾頁

跳至