想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我比較蠢..睇左幾次說明書都唔明
紅色有2條線?即係排左卵未?排左卵係咪keep住有2條線直到下次M come ?

繼續每日用紅D..幾時可以試綠啲?
M come 2-7/5
13-16/5又M come

23,24 有交功課

大宅

wing_tsangky 發表於 20-5-29 12:20
紅色有2條線?即係排左卵未?排左卵係咪keep住有2條線直到下次M come ?

要2條線一樣色先準備排卵
平時多數都係一淺一深咁嘅色

伯爵府

wing_tsangky 發表於 20-5-29 12:20

兩次M首天只係相隔11日咁短,應該起碼要二十幾日先正常,今次先係咁定成日都係咁? 睇下醫生好d。
紅D驗前最少2小時忍水忍尿,驗到兩條線一樣或檢測線深過對照線代表0至48小時內排卵,紅D開始加深就每幾小時check直到見到佢由最深轉淺少少就代表已排。排後紅D會愈來愈淺,如果bingo,在排後11日會加深返,到dd就好似排卵咁深。但有些人唔中紅D都會深色,所以都要驗孕作準。
排後數14日就係due day(如果未bingo,dd就係下次月經首天預期日),排卵後11至12日可以驗孕睇下有無叫緊糊,最少3小時忍水忍尿先會見到果少少幻覺控,即使bingo,飲水多或沒忍尿就好可能陰性。

伯爵府

紅綠d不能用同一杯尿及放在一起,會串色。
紅d驗排卵不建議用晨尿,及盡量避開晚8至朝10的樣本,因為用果d尿來驗會比其他時間採集的深色就會容易有錯覺。
驗孕用紅d就用晨尿都無所謂。

伯爵府

回覆樓主:

你相入面的紅D太淺,畀你參考下我驗出嚟的紅D顏色,你會發覺晚8至朝10會深色返d,所以不能作準。
我應該19/8下午排卵,2/9是dd,30/8驗出懷孕,4/9成功取證明。

大宅

ipcs 發表於 20-5-29 17:46
你相入面的紅D太淺,畀你參考下我驗出嚟的紅D顏色,你會發覺晚8至朝10會深色返d,所以不能作準。
我應該19/ ...

係喎(emoji)我再紀錄長啲睇下先..

首頁

尾頁

跳至