母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好矛盾.. bb差唔多四個月,滿月後就開始混合餵養,佢一直都有嘔奶現象,近排係食完隔左個幾兩個鐘先嘔返d水➕豆腐渣出黎,有時好似噴泉咁,好心痛。但係食完奶粉就唔會有咁既問題. 屋企人都話我戒唔到口,所以搞到bb成日飲完人奶都唔舒服,叫我餵全奶粉.我都想停人奶,但係又覺得人奶可以增強免疫力,唔餵又會好內疚...

複式洋房

我BB以前都試過, 噴奶果時真係嚇死! 嘔豆腐渣可能係消化得唔好呀, 應該唔關人奶事, 反而係奶粉要揀D成份天然似人奶, 呵護BB腸道。你BB飲邊緊隻奶粉呀?我BB飲皇家美素, 我覺得佢最接近人奶, 飲左之後BB消化好左冇再嘔奶喇!

大宅

2020勳章

人奶對BB係最好既,但如果BB真係適應唔到的話,可以試下illuma,佢有hmo同mos係入面,
bb個腸胃保護同埋抵抗力都有好處,仔仔補左之後消化都好,便便日日有

複式洋房

Kathy_sin 發表於 20-5-29 13:16
我BB以前都試過, 噴奶果時真係嚇死! 嘔豆腐渣可能係消化得唔好呀, 應該唔關人奶事, 反而係奶粉要揀D成份天 ...

怕佢對某一種食物過敏 變成人奶都消化唔到 佢食緊aptamil gold啊

複式洋房

majomajo 發表於 20-5-29 16:26
人奶對BB係最好既,但如果BB真係適應唔到的話,可以試下illuma,佢有hmo同mos係入面,
bb個腸胃保護同埋抵抗力 ...

一直都係食緊aptamil gold

禁止訪問

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

未必關人奶事,我生三個,埋身全人奶又有,補奶粉又有,泵人奶用樽餵亦有,三個都試過嘔奶,而嘔豆腐渣,係因為奶同胃酸嘅化學作用先變成固體,即係好似牛奶加醋咁樣。

如果擔心人奶有致敏成份,戒口一排睇吓BB有冇改善就得,想餵人奶係要忍吓口嘅。

大宅

應該唔關人奶事.....你係埋身餵? 會唔會係出奶太快BB飲得急飲得多容易嘔呀?
大個啲消化系統成熟咗會好啲架....我BB初生嘅時候埋身都試過噴泉咁嘔...大個D會好D,,,變咗嘔豆渣,,,到而家8個幾月幾符唔會嘔奶

洋房

嘔奶好正常,我bb細個時都會嘔奶,時間耐左就係水加豆腐渣,結果要掃風,到依家大d 4個幾月有時飲完郁到個胃都會即刻嘔哂奶出黎,但係奶既顏色囉,因為佢飲完奶就嘈要坐起身,之前唔知夾到個胃就嘔,所以依家都怕左,比佢坐起身輕輕力拍佢背脊,同埋坐一陣佢就「打嗝」,唔打就算擺低佢囉,同埋有時食到好飽就唔掃風,直接比枕頭佢斜斜地比佢玩一陣就冇事,你bb可能因為有空氣入左去,咁你又擺低耐左咪容易嘔,佢飲完要抱佢坐一陣,冇事先擺低佢啊 https://www.bobocan.com/blogs/%E ... C%9B%E5%A0%82/28000 你睇睇呢個網

別墅

FionaL35 發表於 20-5-28 19:06
好矛盾.. bb差唔多四個月,滿月後就開始混合餵養,佢一直都有嘔奶現象,近排係食完隔左個幾兩個鐘先嘔返d水 ...

唔關母乳事嘅,我小朋友都嘔奶嘔到5個幾月。會唔會每餐減量,少食多餐試下?

複式洋房

人奶點會唔好呀,Keep 住俾BB 飲啦 有奶既話,不過我就半人奶半奶粉既。我補奶粉俾皇家美素,貪佢夠淡口,似人奶~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊