時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

熱X公民要求政府再補貼「家庭主婦」,我有D好奇點樣證明自己係「家庭主婦」,有D女士就算冇返工都唔代表係家庭主婦啊

miriam  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-28 19:58

琥珀宮

華華子 發表於 20-5-26 13:28
熱X公民要求政府再補貼「家庭主婦」,我有D好奇點樣證明自己係「家庭主婦」,有D女士就算冇返工都唔代表係 ...

冇mpf

別墅

熱X公民要求政府再補貼「家庭主婦」,我有D好奇點樣證明自己係「家庭主婦」,有D女士就算冇返工都唔代表係 ...

擺明搵新票源啦
FTM 無咁易比你呃

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

想揾新票源啫.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

MekoLai 發表於 20-5-26 14:09
擺明搵新票源啦
FTM 無咁易比你呃

支持補貼家庭主婦,樣樣貴,家用少!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

想呃啲c9
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

09729loklok 發表於 20-5-26 15:23
想呃啲c9

要求補貼家庭主婦, 想請問點呃呀?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

gcyn 發表於 20-5-26 15:26
要求補貼家庭主婦, 想請問點呃呀?

我意思呃佢地啲票,
唔係呃錢呀

侯爵府

好醒嘅,學菜菜子攞完着數,落閘鬆人

大宅

09729loklok 發表於 20-5-26 15:28
我意思呃佢地啲票,
唔係呃錢呀

做到野,我又唔怕比票佢呀.
反問, 邊個政黨唔係想人比票佢??

除非,呢頭幫人爭取, 轉頭又投反對, D先叫呃喎.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 20-5-26 13:40
冇mpf

冇 mpf又唔表家庭主婦,例如18歲少女未工作冇 mpf, 唔代表佢一定係家庭主婦~

水晶宮

畀面勳章

佢地爭取共產

侯爵府

外星語 發表於 20-5-26 15:14
支持補貼家庭主婦,樣樣貴,家用少!

但如何證明自己係家庭主婦呢?

珍珠宮

太遲啦,早就有班主婦叫補貼
最應該補貼添啊,佢地班人失業係無野做,主婦係加重左極大工作量
又要做保母又要做廚又要做教師仲要做埋心理輔導下刪千字……永遠ot無補水
美容院停業又唔同班主婦商量,
宜家一個疫情多幾條紋啦陰公,點賠啊呢鋪

水晶宮

gcyn 發表於 20-5-26 15:34
做到野,我又唔怕比票佢呀.
反問, 邊個政黨唔係想人比票佢??
除非,呢頭幫人爭取, 轉頭又投反對, 呢D先叫呃 ...

其實我只係我個人意見回應樓主的問題,我認為佢地揾新票源,就係咁簡單。正如做生意的就想揾新客路一樣(已經回應埋你的問題喇)

你好似無回過樓主喎

侯爵府

mike89 發表於 20-5-26 15:49
太遲啦,早就有班主婦叫補貼
最應該補貼添啊,佢地班人失業係無野做,主婦係加重左極大工作量 :lau ...

哈哈,其實我最關心係點樣證明自己係家庭主婦

男爵府

口號易叫,但點執行?最後就將難題既波,拋俾政府,自己拍拍籮柚..

好似派口罩,咪又係民間要求,到真係派喇,又係雞蛋挑骨頭。例如又要快,但又要左審右審,又要招標(搞完到幾個月或一兩年後)

呃票,係指“開空頭支票“,最後實現唔到或難以實現。好似侵侵,起墨西哥圍牆?仲要由墨西哥俾錢?美國大把傻人就係俾佢“呃票“

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

華華子 發表於 20-5-26 16:05

俾條煮飯片佢睇得唔得?

珍珠宮

華華子 發表於 20-5-26 16:05

識買餸煮飯
掃地拖地洗衫晾衫
合格就可以

首頁

尾頁

跳至