嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友皮膚係乾定成日出汗?乾就要做好保濕,易出汗就要做好乾爽。金盞花係我用過咗多比較推薦的,茶籽油都係唔錯嘅。當然要夾返小朋友體質,要試下夾唔夾。

禁止訪問

別墅

moonie112 發表於 21-3-22 21:45
我囝囝係用濕敏敵,我好開心搵到呢隻噴劑
我日日幫佢隔個幾鐘就噴,而家噴咗幾枝,我覺得好左好多 ...

我睇東張介紹 第日即刻買黎用, 頭2日 都好像幾好 ,跟住又嚴重番,唉 ...真是試好多唔同cream , 睇完醫生 好一陣 又有事 , 心灰

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

judy614chu 發表於 20-5-27 16:30
b1歲
自幾個月起右腳摺位就有濕疹
我地兩公婆都無

睇見到心痛, 而家好多小朋友都有濕疹/過敏問題.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

YuYu88922 發表於 20-5-27 23:45
我小朋友係頸位。婆婆曾經試過煲中草藥同佢沖涼。係有效的。當晚有止痕消炎作用。小朋友都訓到。但個零禮拜 ...

咩中草藥? 金銀花個D?

男爵府

baby_candy 發表於 21-3-12 21:16
試下睇中環既張傑兒科醫生, 我覺得張醫生幾好.
我小朋友之前D濕疹都好嚴重, 隻腳都爛曬, 好似你小朋友咁, ...

你小朋友D濕疹真係勁, 張傑醫生幾好問症詳細, 我都有幾個朋友既BB搵佢睇.

複式洋房

Soyaumay 發表於 20-5-28 23:38
我個女都係一樣 同一個位兩隻腳都有
Keep左幾個月都唔好
一直都無睇醫生就係唔想靠類固醇

你囡囡之前突然起風爛睇左醫生話咩事? 查藥膏同食敏感藥就好返?

我BB今日大脾位置敏感起曬風爛, 頭先沖完涼拍左D爽身粉後好似好些.

諗住睇下聽日要唔要同佢睇醫生, 你睇邊個醫生? 普通醫生/兒科醫生?

做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

複式洋房

baby_candy 發表於 21-3-12 21:16
試下睇中環既張傑兒科醫生, 我覺得張醫生幾好.
我小朋友之前D濕疹都好嚴重, 隻腳都爛曬, 好似你小朋友咁, ...

係Bor, 我之前都有成日留意張傑醫生既醫護文章, 唔記得左佢.

如果BB聽日仲係咁, 我會帶BB去中環睇睇, 謝謝.

都唔知咩原因, BB突然敏感><

做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

禁止發言

複式洋房

回覆樓主:

嘩。。。痛死囉

男爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:50
係Bor, 我之前都有成日留意張傑醫生既醫護文章, 唔記得左佢.

如果BB聽日仲係咁, 我會帶BB去中環睇睇, 謝 ...

我都有幾個朋友既BB搵開張醫生睇, 話佢問症詳細用藥準.

蕁麻疹, 雖然過一陣就會慢慢消退, 但期間真係痕癢難耐.

一般過敏情況需要服食抗敏感藥, 皮膚痕癢位置亦需要查藥膏消炎止痕等.

男爵府

濕疹嚴重一定要睇醫生用藥治療, 好返之後要好好保養皮膚先可以減少濕疹返發.

男爵府

cocomama428 發表於 21-3-28 03:06
你小朋友D濕疹真係勁, 張傑醫生幾好問症詳細, 我都有幾個朋友既BB搵佢睇.
...

中環既張傑兒科醫生唔錯, 睇症好有耐性同細心, 同我小朋友好夾.

首頁

尾頁

跳至