自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

LedTV 發表於 20-5-28 04:14
我女仲未識公屋 私樓
但佢知咩地方係有錢人住
同無錢人住

P3 常識就會教了
星期五是無飯主婦日

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mln 發表於 20-5-28 11:10
我就對小朋友講,要識得慳,識得儲蓄,存多啲錢買樓,所以佢地都明白有樓好重要。

有時看電視上見到人地住 ...

我女都係...佢會講咁貴唔好買...
留返d錢係買樓
可能我成日同佢去睇靚樓

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

aeneas2011 發表於 20-5-28 10:52
但有很多人落錯車不是因樓價賺了少少,只是因經濟有問題已負擔唔到,也有沙士時太多裁員或減人工,之後經濟 ...

我2個表哥表妹 1個朋友落錯車
而家真係好慘

表哥—佢24歲已經有公屋兼買左間私樓,再即時交返公屋比房署,而家37歲,女朋友又走埋,樓又賣左,仲有埋精神問題,好難翻身。

表妹22-23歲買樓,本來又係申請公屋,人工高所以轉左買私樓。可惜勁早放左。應該係個市未開始大升就放。

朋友買700升村屋,市未升又放左,不過係經濟出問題,供唔掂。到而家收入穩定,但樓價已太高,上唔返車。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

仔小學時成日問我幾多歲,我年年都話28歲,佢好信,到小六佢又問(其實年年都問) ,
我老實回答佢唔信。
初中就會問屋企幾多尺,層樓值幾錢,我地揾幾錢一個月,我一般話唔好理,反正層樓同D錢唔會留比你,你結婚就搬走,但屋企間房一世歡迎你返黎。你比好多人好,唔需要同人比較。

sjnl43    發表於 20-5-28 15:15

琥珀宮

bks2014 發表於 20-5-26 18:51
可能是舊聞,但是我今天才第一次看到

點解8歲會問呢d野?大人點解要比壓力咁細個嘅細路呢

琥珀宮

yuyueng 發表於 20-5-28 13:04
仔小學時成日問我幾多歲,我年年都話28歲,佢好信,到小六佢又問(其實年年都問) ,
我老實回答佢唔信。
...

我會直接答佢,但要提佢唔好同外人講,身家幾多就唔好講,或講少一大半。
以前阿媽冇咩錢,佢唔介意我知,但唔想我細佬知,佢知細佬一定會練精學懶,成日問阿媽攞錢使。其實都係睇人,就算層樓留比佢可能都等佢差不多50歲先有,唔會係佢後生嘅時候

大宅

回覆樓主:

我個年代,小學時知道職業有分高低人工,同住咩樓,同學之間暗中比較,真係好普遍,去到中學就更加啦。
不過我年代比較窮,好多父母無讀書,又讀屋村學校,唔多父母做專業人士,同宜時呢個年代差別好大

侯爵府

sjnl43 發表於 20-5-26 23:26
8歲識聽父母說話,呢d 根本係家長間比併

小朋友唔識比做咩職業係社會地位高d

認同

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-5-28 13:04
我老實回答佢唔信。
...
教埋生仔照顧, 係父母既事,唔係祖父母事

隔離鄉土就有個貼, 兩老都唔想湊, 剛退休想旅行玩下
個仔旨意佢地湊好在新抱唔會同意

男爵府

LedTV 發表於 20-5-28 12:58
我2個表哥表妹 1個朋友落錯車
而家真係好慘

朋友買700升村屋,市未升又放左,不過係經濟出問題,供唔掂。到而家收入穩定,但樓價已太高,上唔返車。
☝️他們只可租樓,又唔可以申請公屋(其實他們也不想申請,盡量靠自己能力買私樓),如果有首置置業又冇資格申請,所以政府也應幫這批人。

首頁

尾頁

跳至