婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-2-26 11:06

我同你一樣,開頭抽到增生,醫生建議上子宮環~半年後覆診 ...

嗯!我醫生都係建議要全切,而且我開刀生個兩個, 所以一定要開大刀,
仲唔知可唔可以同一個傷口, 都有驚又多條疤痕。

咁你係微創做定係開大刀做?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-2-26 11:21
嗯!我醫生都係建議要全切,而且我開刀生個兩個, 所以一定要開大刀,
仲唔知可唔可以同一個傷口, 都有驚又 ...

我做微創呀,不過都好擔心又怕

洋房

回覆樓主:

啱啱向聯合做完!醫生手勢好好!少少痛!等化驗結果!

大宅

kaka0202 發表於 21-2-28 22:27
啱啱向聯合做完!醫生手勢好好!少少痛!等化驗結果!
想問係點去政府排期, 我剛超聲波都有話內膜新增變厚, 醫生建議要抽子宮內膜組織, 但要三萬左右, 如要每半年抽咪好多費用

洋房

yoyo_num 發表於 21-3-19 14:41
想問係點去政府排期, 我剛超聲波都有話內膜新增變厚, 醫生建議要抽子宮內膜組織, 但要三萬左右, 如要每半年 ...

要有醫生信去急症室,再急症室要入院,再入院等一日做超聲波,再最後要做埋子宮內膜抽組織才比你出院。

大宅

yoyo_num 發表於 21-3-19 14:41
想問係點去政府排期, 我剛超聲波都有話內膜新增變厚, 醫生建議要抽子宮內膜組織, 但要三萬左右, 如要每半年 ...

你叫私家醫生寫專介信,之後你拿信去排政府醫院婦科,醫院會排期比你,但醫生會睇完你的專介信,有須要會提早見醫生。

3萬幾應該係全身麻醉做宮腔鏡,包抽子宮內膜組織。

政府醫院正常係唔會麻醉就咁抽組織化驗。

大宅

kaka0202 發表於 21-3-19 15:07
要有醫生信去急症室,再急症室要入院,再入院等一日做超聲波,再最後要做埋子宮內膜抽組織才比你出院。
...

thx

大宅

yky0714 發表於 21-3-19 21:17
你叫私家醫生寫專介信,之後你拿信去排政府醫院婦科,醫院會排期比你,但醫生會睇完你的專介信,有須要會 ...

thx

珍珠宮

yky0714 發表於 21-3-19 21:17
你叫私家醫生寫專介信,之後你拿信去排政府醫院婦科,醫院會排期比你,但醫生會睇完你的專介信,有須要會 ...

我2月26日因為貧血入院輸血同鐵水, 醫生抽左組織化驗, 不過我5月底先再覆診. 請問政府醫院抽組織化驗,,通常幾耐有報告??

大宅

mianyang_99 發表於 21-3-23 09:07
我2月26日因為貧血入院輸血同鐵水, 醫生抽左組織化驗, 不過我5月底先再覆診. 請問政府醫院抽組織化驗,,通 ...

有事的話,會打比你,安排提早覆診,無事就如期覆診。

珍珠宮

yky0714 發表於 21-3-23 13:38
有事的話,會打比你,安排提早覆診,無事就如期覆診。

明白了. THANKS

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcdullyiu 發表於 21-2-26 07:31

係。我最初驗到非典型增生,再抽就抽到癌細胞。我在政府 ...
JM 請問你第幾期? 醫生有冇話要做化療?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

selinako^^ 發表於 21-3-29 12:05
JM 請問你第幾期? 醫生有冇話要做化療?

今日出左病理報告,好好彩我只係1A期, 我未見腫瘤科醫生,所以唔知駛唔駛電。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcdullyiu 發表於 21-3-29 13:53
今日出左病理報告,好好彩我只係1A期, 我未見腫瘤科醫生,所以唔知駛唔駛電。
...

真係好彩

除左月經量多, 有冇水狀分泌物?

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-3-29 13:55
真係好彩

除左月經量多, 有冇水狀分泌物?

我連月經量都係正常既。基本除左m痛外係無病徵。

翡翠宮

mcdullyiu 發表於 21-3-29 14:11
我連月經量都係正常既。基本除左m痛外係無病徵。

唔該晒 JM
咁都中左, 但好彩你留意得快

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-3-29 14:12
唔該晒 JM
咁都中左, 但好彩你留意得快

我係好好彩。我做柏氏抹片有唔正常細胞。先轉介我返政府。醫生話在柏氏抹片搵到子宮內膜癌的係真係好好彩。因為要剛剛有壞細胞跌左出來而又剛剛抹片抹到。係好難的事。
所以我其實無病徵。當時照超聲波亦係好正常的。

翡翠宮

mcdullyiu 發表於 21-3-29 14:15

我係好好彩。我做柏氏抹片有唔正常細胞。先轉介我返政府 ...

不幸中之大幸

複式洋房

selinako^^ 發表於 21-3-29 14:17
不幸中之大幸

唔好意思,請問你平時有無作息定時、食中藥及多食甜野?
而家醫生有冇建議比你? (如食藥)
祝身體健康

翡翠宮

MamaFeho 發表於 21-4-5 12:40
唔好意思,請問你平時有無作息定時、食中藥及多食甜野?
而家醫生有冇建議比你? (如食藥)
祝身體健康

我有失眠,最差12點…12點半就訓…一向訓得唔好
中醫幾個月會睇,其實…唔經常
耐唔耐都會飲下24味
甜野反宜少…,我唔中意食甜野

想問同呢個病關係嗎?

首頁

尾頁

跳至