0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

初初BB唔使點抱,食飽瞓瞓飽食,但漸漸就要人抱,初初抱一抱就可以放低佢自己瞓,宜家係一放低佢點到張床就喊,佢唔肯用奶咀同包被,好難甩身,點算好?

複式洋房

回覆 Aherm 的帖子

我個仔都係咁,都就黎9個月,日頭要真係訓得好淋擺落BB床先訓到

洋房

Aherm 發表於 20-5-27 10:33
初初BB唔使點抱,食飽瞓瞓飽食,但漸漸就要人抱,初初抱一抱就可以放低佢自己瞓,宜家係一放低佢點到張床就 ...

我之前俾佢埋身一陣當奶嘴用佢訓著左都ok.依家同你一樣,要抱到佢斷電先放得低...仲要企住抱..手都斷☹️
有人叫我餵奶粉餵到佢好飽就訓到,或者你可試下

大宅

初初BB唔使點抱,食飽瞓瞓飽食,但漸漸就要人抱,初初抱一抱就可以放低佢自己瞓,宜家係一放低佢點到張床就 ...

我個B同你講嘅一模一樣!昨晚掙扎到6am先瞓,我同老公都好累,這個情況剛開始,我希望不會天天如此

大宅

Joy_Lam 發表於 20-5-27 10:48
回覆 Aherm 的帖子

我個仔都係咁,都就黎9個月,日頭要真係訓得好淋擺落BB床先訓到 ...

好擔心呀,我個而家先一個月....

別墅

我反而覺得初生BB欠缺安全感 抱多啲都冇所謂 我仔都係要抱住瞓 一放落床都會即醒 你試吓抱住佢佢瞓着咗 由佢瞓多陣 熟睡左先放落床 咁樣冇咁易醒 我依家都係咁先甩到身

別墅

Elsa324 發表於 20-5-30 10:14
我反而覺得初生BB欠缺安全感 抱多啲都冇所謂 我仔都係要抱住瞓 一放落床都會即醒 你試吓抱住佢佢瞓着咗 由 ...
thx

男爵府

Elsa324 發表於 20-5-30 10:14
我反而覺得初生BB欠缺安全感 抱多啲都冇所謂 我仔都係要抱住瞓 一放落床都會即醒 你試吓抱住佢佢瞓着咗 由 ...

咁樣會唔會慢慢慣咗,大個都係咁,咁就大件事

大宅

初生bb要安全感架,佢地咁細未識扭抱
天氣咁熱,用唔到包衫,試吓用睡袋,包實佢有安全感

大宅

bb唔夠安全感就會咁

大宅

有開冷氣嘅話,用包被包住。買啲薄少少嘅紗被包住,再慢慢拍下pat pat,慢慢放落床。
果陣影newborn相啲姨姨教,佢醒左/叫喊,就用大過佢把聲咁嗌「哦~~~哦~~~」
到佢慢慢合眼唔好即刻停唔「哦」,聲音慢慢放輕放慢,直到放落床一陣,拍下心口「哦」到輕輕拿開隻手就ok.

要練層多少少,10次有8次都成功。如果失敗左,又要重複地做一次,由抱上手一陣「哦」,慢慢瞓再包包被,再慢慢放落床。

祝成功。
我個囡2個月用「哦」最有效,到3個月已經無用。佢依家4個月,係經驗之談。

禁止訪問

大宅

係咪因為唔夠安全感啊?

別墅

引導BB自行入睡網上同呢個論壇都有好多分享,不哄睡要先了解佢喊醒原理,係因為佢訓後發覺同訓前環境唔同,就會好易喊醒,同埋唔識自行連接睡眠,可以多研究哦

大宅

我個囡開white noise 好有用,而家4個月訓覺一開white noise 好似催眠曲咁,話似媽咪肚入面既聲音,5分鐘內一定訓著,同埋佢張BB 床係我張床隔離,每晚同佢講good night 訓係隔離陪佢

複式洋房

KKpenguin 發表於 21-6-10 19:33
我個囡開white noise 好有用,而家4個月訓覺一開white noise 好似催眠曲咁,話似媽咪肚入面既聲音,5分鐘 ...

請問用邊隻 white noise, 哪裡下載?

大宅

Ssmile 發表於 21-6-11 06:15
類似電視較台果種沙沙聲/吸塵機聲就得。好多地方都有得download.
再唔係坊間有d專門氹bb瞓覺嘅公仔,我買左隻,可以揀white noise/心跳/大自然(流水+雀聲)/音樂盒音樂等,放喺bb床附近,瞓覺時shake to activate, 我b 細個果時聽五至十分鐘到會瞓著。同埋佢有crying sensor, 聽到bb喊都會activate 播聲音,好神奇。

大宅

Ssmile 發表於 21-6-11 06:15

我係YouTube search white noise 就有d 播10個鐘冇廣告個d 半夜有時呀醒左一播又好快自然訓返,你可以試試

首頁

尾頁

跳至