家庭理財

跳至
[積金保險] 宏利自願醫保

首頁

尾頁

男爵府

c.vieri 發表於 20-5-30 20:26
問agent 應該最清楚。
我識人無買保險,有乜都係睇政府,真係由頭醫到腳趾。

其實都係,大事都要睇返政府,只係小事才會睇私家。
我買左1X年都比左7萬以上,其實諗如果claim都係claim幾萬,都冇咩著數,每年比錢時都想cut

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Lovelymame 發表於 20-5-31 13:34
我買左1X年都比左7萬以上,其實諗如果claim都係claim ...

我供左差不多20年,都好掙扎cut唔cut住院

有乜大病,都係住/睇政府邊有本事住私家,有幾多個賭王

男爵府

c.vieri 發表於 20-5-31 13:37
我供左差不多20年,都好掙扎cut唔cut住院

有乜大病,都係住/睇政府邊有本事住私家,有幾多個賭王

其實我諗醫保係咪for有錢人買?好似我agent話自願醫保係政府推出想有經濟能力的人去私家醫院。
但我又唔係這類人

水晶宮

Lovelymame 發表於 20-5-31 13:40

其實我諗醫保係咪for有錢人買?好似我agent話自願醫保係 ...

我agent 之前就係不停叫我轉,又話幾好幾好,一計返條數,第日退左休每個月仲要攞仟幾二仟黎交保險(一個),我自問真係未必有呢d錢去交。

男爵府

c.vieri 發表於 20-5-30 20:17
我本身份單供多幾年就唔洗供,可以用紅利一直keep住,無啦啦走去轉的話,我就要一直供到死為止。(唔知係 ...

你那份人壽是否卓越25,話可以25年後以紅利交保費?我都係買卓越25。紅利可足夠交人壽和醫保?我一路都以為只可以夠交人壽。

男爵府

c.vieri 發表於 20-5-31 13:47
我agent 之前就係不停叫我轉,又話幾好幾好,一計返條數,第日退左休每個月仲要攞仟幾二仟黎交保險(一個 ...

現在每年交時都有D吃力,到冇工作時真係唔會有錢交,到時仲要貴好多,但反而那個年齡才多病痛須要這些保障

水晶宮

Lovelymame 發表於 20-5-31 21:49
你那份人壽是否卓越25,話可以25年後以紅利交保費?我都係買卓越25。紅利可足夠交人壽和醫保?我一路都以 ...

好似係,但上次話轉自願醫保、agent 話我份單紅利只係cover到人壽,醫保要繼續交
所以我想cut就係咁解

大宅

c.vieri 發表於 20-5-31 21:55
好似係,但上次話轉自願醫保、agent 話我份單紅利只係cover到人壽,醫保要繼續交
所以我想cut就 ...

但人壽之後會供斷

侯爵府

Lovelymame 發表於 20-5-31 13:34
我買左1X年都比左7萬以上,其實諗如果claim都係claim ...

我買咗8年,都俾咗5萬
都唔個自己買黎做咩
年年話因為醫療通漲加價(不是因年齡加),
比最初8年前我簽嘅報價單貴咗近90%至double。
失晒預算

可能其他人每個月供唔覺眼,我喺一年俾一次每次見個數額,唉…

之前問經紀講胃痛,胃痛咗幾年唔敢去睇醫生食下成藥算數。今年轉咗經紀佢建議我入私家照,如果claim唔足我都可能會cut單,以後入政府。

反正政府想中產啲人去私家減輕醫療負擔,呢類自願醫保都會一直有得賣。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

Lovelymame 發表於 20-5-31 13:24
我本身係守護一生(有附加保障)的,我見兩份最主要分別係守護計每項傷病,自願醫保係計每年。
其實我覺得 ...

我之前個女經紀接左我張 孤兒單,狂sell我自願醫保,其實就喺自己想開新單抽佣。

跟本keep舊單好過買新單 斬件式賠償
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至