時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

移民去台灣都是民進黨鐵桿票倉,蔡英文要珍惜機會快快接收

瑪瑙宮

ayi1 發表於 20-5-28 19:02
我朋友去外國working holiday識到個「柴灣仔」,結婚帶咗返來香港,台灣仔話唔想返台灣話當地大學生都難揾 ...

香港唔好住喎,樓又貴,又隨時市面,隨時商店關門,交通工具都冇得坐,回台灣好啊!

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

SKLH 發表於 20-5-28 08:59
開裝修店

專業拆卸
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

回覆樓主:

其實我冇點去睇,每人對呢類政治,思想顏色對或錯,我只知,不喜歡香港的人,可離開香港,往其他國家居住及生活,但唔好再破壞香港,因為仲有很多人要住響香港,靠香港生活,搵工養家的。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ayi1 發表於 20-5-28 18:57
之後發覺自己英文差中文國語更差,人哋來餐廳要碟滷肉飯佢就聽成牛肉飯,雞肉又講成豬肉,揦起支筆又執筆 ...

咁多肉,可能寫成5大肉球飯。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

199707100304 發表於 20-5-28 19:28
專業拆卸

送汽油彈

伯爵府

moonlight9198 發表於 20-5-28 19:26
香港唔好住喎,樓又貴,又隨時市面,隨時商店關門,交通工具都冇得坐,回台灣好啊!
...

我哋都好奇,「柴灣仔」喺台南住通天厝大屋傢嘛,點解中意嚟香港同外母逼居屋呢?

瑪瑙宮

ayi1 發表於 20-5-28 22:58
我哋都好奇,「柴灣仔」喺台南住通天厝大屋傢嘛,點解中意嚟香港同外母逼居屋呢?
...

住滿7年,拎左張香港身份証,就可以多埋香港好多福利,台灣又有,香港又有,又或者佢既職業,響香港比較易搵食。

伯爵府

moonlight9198 發表於 20-5-28 22:59
住滿7年,拎左張香港身份証,就可以多埋香港好多福利,台灣又有,香港又有,又或者佢既職業,響香港比較易 ...

吓?原來台灣「嫁」過嚟嘅,都要等7年呀?我以為好快就有香港ID添

瑪瑙宮

ayi1 發表於 20-5-28 23:05
吓?原來台灣「嫁」過嚟嘅,都要等7年呀?我以為好快就有香港ID添
...

應該係要七年,先可以有身份証。
但或者嫁黎香港,或娶香港老婆,係咪一定要住足七年,先有香港身份証,就唔清楚。

珍珠宮

回覆樓主:

我好想多d黃屍移民過去

水晶宮

raven 發表於 20-5-28 08:18
呢個方法應該唔太work, 琴日未有新聞話走左2OO個過去, 收得2O人

有篩選架咩?台灣唔係好民主架咩?個個都咁優獸,我要真接收!

首頁

尾頁

跳至