自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

元朗5年知名大型屋苑,小妹今年1月入住,租金都唔平。租左個2樓特色大平台單位,經歷幾個月種種高空拋物:紙巾、玩具、食物(麵包、肉類...)可以講日日有新。物業講之前租客也有投訴有人扔垃圾,但今日下午掉下一個爛左嘅桃,因之前飽受騷擾已裝Cam,見到1x樓,這單位之前就有小朋友扔玩具,但當時無裝cam又唔認。23戶單位短短不到一個月影到5個單位掉野落樓,心情好沮喪,因有個3歲小朋友情況堪憂,求指教!

珍珠宮

Queenie_326 發表於 20-5-26 22:42
元朗5年知名大型屋苑,小妹今年1月入住,租金都唔平。租左個2樓特色大平台單位,經歷幾個月種種高空拋物: ...

可否叫業主整個可以伸縮既帆布簷?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

之前報左幾次警,掉煙頭又有,警察話周圍平台單位全部報過警,不然裝蓬或自認倒霉快d搬,但我租約死約簽左2年,雖然業主好人但都未必傾得掂。今日真係好過分,好大個爛桃成地都係,好彩我1分鐘前收衫未俾砸到。

男爵府

小寶貝兒 發表於 20-5-26 22:44
可否叫業主整個可以伸縮既帆布簷?

有買個星巴克果種傘,但3樓住戶又同我地嘈,話傘個頂好似個墳頭破壞風水搞到個先生腰扭親,係露台度潑婦罵街報左警來吵,警察來到叫我地收返他們意思都係驚垃圾彈到自己露台

男爵府

最恐怖煙頭未熄周圍彈,又試過差小小燒著個毛巾,入住四個月日日心驚驚,小朋友細無得出街又想係露台玩,因為此事和先生又多左好多意見上摩擦加埋疫情,心情真係跌落谷底

子爵府

影到邊個單位嘅話
警方受理嗎?

大宅

元朗5年知名大型屋苑,小妹今年1月入住,租金都唔平。租左個2樓特色大平台單位,經歷幾個月種種高空拋物: ...

講真 呢d連平台單位不應該租,除非係頂樓。

我個朋友係買左呢類單位(5樓),向上望,係見到可以開窗的,我坐係度都形住有野跌落黎。佢都話間唔中有野掉落笑,投訴過都無用。除非上面係石屎牆,咁就安全d.

wcpcelia    發表於 20-5-27 09:51

珍珠宮

Queenie_326 發表於 20-5-26 22:51
有買個星巴克果種傘,但3樓住戶又同我地嘈,話傘個頂好似個墳頭破壞風水搞到個先生腰扭親,係露台度潑婦罵 ...

唔用星巴克果種,加另一款得唔得。

水晶宮

回覆樓主:

之前睇樓都有諗過呢啲平台,最後無要, 就係驚有人掉嘢落嚟。整污糟都事少,驚D物件傷到小朋友。

子爵府

影到都告唔入?高空擲物喎

根據《簡易程序治罪條例》(香港法律第228章)第4B條,任何人自建築物掉下物體,或容許任何物體自建築物墜下,以致對在公眾地方之內或附近的人造成危險或損傷者,可處罰款$10000及監禁6個月。

水晶宮

回覆樓主:

我朋友以前買平台樓諗住小朋友可以有空間走下,但樓上成日掉垃圾m 巾,豬扒,電芯,煙頭,銀紙真係咩都有,日日就係掃垃圾又唔敢比小朋友出去,最後賣左佢算了,好彩無空中飛人
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

小小馬奇朵 發表於 20-5-26 23:14
影到邊個單位嘅話
警方受理嗎?

影到個晚晚掉煙灰個警察有上去勸戒吧,但都同我地講唔係掉煙頭(煙牌子唔同)之後又講證據唔足夠,只可勸戒不然只可民事訴訟

男爵府

小小馬奇朵 發表於 20-5-26 23:14
影到邊個單位嘅話
警方受理嗎?

上星期日掉左張紙巾,報警警察唔肯過來,話紙巾唔受理,有個高級警官留個電話俾我老公講唔得就搬吧...

男爵府

叫小朋友不要行出去,完。
其實租呢類單位你预左日日掃垃圾,更何況你事前巳知有垃圾,無論幾高級既屋苑,而且小朋友好喜歡丢玩具或其他雜物出窗,我樓下水池周不時都有好多玩具在水中。你影到佢都冇用。
所以唔好出平台,隨時頭破血流,出去掃垃圾就開住把大傘。

男爵府

20160413 發表於 20-5-26 23:16

講真 呢d連平台單位不應該租,除非係頂樓。

未住過唔知啊,警察都話這單位少見少放盤,住又問題多,買就快啲賣左去,租就快d搬,又話周圍哩d特色單位無人未投訴,依家d人質素太差

珊瑚宮

2024年龍年勳章

今日先同同事講千祈唔好買2樓有呢d露台既所謂特色戶,除左高空擲物,仲有萬一有空中飛人就大檸樂

侯爵府

最怕呢啲單位。
上次唔知邊度有人跳樓跌咗入去人地屋企,睇新聞都嚇死。

水晶宮

李豆豆 發表於 20-5-26 23:38
今日先同同事講千祈唔好買2樓有呢d露台既所謂特色戶,除左高空擲物,仲有萬一有空中飛人就大檸樂
...

就係怕所以唔會貪多個平台,好聽就叫特色單位啫

男爵府

mike89 發表於 20-5-26 23:20
唔用星巴克果種,加另一款得唔得。

聽日我先生再同業主傾,本來買個傘以為解決問題算

男爵府

都敏俊C 發表於 20-5-26 23:25
影到都告唔入?高空擲物喎

紙巾唔受理,物業經理都講可能也是敷衍,因報太多次警

首頁
12345...9

尾頁

跳至