夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我有個拍左5年拍ge男朋友,佢近兩個月考到紀律部隊入左學堂,大家已經諗住當佢畢左業就同雙方父母商量定實個日子註冊架啦。依加因為成日冇得見ge關係好辛苦。
雖然佢答應左我話將來唔會對我唔住,但我仲係好擔心,佢偷食/對我唔住只係未發生。我都覺得自己咁諗好衰,但好似趕唔走呢諗法。多左幾次,佢又覺得我唔信任佢,但其實我都好難控制到自己。加上依加一諗到佢將來要番shift,我就諗到好擔心成日見唔到佢。有兩次我都問佢,不如唔好入紀律部隊,我寧願佢搵少啲。佢就冇正面答我,不過我諗佢應該都唔想放棄呢個機會,因為Quit 左可能好難入得番。

伯爵府

想生BB熱投

10個男人10個都想偷。今日唔偷,無人保証成世唔偷,之但係你日日喊苦喊忽,係我都想搵個開心女仔同我做人世。日日對住個喊嘅,堅惡頂。

ying_mail    發表於 20-5-27 21:55
I am Agent P

洋房

回覆 hedhed 的帖子

仲要成日見唔到佢,更加冇安全感。

子爵府

畀面勳章

你唔係對佢冇信心,你其實係對自己冇信心。。如果你唔想冇左個男朋友,你就要改變自己的諗法。。冇一個男人鍾意身邊果個成日疑神疑鬼,問長問短的。。

水晶宮

回覆樓主:

做紀律部隊唔單止要training要shift, 有時仲隨時要返工,隨時工作時間會改,可能一返返十幾廿個鐘,有返工冇放工,紅日星期日都要返工。 有啲post 亦可能有危險,需要好多concentration. 如果你係一個又黐身又疑神疑鬼嘅女朋友, 你唔單止會阻住工作,甚至會令佢更危險。
佢要出軌,做乜嘢工作都可以出軌,日日陪住你都可以出軌。 人品好嘅,做乜嘢工作都唔會影響。 我身邊識起碼十個紀律部隊都係好男人好family Man, 而且唔煙唔酒唔賭錢。

大宅

其實入學堂冇嘢怕
到佢出咗嚟真係做嘢就真係會驚了
成班麻甩佬會一齊夜晚落老蘭
有幾個大學同學成日落lkf 都係咁樣識到紀律部隊男朋友

男爵府

要偷食做咩工都一樣會偷食

水晶宮

回覆樓主:

仲有, 假設佢係好想做呢份工好有抱負, 或者好想要呢一個鐵飯碗好想要份人工, 而你叫佢唔好做嘅原因係因為你自己,因為你覺得佢會出軌,因為你唔想佢冇時間陪你,你只會come across as a very unsupportive and 好唔體諒的女朋友。當佢遇到另一個又體諒佢又支持佢嘅人... 你自己諗下...

子爵府

Krius 發表於 20-5-26 19:07
我有個拍左5年拍ge男朋友,佢近兩個月考到紀律部隊入左學堂,大家已經諗住當佢畢左業就同雙方父母商量定實 ...

呢到你都睇到好多post 都系好老公好爸爸,到最後都系比太太發現有小三,仲要系同公司,所以做邊行都有機會出軌,如果你對男朋友無信心,好難行落去。

子爵府

BK Milk勳章

我有個拍左5年拍ge男朋友,佢近兩個月考到紀律部隊入左學堂,大家已經諗住當佢畢左業就同雙方父母商量定實 ...

點解咁得意既?
做紀律部隊既就一定會偷食ga?
我見好多好既警察都家庭幸福喎。

你對你男朋友咁冇信心,佢做咩工作身體都會有其他女性,其他誘惑啦!

大家好好鞏固關係,就冇有怕。

洋房

我都應該主要係因為對自己冇信心,不過除左基於紀律部隊個文化,我可能更加擔心就係個shift 時間,因為以前佢番文職,大家可以一齊番工放工,可以有好多時間陪住對方。依加我真係好唔慣,然後就有好多情緒起伏。我都怕以後如果有心事都冇得可以同佢傾

男爵府

唔入紀律部隊,將來就算同你一齊,佢都會怨當日你因為啲無謂想法令佢後悔一世。如果佢唔入紀律部隊,將來人工低,你又會嫌佢唔努力上進,佢又會怨你係你叫佢唔好入。

洋房

回覆 cometingliu 的帖子

你都講得岩,我都怕將來佢會怨我令佢冇左個機會。但我會想佢搵少啲,唔使番通宵,平時可以見多兩面,又可以星期六日一齊放假。

子爵府

畀面勳章

Krius 發表於 20-5-26 21:07

你都講得岩,我都怕將來佢會怨我令佢冇左個機會。但我會想佢搵少啲,唔使番通宵 ...
學下多啲顧及對方的想法,不要老是想自己想點點點。。
有好多野你係控制唔到,只可以做好自己本份,隨遇而安。。
不要老是圍住一個人在轉,愛這東西,你越是去抓住,愛卻會離你越遠。。請不斷充實自己愛自己,對方才會珍惜你。。

別墅

Krius 發表於 20-5-26 21:07

你都講得岩,我都怕將來佢會怨我令佢冇左個機會。但我會想佢搵少啲,唔使番通宵 ...

佢係咪有壞紀錄令你成日諗佢會偷食?
如果唔係對方其實會覺得幾煩
另外 兩個人一齊行落去 唔係日日見就得
係雙方點樣去保持 未來結婚有小朋友既話又會唔同
同埋個人覺得只要對方既選擇係合理(唔係偷唔係搶)我會去支持佢選擇 因為對方冇必要因為你唔想就唔去做 竟然係咁唯有支持佢

珍珠宮

杞人憂天

侯爵府

如果你思想唔改變,好難行落去,到佢正式返工,你怨恨更多,疑心更大

大宅

回覆樓主:

無論咩職業都會偷食,要對自己有信心

珍珠宮

owla 發表於 20-5-26 20:31
要偷食做咩工都一樣會偷食

呢句真
幸福肥師奶

男爵府

我老公都係紀律部隊、都係要返shift,但我無亂諗,因為諗黎盞自尋煩惱佢要呃你話都無咁易,既然你同得佢一齊就要相信佢。
同埋政府部門裡面有樣野叫CL,即當日你既工作崗位有充足人手或你有要事,你可以向主管申請攞CL放幾個鐘頭假。
身邊曾經有同事佢地會成班夾埋一齊拎CL返大陸叫G

首頁

尾頁

跳至