懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女啱啱四個月 琴晚仍住有左 上個月係27號嚟M 今朝用CB 驗 好快已經見到個十字

好緊張 雖然有諗過生兩個 不過都冇諗到咁快會中

請問有啲咩要注意呢?
係咪唔可以拎重野 咁咪唔可以抱個囡?

我上一胎係順產 喺港怡用咗無痛分娩 好順利一啲都唔痛

有冇媽媽有兩個差唔多年紀既BB分享吓經驗呢~謝謝大家

咁快有咗個子宮會唔會未復原返哂呢?
有冇啲咩要特別注意

大宅

msbella 發表於 20-5-28 12:37
我個女啱啱四個月 琴晚仍住有左 上個月係27號嚟M 今朝用CB 驗 好快已經見到個十字

好緊張 雖然有諗過生兩 ...

我生完十個月都有左。都擔心左好耐。

大宅

sasaki_peach 發表於 20-5-28 12:44
我生完十個月都有左。都擔心左好耐。

咁而家咩情況啊?生左未?
點樣照顧大B?定係全程搵人照顧bb 專心養胎?

伯爵府

順產應該問題唔大,我奶奶都係未夠1年生左兩胎。
反而要考慮照顧方面的問題。

大宅

ipcs 發表於 20-5-28 13:00
順產應該問題唔大,我奶奶都係未夠1年生左兩胎。
反而要考慮照顧方面的問題。
...

我媽會幫手住得好近 有工人 生完有陪月一個月夠唔夠呢?我驚冇咁多時間陪大女 唔知應該點樣分配時間(emoji)

伯爵府

msbella 發表於 20-5-28 13:14
我媽會幫手住得好近 有工人 生完有陪月一個月夠唔夠呢?我驚冇咁多時間陪大女 唔知應該點樣分配時間(emoji ...

陪月最多只幫到你1至2個月,工人可能會隨時辭工,你要預埋萬一工人或你媽是旦一個不能照顧時的情況,仲有無人可過來幫手,1歲至2歲幾是最麻煩的歲數,好容易發生意外。
如果你家庭經濟許可,份工唔做又唔係太可惜的話,我寧願辭工湊幾年仔先。

大宅

msbella 發表於 20-5-28 12:52
咁而家咩情況啊?生左未?
點樣照顧大B?定係全程搵人照顧bb 專心養胎?

依家有左兩個月咋,要番工,婆婆照顧。其實都冇咩特別去養胎。宜家個人好攰下。

男爵府

朋友剖腹產的,也是第一胎4個月懷第2胎。
第2胎和第1胎相隔1年,大小平安。
應該係冇咁多精力同體力照顧第1胎,take care.

男爵府

deleted

大宅

ipcs 發表於 20-5-28 13:22
陪月最多只幫到你1至2個月,工人可能會隨時辭工,你要預埋萬一工人或你媽是旦一個不能照顧時的情況,仲有 ...

多謝你嘅回覆 我本身都冇返工㗎啦 但係兩個BB係咪應該要兩個工人先搞得掂呢?

大宅

sasaki_peach 發表於 20-5-28 14:34
依家有左兩個月咋,要番工,婆婆照顧。其實都冇咩特別去養胎。宜家個人好攰下。
...

我都已經成日好眼瞓 咁你仲有冇抱大B呀?好重 係咪最好唔好抱呢?加油呀媽媽!

大宅

ASP2019 發表於 20-5-28 14:36
朋友剖腹產的,也是第一胎4個月懷第2胎。
第2胎和第1胎相隔1年,大小平安。
應該係冇咁多精力同體力照顧第 ...

開刀都咁快再生
我而家盡量多啲時間陪大女先 遲啲我驚越嚟越攰
多謝你

大宅

msbella 發表於 20-5-28 15:40
我都已經成日好眼瞓 咁你仲有冇抱大B呀?好重 係咪最好唔好抱呢?加油呀媽媽!
...

少抱左好多。我諗以為一定少左好多時間可以陪佢玩。未生之前盡量同佢玩多D。你有冇工人?

男爵府

msbella 發表於 20-5-28 15:43
開刀都咁快再生
我而家盡量多啲時間陪大女先 遲啲我驚越嚟越攰
多謝你

哈哈,緣份到,所以生。
係啊,趁個肚仲未大,同大女玩多d

伯爵府

msbella 發表於 20-5-28 15:36
多謝你嘅回覆 我本身都冇返工㗎啦 但係兩個BB係咪應該要兩個工人先搞得掂呢?
...

我都係生左兩個(相差4年多),陀第二胎開始就無返工,再加一個工人幫手。
我無其他屋企人幫到,暫時都處理到,係工人放假的時間會辛苦d。

大宅

減齡達人勳章

msbella 發表於 20-5-28 15:36
...

2個bb咁近,請1個工人顧2個咁細你放唔放心?

大宅

我同你差唔多..個大既先就黎1歲..個細既7月又出世喇

大宅

sasaki_peach 發表於 20-5-28 15:57
少抱左好多。我諗以為一定少左好多時間可以陪佢玩。未生之前盡量同佢玩多D。你有冇工人?
...

有工人呀 不過係負責家務 我老公問話過請多個專睇bb 但我話唔使 因為我無返工 我媽又會日日過黎 不過生第二胎就真係要多個工人啦

你呢?嚟緊有咩打算

大宅

ASP2019 發表於 20-5-28 16:20
哈哈,緣份到,所以生。

BB係天賜嘅禮物我會呀

大宅

ASP2019 發表於 20-5-28 16:20
哈哈,緣份到,所以生。

BB係天賜嘅禮物我會呀

首頁