婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

剛結婚,老爺知我爭學費未清(外國大學學費),佢問左我幾次幾錢,我都無答佢,跟手佢寫左張只有簽名既支票比我,叫我自己填,當然我無要啦,我攪得掂,唔洗佢幫,但都感動。

生大女時住左8日醫院,一開始我奶奶炳我,話一早叫我去私家(佢埋單)如果肯去醫生好d,唔會攪到咁麻煩。(我唔肯去,因為我唔想用佢d 錢),但之後8日,奶奶每日黎醫院兩次,我感覺佢係真心對我好。

當然相處十幾年實有小磨擦,但大家都係真心對大家,所以相處算愉快。

大宅

我愛Corina 發表於 20-6-4 19:06
剛結婚,老爺知我爭學費未清(外國大學學費),佢問左我幾次幾錢,我都無答佢,跟手佢寫左張只有簽名既支票 ...

我82年一入門就是和老同住?一直到90年倆位移民LA,林走前一日62俏俏攞個白信封?內有港元美元須然吾係好多,他說亞嫂我倆今次過去吾知重可會再見!你收下傍身不要給他知道?我想帶出一句點解吾交比親生仔,要交比我這個新抱呢?

varievarie    發表於 20-6-6 15:55

侯爵府

我愛Corina 發表於 20-6-4 19:06
剛結婚,老爺知我爭學費未清(外國大學學費),佢問左我幾次幾錢,我都無答佢,跟手佢寫左張只有簽名既支票 ...

你非常幸運,好好孝順佢地

侯爵府

stella^^ 發表於 20-6-4 20:51
我82年一入門就是和老同住?一直到90年倆位移民LA,林走前一日62俏俏攞個白信封?內有港元美元須然吾係 ...

佢信任你,同埋真心當你係一家人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stella^^ 發表於 20-6-4 12:51
我82年一入門就是和老同住?一直到90年倆位移民LA,林走前一日62俏俏攞個白信封?內有港元美元須然吾係 ...

你係咪識理財d 所以你老爺交比你。

瑪瑙宮

free2020 發表於 20-6-4 13:18
你非常幸運,好好孝順佢地

我都知

大宅

free2020 發表於 20-6-4 21:20
佢信任你,同埋真心當你係一家人

無錯無倫做朋友做夫妻都是相信相對?可惜他是一個冇擔當心術不正滿口Y理當真理嘅Pk!不過我已經掉了件垃圾比垃圾婆,總算晚年有餐安樂茶飯吃!

侯爵府

stella^^ 發表於 20-6-5 11:08
無錯無倫做朋友做夫妻都是相信相對?可惜他是一個冇擔當心術不正滿口Y理當真理嘅Pk!不過我已經掉了件垃圾 ...

Best choice

男爵府

牧羊人 發表於 20-6-4 17:24
我永遠記得佢喺我坐月時鬧我

same as u

大宅

回覆樓主:

呢件事屈左向心好耐
都想睇下你地覺得係99問題定係我玻璃心

99一向係極度重男輕女的人
果時我已陀住6個月,照到係仔
有日,99同我講話佢發夢我陀果個係女
我99問我,你個唔會係女黎架呵?
我當堂呆左,唔識反應
但自此我99心目中向我嘅形象崩壞左

侯爵府

eddng 發表於 20-6-21 23:42
呢件事屈左向心好耐
都想睇下你地覺得係99問題定係我玻璃心

咁真係好過份

複式洋房

1. 成日話自己以前湊3個都無問題,話我 點解湊1個都咁忙
2. 我老公行開左,就會俾說話我聽,叫我生多個

Astra00    發表於 20-8-19 07:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我99同我講做女人係要容忍老公,仲話電視劇都有做,教我要點做,佢覺得自己個仔永遠是對的。有太多野發生,不能盡錄

侯爵府

pingpingpo 發表於 20-6-22 00:43
1. 成日話自己以前湊3個都無問題,話我 點解湊1個都咁忙
2. 我老公行開左,就會俾說話我聽,叫我生多個
...

佢哋唔會明,以前養3個係天生天養feel,而且仲點可以咁養?

侯爵府

lovebobo 發表於 20-6-22 01:06
我99同我講做女人係要容忍老公,仲話電視劇都有做,教我要點做,佢覺得自己個仔永遠是對的。有太多野發生, ...

你同佢講tvb d膠劇咪成日比人笑咯,點學呀?有病,好難溝通

大宅

回覆樓主:

我老公加咗家用俾奶奶坐月,結果乜嘢都無煲過俾我補身。坐月係佢自己話要幫,湊仔係佢自己話要湊,所以我先搬近佢住。結果無燉嘢俾我補身,中午買外賣蒸飯,中午來兩個鐘放低晚餐,等夜晚老公整,收我多幾千蚊。(emoji)勁嬲!

侯爵府

AmelieC 發表於 20-6-22 13:19
我老公加咗家用俾奶奶坐月,結果乜嘢都無煲過俾我補身。坐月係佢自己話要幫,湊仔係佢自己話要湊,所以我先 ...

你c6仲咩唔出聲?你99真係極品

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AmelieC 發表於 20-6-22 13:19
我老公加咗家用俾奶奶坐月,結果乜嘢都無煲過俾我補身。坐月係佢自己話要幫,湊仔係佢自己話要湊,所以我先 ...

咁過份,咁你坐月你奶奶做過D乜?事前應承左幫你坐月?

大宅

佢唔係應承幫我坐,係自己話幫我坐,結果我自己做晒

大宅

只係諗到好:
1, 我奶奶一向唔係熱情既人
結婚當日, 我去男定「針」茶, 我入到屋, 佢緊緊地攬住我, 話歡迎我加入呢個家庭

2, 平時好少打電話搵我
但當我出trip前一晚, 佢會打黎, 問我執好野未, 叫我小心d
有一次要去德國over 2個星期, 我勁唔捨得個囡, 喊住出門口, 剛上到機場巴士, 奶奶打電話俾我, 我又喊唔住喊, 佢安慰我, 話會幫手照顧我囡, 叫我唔駛擔心 (其實已經有成村人照顧我個囡)

3, 有好野食會預埋我
知我唔捨得買 (佢地有工作), 例如榴槤呢d

無咩唔好

以前個囡細, 有少少關於照顧小朋友上既意見不合
例如我餵人奶, 佢地覺得奶粉先好, 但我解釋+堅持, 佢地無再出聲
我囡加固後, 出去食飯我會自備食物, 佢地會覺得「哎呀, 你老公6個月大就去酒樓食燒買架啦」, 但我有我堅持, 佢地都無令我難做
我覺得ok, 唔算係壞事, 只係意見有分岐, 佢地都接受/支持我解釋

首頁

尾頁

跳至