0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 10日大 飲緊90ml 全奶粉 平時係bb喊奶先餵(大概隔3-4個鐘)但健康院話佢有d黃同埋未追番出世時磅數 要每3個鐘拍醒飲奶 甘我自己較鬧鐘 每3個鐘就餵bb 但bb因為有啲黃 所以比較攰 基本上keep住全日都訓教 好小張開眼睛 餵既時候佢根本唔想食 夾硬餵 依家每餐起碼要餵1個鐘或以上 有時仲飲淨半安-1安 請問有無其他辦法?

大宅

Hehehahahahaha 發表於 20-5-27 21:31
Bb 10日大 飲緊90ml 全奶粉 平時係bb喊奶先餵(大概隔3-4個鐘)但健康院話佢有d黃同埋未追番出世時磅數 要 ...

我個女之前都係咁,我就沖定奶,換片整醒佢再餵

禁止訪問

大宅

我同囝同你b一樣,係冇辦法的,要捱一個月左右,情況就會好好多了!
我囝一滿2個月大,變左另一個人咁,超級乖。所以,好日子在前面,不遠了,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

Hehehahahahaha 發表於 20-5-27 21:31
Bb 10日大 飲緊90ml 全奶粉 平時係bb喊奶先餵(大概隔3-4個鐘)但健康院話佢有d黃同埋未追番出世時磅數 要 ...

我個仔六星期大,120ml一餐,都要餵45分鐘 半夜3點果餐餵完又唔瞓,我都好攰。我都希望2星期後,佢可以戒到夜奶

試下幫佢掃風,換片整醒佢。攪下佢耳仔,腳板.... 加油!

別墅

回覆 Hehehahahahaha 的帖子

開頭係咁,由其凌晨果餐,沖90ml,食淨30ml都有佢,我試過餵個半先餵完,日頭就食淨10~20ml

大宅

我bb之前都係有黃,你要一路餵佢唔啜就轉下個奶樽,或者捽佢手仔腳仔,真係唔得就掃風掃醒佢

禁止訪問

複式洋房

唔使大煩惱嘅,其實bb有佢自己飲奶嘅節奏,我b隻眼一直都有啲黃,我係全人奶,私家醫生話可以去到2,3個月先退得哂。佢都有話餵奶粉會快啲,1到2個月會清。你宜家先得10日大,放鬆啲。
至於磅數其實bb食奶有自己嘅節奏,逼佢食好易會厭奶,到時你重辛苦。。。我係過來人。。。
得10日大未追到唔緊要,到佢滿月就會到㗎喇。
我覺得健康院姑娘有時太緊張嚇親新手媽媽。
你可以帶去私家度睇吓,有專業嘅兒科醫生直接同你睇一次你個心會定啲。

首頁

尾頁

跳至