自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有人對我無禮貌, 第一次我會算, 因為係佢嘅問題。 但如果再次對我無禮貌而我接受, 就係我嘅問題了。

子爵府

2023年兔年勳章

我都有多次試過,有時係好痛,唯有讓時間忘記傷痛,耐左會無咁痛。日子都係一樣會過,做下自己鐘意的事。

子爵府

sweetcandychan 發表於 20-5-29 21:32
你講得好好,我都有呢d經歷,甚至覺得點解人善就被人欺,係咪要做到好似d衰人咁,先唔會被咁樣對待。
...
多謝你呀!我仲以為自己描述得唔好,所以想刪減咗啲內容,可能咁啱你睇緊我回覆的內容,我正在刪減啲字,我刪減完啲字後就跟住睇到你回覆我,我覺得係要做到好似啲衰人咁,先唔會被咁樣對待,啲衰人係睇人蝦

伯爵府

leng1999 發表於 20-5-29 06:45
你覺得自己內向,是否比人感覺都唔友善呢?我覺得自己大方d,又經常同人打招呼,大部分人一定會有相對既回 ...

開開心心又一天

伯爵府

回覆樓主:

唔好理佢囉,做好自己問心無愧,反正無禮貌乞人憎嗰個係佢。

水晶宮

回覆 vkm2014 的帖子

冇得要求人地好識對人喎。人地可能仲內向仲不善於表達自己,所以至俾唔到您想要既feedback您喎。可能佢又feel到您對佢表現失望,佢仲傷心唔開心過您吖。
如果佢地既【無禮貌】只係ignore唔多出聲回您,您試下再和善啲先對佢地包容諒解,對佢地再友善啲,人始終都鐘意人對自己好,耐咗佢地分分鐘跟到您步伐學到您好既一面,又對您親切啲呢!

其實真係要預咗唔係個個人都咁叻咁識得社交,咁您有野叻過佢地,咁就要靠您親自感化其他人,令佢地學您啲好野。呢啲好野好靠大家自己身體力行,自己做好啲,互相影響大家。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我都係咁樣!唔講我以為呢個post係我自己出嘅

大宅

回覆樓主:

我也是這樣, 所以常常被欺負

伯爵府

想生BB熱投

呢個世界, 永遠有人覺得你幫佢等於害佢
暗地裏又妒忌你呢樣嗰樣

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

記住四个字:問心無愧。同埋每次別人負你時(包括冇禮貌),就當除業障,你有着數。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vkm2014 發表於 20-5-28 09:09
性格較林善內向,樣子也淋善,對人也友善,但有些人總是換來無視態度,我總是放不低別人對我的不好態度,時 ...

你對人友善係你自己自願吧?定話你係本住你對人好,人地就要對你好?如果係咁,你就要調整對人嘅期望。一個人只可以控制到自己,控制唔到其他人,你想對人好係你想,但人地未必想,又或者未必覺得你所做嘅係好/足夠好/好到佢要對番你好。或者我咁講,你會覺得受傷,但現實就係咁,你對人好,自己開心,問心無愧,他人點樣反應係佢地嘅事,始終每個人嘅性格、人品都唔一樣,冇可能要求一個自私自利嘅人會為他人考慮嘛。

其他人對你冇禮貌係對方嘅人格問題,唔係你問題嚟,除非你做咗唔好嘅嘢或者影響到他人嘅嘢,否則你真係唔需要太介意,有類人就係鍾意找碴,專搵人麻煩,令人唔開心,其實佢地自己都十居其九唔開心,咩都睇唔順眼,人生點解要因為他人而活?唔好陪佢地一樣唔開心。

開心係自己搵番嚟嘅,唔係要靠人俾你,你心存善念已經係一種正面思想,不如好好將正面思想發揚光大,唔好聽講句:你自我感覺良好,對方咬你食咩?你唔開心就正中佢地下懷。JM,諗清楚,唔好搵自己笨。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

2023年兔年勳章

有冇聽過:「世界上冇人有義務對你好」?
一般情況,只有家人真心對你好。
對你好的人,要珍惜;
對你不好的人,由他吧。
做朋友好講緣分。
日常保持禮貌和寬容就夠了。

男爵府

vkm2014 發表於 20-5-29 01:09
性格較林善內向,樣子也淋善,對人也友善,但有些人總是換來無視態度,我總是放不低別人對我的不好態度,時 ...

做好自己就得

wcpcelia    發表於 20-5-30 08:58

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

強過對方

男爵府

cathy-tse 發表於 20-5-29 07:12
其實我想講粗口

衰鬼,笑死人咩?

珍珠宮

你要增加自已的自信心,增加自已的自我價值,當你有足夠既自信心時,就不會對其他人點待自已既態度咁上心了。

侯爵府

vkm2014 發表於 20-5-29 01:09

我都係好淋嘅,好易被人洽,人善被人欺
我就覺得我對人好我有禮貌係我個人修養,係我個人嘅事,我自我感覺良好就得,我唔會要求人地同我一樣有修為,佢無視,佢態度唔好,佢唔珍惜我對佢好,咁佢咪唔值得我對佢好囉,我對人咁好,蝕底係佢
我會將唔同人分level, 你唔好將呢啲人擺咁高位置,感受應該冇咁深

侯爵府

大力大力 發表於 20-5-29 07:01
x 2

所以我在BK生存那麼久~

呢樣真,俾個

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至