時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的底線思維,拋出了一個無可挽回的底線戰書給美國,擺明在美國及其他外部勢力拙拙逼人的情況下,將你們所關心的香港的一國兩制當眾撕潰,以顯示我主權國的肌肉和決心,這種小學雞的思想居然用在治理國家的政策上,令人心寒,這個豪賭未免太大了吧,雖然美國有很多公司利益在此,貿易順差每年也有好幾百億,但想想美國現在正處於前所未有的艱難時期,香港的利益對它來講還能算什麼,這種時候什麼不理智的事都能發生,他也就跟你同樣的來個底線還擊,蓬佩奧就直接地就人權報告向國會說,既然香港已經不是一國兩制,就沒有享有美國給與的最優惠政策的理由,所以只要立國安法就會取消香港優惠關稅的地位,你明天自己看著辦吧。如果明天人大會議通過此法,香港對美國貿易就不是0關稅了,就會跟大陸看齊,甚至港元兌美元掛鉤制度也會被取消,到時候香港還是香港嗎?香港對中央來講還有價值嗎?香港已經不能幫中央集資外幣了,失去最大功能的香港的命運將會如何?身為香港人你會有咩想法?老實講,得知消息後,我整夜睡不著,無論是藍絲或黃絲,警察也好,年輕人也罷,將會失去我們的家,到底你們是否真正知道發生緊咩事?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

大陸將會引入國內人來港,並保留他們國內戶籍身份,
會在湖南請人來港負責督導老師上堂,監督老師有無教幫學生愛國愛黨,每人3萬元工資
所有公務員要接受思想重新教育,經過考核考試通過才能回到崗位工作
不愛國人士請你離開
大家想過今天的新疆將會是明日的香港嗎?

男爵府

kenstin 發表於 20-5-28 05:32
大陸將會引入國內人來港,並保留他們國內戶籍身份,
會在湖南請人來港負責督導老師上堂,監督老師有無教幫 ...

退一萬步,如果真是這樣,也是泛暴派係美英支持下自己攞來嘅!十七年立唔到廿三條,畀足機會同面啦

伯爵府

tibetlee13 發表於 20-5-28 05:37
退一萬步,如果真是這樣,也是泛暴派係美英支持下自己攞來嘅!十七年立唔到廿三條,畀足機會同面啦

多謝犯民同黑暴成功爭取

翡翠宮

畀面勳章

黑暴要攬炒,現在給你真正的攬炒,不是黑暴黃絲想要的結果嗎?怎麼又淆底了!

國安法一定會通過,樓主的論點97時已大把人講過,睇下今次點。
日日是好日

大宅

回覆樓主:

我正考慮送個仔去大陸讀書。依家大陸優秀大學生未畢業已經會比大公司(廣東省有華為、騰訊)招攬,會簽長約,有免費宿舍,國家高科技培訓,如果做科研成功會得到分紅。好過在香港有破壞無建設,你出去睇下個世界先啦

Juho    發表於 20-5-28 14:50

大宅

回覆樓主:

唔使哂口水啦,講無用,睇事實!我對中國香港有信心過黑暴香港,黑暴bey bey(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

黃絲最叻就是用經濟呢招,但現在香港正正被佢哋搞到經濟衰退

子爵府

tibetlee13 發表於 20-5-28 05:37

正確,係反對派、黑暴、金主、和你x爭取返嚟!有得比你自立23條又唔做,淨識拉布!

男爵府

kenstin 發表於 20-5-28 05:21
明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的 ...

樓主,兩邊都在慶祝,連登一片歡騰,終於樓價可以大跌了

伯爵府

明天將會是香港命運的歷史時刻,幾日前中央在香港自行實施國安法,主要目的是在中美關係緊張事刻,習用他的 ...

縱然如此,支持盡快立國安法。一國一制也比現在黑暴當道好

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果認為習是小學雞,咁特係咩?

小菜豆    發表於 20-5-28 09:15

水晶宮

Josephmon 發表於 20-5-28 06:35
唔使哂口水啦,講無用,睇事實!我對中國香港有信心過黑暴香港,黑暴bey bey(emoji)(emoji)
...

冇錯,黑暴毀咗香港

mud0288    發表於 20-5-28 09:09

男爵府

牛年勳章

真搞笑,只準你們打砸搶燒,不准人家在自己門口裝把防盜,黑暴大曬?

Juho    發表於 20-5-28 14:51
SaSally    發表於 20-5-28 13:23
bull2015    發表於 20-5-28 10:52

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持國安法,支持警察嚴正執法!
香港一定會更好

大宅

回覆樓主:

依啲都係犯民種下嘅果,當初唔係班黃人咁支持佢地,佢哋會有去美國叫人哋制裁香港咩,你估我哋真香港人想咁樣咩,但犯民班政棍種下嘅暴行,要我哋受哂,呀爺俾咗好多機會香港人,但班人仲仍然執迷不悟,從來都無醒覺,仲越玩越大,樓主,請係睇清楚事實先,呀爺一係睇住香港俾美國繼續做棋子玩死我哋放棄香港,一係就收緊我哋改變班壞咗腦嘅人,仲想救我哋,我寧願呀爺救我哋,我都唔想俾老尾玩死

bull2015    發表於 20-5-28 10:53

翡翠宮

畀面勳章

抹黑的言論太多,不如睇下葉劉淑儀的分析:

https://www.youtube.com/watch?v=mmyBFbzK8Zw

所謂最惠國待遇是美國恐嚇香港同中國的言論,事實上,就算沒有國安法,中美關係進入冰點,香港的所謂最惠國待遇也一定會消失,國安法反而是將美國的皇牌廢掉,斧底抽薪

日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一國一制? 你哋幻想症又發作? 一時唔造謠、搞事都唔得? 快啲問英美台啲金主攞錢睇醫生啦!

真係覺得唔搞亂香港過唔到自己,咁上北京啦,如果嫌太遠,咁……去深圳! 你係香港搞乜,就一樣返中國做同樣嘅嘢! 支持你哋返中國打人、堵路、放火、叫獨立、掟汽油彈! 支持! 大力支持你哋返去同中國對抗到底!

JojoFung0304    發表於 20-5-28 16:10

子爵府

回覆樓主:

犯民去尾國叫人立法在先,係尾國首先將把刀放在香港頸上,即是呢班賣國賊才是罪魁禍首,佢哋以為咁中央就唔咁出招

珍珠宮

回覆樓主:

支持國安法!

首頁
12345...8

尾頁

跳至