婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

請問宮腔鏡檢查+子宮內膜活檢手術又係乜嘢? 醫生話唔駛麻醉, 我後日做, 而家好驚驚.....其實上次政府睇新症時個醫生有當場問我做唔做一個抽組織檢查, 當時做了, 都有d谷住痛,有流血,似m痛, 之後返去睇報告, 另一個醫生話由於嗰次係盲抽,所以抽唔中, 所以排了我做"宮腔鏡檢查+子宮內膜活檢手術", 想問咁子宮內膜活檢手術是否和抽內膜組織一樣?只是有宮腔鏡輔助抽?? 謝謝

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Cinderlala 發表於 21-2-23 10:45
請問宮腔鏡檢查+子宮內膜活檢手術又係乜嘢? 醫生話唔駛麻醉, 我後日做, 而家好驚驚.....其實上次政府睇新症 ...

唔同, 就咁抽子宮內膜係就咁鴨咀鉗然後就抽, 醫生看唔到子宮入面的環境, 就係盲抽。

宮腔鏡抽就係要伸一個鏡頭入去, 你和醫生都可以看住個電視,見到裡面是什麼環境,
然後會針對有病變的位置去抽組織去驗,不過,因為無可能全部都抽, 醫生話其實都有機會無抽中!
但準確性一定比看唔到, 求其抽一下的準。

至於痛唔痛, 好見人見至, 我覺得就咁抽和呢個宮腔鏡的抽都唔係好痛, 但唔舒服一定有。同埋宮腔鏡做完要在床到休息一下唔準落床住, 所以應該係辛苦過就咁抽組織。

你係邊一樣內膜增生?非典型內膜增生嗎?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

Cinderlala 發表於 21-2-23 10:45
請問宮腔鏡檢查+子宮內膜活檢手術又係乜嘢? 醫生話唔駛麻醉, 我後日做, 而家好驚驚.....其實上次政府睇新症 ...

做個時放鬆個人會好d,個人覺得宮腔鏡檢查唔會好痛,因為唔洗用鴨咀夾,但係做之前會同醫生講要食左止痛藥先。祝你早日康復。

大宅

mcdullyiu 發表於 21-2-23 17:04
唔同, 就咁抽子宮內膜係就咁鴨咀鉗然後就抽, 醫生看唔到子宮入面的環境, 就係盲抽。
你都有子宮內膜增生?
我上年發現有複雜性增生(無病變),要每半年抽一次子宮內膜,如果下次抽內膜正常返,咁就可以1年抽1次。

複式洋房

多謝晒兩位詳細解答,心情都定返d,暫時主要是驚痛(因為冇麻醉),我其實是因為照到內膜有息肉,之前宮頸有三粒,在私家診所即時剪了,另一方面我有排政府,所以新症時安排了照陰超都話內膜都有息肉,安排了我做宮腔鏡+子宮內膜活檢,我本身都有猶豫做唔做,但個醫生話值得做,反而之前睇私家又冇push我做,只係話如果想生bb就要認真處理咗佢…

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-2-23 18:55
你都有子宮內膜增生?
我上年發現有複雜性增生(無病變),要每半年抽一次子宮內膜,如果下次抽內膜正常返 ...

係呀, 我已經抽到癌細胞,下個月應該要做切除手術了!

大宅

mcdullyiu 發表於 21-2-24 18:15

唔好太擔心,祝你早日康復。

珍珠宮

yky0714 發表於 21-2-24 18:27
唔好太擔心,祝你早日康復。

謝謝!

複式洋房

回覆 mcdullyiu 的帖子

祝你早日康復,好好休息

珍珠宮

Cinderlala 發表於 21-2-24 21:42
回覆 mcdullyiu 的帖子

祝你早日康復,好好休息

謝謝!
大家都要健健康康!

複式洋房

剛剛做咗宮腔鏡檢查,有三粒息肉,一粒1cm兩粒0.5 cm,醫生建議幾個月後做宮腔鏡息肉切除手術,但佢話要係一個月之前打一次停經針,準備個子宮內膜,請問大家有冇聽過?佢話副作用就係潮熱,好似人哋更年期咁,所以我有啲擔心…

大宅

Cinderlala 發表於 21-2-25 17:55
剛剛做咗宮腔鏡檢查,有三粒息肉,一粒1cm兩粒0.5 cm,醫生建議幾個月後做宮腔鏡息肉切除手術,但佢話要係 ...

我之前係政府到做,但唔洗打停經針。我10年內做過3次,第1次全身麻醉做切走1粒瘜肉,第2次就無麻醉就咁做宮腔鏡檢查個時見到即時做,當時切左2粒細瘜肉,第3次係上年,做宮鏡檢查時發現,但因為太大粒,唔可以即時切走,要排期全身麻醉做。

複式洋房

回覆 yky0714 的帖子

咁點解我要打好怕副作用

大宅

Cinderlala 發表於 21-2-25 18:50
回覆 yky0714 的帖子

咁點解我要打好怕副作用

最好問清楚醫生,可能我個case同你唔太一樣。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-2-24 18:15

你係咪有非典型增生?

我都係下個月要做手術

別墅

Cinderlala 發表於 21-2-23 23:00
多謝晒兩位詳細解答,心情都定返d,暫時主要是驚痛(因為冇麻醉),我其實是因為照到內膜有息肉,之前宮頸有 ...

我上次做呢2個檢查,姑娘話我驚痛的話,做之前食定2粒止痛藥 不過都有小小痛,忍到的~如果太痛就好似人哋生仔咁,慢慢深呼吸

複式洋房

回覆 Szec428 的帖子

咁你駛唔駛再做宮腔鏡割息肉手術?要打停經針嗎?

珍珠宮

Szec428 發表於 21-2-25 21:40
你係咪有非典型增生?

我都係下個月要做手術

係。我最初驗到非典型增生,再抽就抽到癌細胞。我在政府做。因為有癌細胞。都唔知做完應該點補身。

別墅

Cinderlala 發表於 21-2-25 23:18
回覆 Szec428 的帖子

咁你駛唔駛再做宮腔鏡割息肉手術?要打停經針嗎?

我唔係有息肉,係非典型內膜增生

別墅

mcdullyiu 發表於 21-2-26 07:31

係。我最初驗到非典型增生,再抽就抽到癌細胞。我在政府 ...

我同你一樣,開頭抽到增生,醫生建議上子宮環~半年後覆診再抽,今次抽到係非典型,醫生建議全切 我爬文見到,術後要飲果皮水,幫助放屁,做完我諗住燉肉汁飲住先~好似話做完唔好即刻補身住,一個月後先補身~

首頁
12345...6

尾頁

跳至