懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

代妹問。現16wk, 從8週起孕吐嚴重,現在心口壓住,好像呼吸不到,有手腳麻痹的情況,非常辛苦。
前幾天進了醫院,吊了兩天鹽水有改善,但出院後心口又開始有重壓感。

請問有冇媽媽都有胃酸倒流,心口痛等情況?有咩方法可以舒緩一下?

大宅

我無心口壓住的感覺,但就由7週開始日日都嘔,我連水都唔想飲
平時我嘔完會飲寶礦力,夜晚會食綜合維他命加鈣
如果真係食唔到野,我飲孕婦奶粉代替
最緊要睡眠要充夠,我唔夠訓時會嘔得仲勁

別墅

謝謝你的回覆!
現在吃了醫生開的胃藥有好一點,希望慢慢改善,嘔少一點!

大宅

Smallkellu 發表於 20-5-28 19:08
謝謝你的回覆!
現在吃了醫生開的胃藥有好一點,希望慢慢改善,嘔少一點!
...

記住要訓多啲,睡眠係最好的良藥

複式洋房

Smallkellu 發表於 20-5-26 20:59
代妹問。現16wk, 從8週起孕吐嚴重,現在心口壓住,好像呼吸不到,有手腳麻痹的情況,非常辛苦。
前幾天進了 ...

我由6wk起劇吐,仲有心悸、手振、流汗,都係入咗醫院,結果check到有甲亢。

別墅

santse8584 發表於 20-5-30 01:33
我由6wk起劇吐,仲有心悸、手振、流汗,都係入咗醫院,結果check到有甲亢。
...

辛苦你了!之後是不是也要吃藥處理甲亢?

別墅

christyfungfung 發表於 20-5-29 16:55
記住要訓多啲,睡眠係最好的良藥

謝謝提醒!(emoji)

複式洋房

Smallkellu 發表於 20-5-30 16:09
辛苦你了!之後是不是也要吃藥處理甲亢?

無,因為只係over咗少少
甲亢只會令孕婦辛苦,但唔影響BB。反而甲減會影響BB智力。我只係微微甲亢,雖然嘔到傻,但醫生唔敢用甲狀腺藥,驚一下子變咗甲減就麻煩。

首頁

尾頁

跳至