懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

放鬆心情好緊要,凡事由好方面諗,加油啦!

大宅

babylover53 發表於 20-5-28 12:21
小女第一胎,現在5w5d,之前試過做IVF放胎失敗,化學懷孕,半年後現在竟然自然懷孕

驗到有孕之後一直唔敢 ...

衰啲講句,無得擔心,係你嘅就係你嘅,唔係你嘅強求都無用
好似你咁,之前強求用IVF懷孕,結果緣分未到
依家緣分到了,咪自然懷孕囉

大宅

bst01178 發表於 20-5-28 12:54
衰啲講句,無得擔心,係你嘅就係你嘅,唔係你嘅強求都無用
好似你咁,之前強求用IVF懷孕,結果緣分未到
依 ...

我都有咁諗過,不過未肯定今次係咪真係緣份到呢,哈哈哈哈哈

男爵府

小女第一胎,現在5w5d,之前試過做IVF放胎失敗,化學懷孕,半年後現在竟然自然懷孕

冇架,一日未抱到手一日都係會擔心。「養兒100歲,長憂99」係真架。由現在開始。呢種擔心唔會go away 架喇,出左世一樣咁擔心。你要學識同呢種感覺共存

大宅

babylover53 發表於 20-5-28 13:00
我都有咁諗過,不過未肯定今次係咪真係緣份到呢,哈哈哈哈哈

放輕鬆啲,bb係講緣分,強求唔到
我自己都係意外懷孕

別墅

其實由一開始有到就算出左世,都係會有不停擔心
係吾會完架!只可以不斷調節自己心情....
心情好對BB都好 :)

水晶宮

回覆樓主:

諗都冇用
係你嘅就係你嘅
唔係你嘅你做咩都保唔住
平常心順其自然

複式洋房

回覆樓主:

完全明白你既感受。
擔心出左世又會唔會有咩問題,如果有病痛又擔心處理唔好。。。。。

我都身同感受。

搵多啲開心既野做下啦!

男爵府

回覆樓主:

其實唯有睇小d上bk睇傷心既post,搵多d野做唔好比自己太得閒諗野
我陀住第2胎,湊住大仔真係無咩時間諗,今胎由有左開始已經諗 : 細b你自己努力痴實媽媽喇
我日日都會踎低起身擒高擒低抱大仔,細b已經25w喇,仍然好大動作,食自己想食既野,雪糕雪條西瓜榴槤芒果 最緊要開心

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-28 20:52
其實唯有睇小d上bk睇傷心既post,搵多d野做唔好比自己太得閒諗野
我陀住第2胎,湊住大仔真係無咩時間諗,今 ...

哇,你好夠膽喎,雪糕雪條芒果咁都得?!

我無啊,我都係正常生活,只係行出行入小心唔好俾人撞到同唔俾自己跑,凡事慢慢黎咁咋

不過自己一個係屋企就真係難頂D,會好易亂諗囉,所以睇黎都真係要搵D野搞下分散注意力先得,一拎手機就睇懷孕野,再咁落去真係搞唔掂

男爵府

babylover53 發表於 20-5-28 21:06

我無啊,我都係正常生活,只係行出行入小心唔好俾人撞到同唔俾 ...

雪糕雪條上胎都有食開,唔食軟雪糕,芒果一星期一兩個 咁岩台灣芒果當造好難忍口
食完飲番d雪梨茶清下熱
你懷孕時擔心既野我都會擔心嫁, 但好多嘢唔係到我哋可以控制到, 有時見到啲post係bb廿幾週三十幾週都可以突然冇咗,所以係你就係你,無得勉強

大宅

babylover53 發表於 20-5-28 21:06

我無啊,我都係正常生活,只係行出行入小心唔好俾人撞到同唔俾 ...

芒果同菠蘿都可以舒緩孕吐㗎
不過食芒果之前要肯定自己體質無熱

別墅

應該大部分媽媽都會經歷過,我由有左個刻去到生完4個月都仲擔心緊好多野架,正所謂養兒一百歲長憂九十九

別墅

我都係好難有bb果啲人,我一開始都同你一樣好多野諗,不過慢慢就自然改變左個心態,其實要產檢就產檢 要照結構就照結構,要做啲咩就去做,無需去諗太多,放鬆心情 順其自然就ok

大宅

我都係難有,一樣都係第一胎,同老公努力左兩年幾,最近先bingo 仲要係高齡,開頭都會好擔心同埋好緊張,食所有嘢之前都Check 左睇下食唔食得先夠膽放入口,但又好神奇有啲嘢係平時鍾意食但有左之後好自然見到就無興趣,有時訓覺又驚自己睡姿唔正確會整到bb,加上開頭未夠三個月又唔敢同朋友講自己有左又唔敢問人,不過比咁大壓力自己對媽媽同bb 都唔好,得閒聽啲放鬆心情嘅音樂或者睇啲笑片,老一輩話齋「笑多啲第時bb 都會易湊啲」,我哋一齊加油,祝一切順利

大宅

其實唔好諗咁多
無所謂嘅安全期
識兩個朋友一個臨生BB無心跳,一個臍帶纏頸救唔到。
生出來又擔心無屎無尿,讀咩學校識咩朋友,所以勸你自己睇開啲

大宅

我同你一樣比較多心憂慮,ivf第一次放胎6w冇閃閃作小產,第二次放胎,驗左hcg知道bingo之後有自己出去兩個星期驗左4次正常翻倍先安心,後來自己買左胎心儀自己聽bb心跳,基本未有胎動前一日聽1-2次,有胎動之後有時 feel到佢唔旭,食粒糖整醒佢,就咁熬熬下過左成個孕期,囡囡今日啱好2個月!

大宅

加油呀媽媽 唔好諗咁多啦 睇多啲開心嘅嘢 開心啲懷孕過程都順利啲

我宜家第二胎9w4 一齊加油啦

大宅

我想講 BB出左世仲多野要擔心

首頁

尾頁

跳至