興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係28CAR 睇岩架二手車﹐賣家話要傾岩價先可以試車﹐(我估可能都要比一千幾百先比試車)
架車睇相 / 價錢各樣都合心水
但我自己覺得唔試點傾價? 唔試點知有無問題? 佢可以比你去睇現車﹐但要試車就一定要傾岩先﹐
比你會唔會照去睇下呢?

別墅

其實,樓主點解要試車呢?香港地,一般歐洲、日本車款,幾多cc、幾大馬力、個spec 係點? 上網google 一下都知得七七八八,至於外型、車廂大少、設備,又真係睇車時可以睇得到,所以我係賣家,都唔會隨隨便便俾人試車。(車行車除外)

反而,如果我自己有心買,我會先還價,對方接受時再直接安排驗車(基本上試埋車),一切滿意便按價成交囉。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Nando 的帖子

其實唔試點知有無問題?上架佢話只限佢指定車房(我本人認為呢點好有問題,而家決定買全新車lu)

別墅

wendyaupooh 發表於 20-5-31 00:11

其實唔試點知有無問題?上架佢話只限佢指定車房(我本人認為呢點好有問題,而家決定買 ...

上架驗車你係買家梗係去買家車房或者是坊間的驗車公司啦。指定要去佢果間?咁鬼,唔買好過。

伯爵府

佢話架車行得幾千,新車一樣,唔使搞甘多。要驗去佢車房。
完全係鬼到不得了。。。
我而家寧願比多小小買架全新車。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

wendyaupooh 發表於 20-5-31 00:11

其實唔試點知有無問題?上架佢話只限佢指定車房(我本人認為呢點好有問題,而家決定買 ...
甘你就聰明

伯爵府

回覆 20150618bb 的帖子

我最後買左新車﹐唔使再煩呢D問題啦...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

wendyaupooh 發表於 20-6-16 14:25

我最後買左新車﹐唔使再煩呢D問題啦...
出左架什麼品牌,睇下有的什麼交流一下

子爵府

Nando 發表於 20-5-30 23:19
其實,樓主點解要試車呢?香港地,一般歐洲、日本車款,幾多cc、幾大馬力、個spec 係點? 上網google 一下 ...

完全唔同意你嘅講法, 你知唔知同一架車, 車子保養差嘅話,性能同新車有極大差距離, 唔試車你根本唔會知道架車狀態, 當然你有經驗嘅,其實撻著架車,踩幾腳油聽下引擎有冇雜音,睇下死氣喉會唔會漏水已經略略之島駕車狀態

珊瑚宮

wendyaupooh 發表於 20-5-29 13:56
係28CAR 睇岩架二手車﹐賣家話要傾岩價先可以試車﹐(我估可能都要比一千幾百先比試車)
架車睇相 / 價錢各樣 ...
如果落訂先試,即係試左唔合就無水回,你想想先

伯爵府

回覆 baby668 的帖子

係呀,我都想像唔到原來而家二手車唔比試。。。所以都係出新車穩陣d。。費事中伏

伯爵府

我最後買左全新車,唔怕比人扼。。。

珊瑚宮

wendyaupooh 發表於 20-8-4 20:50

因為好多人士,只係想駕駛架車一下

子爵府

wendyaupooh 發表於 20-8-4 20:49

係呀,我都想像唔到原來而家二手車唔比試。。。所以都係出新車穩陣d。。費事中伏

唔俾試咪唔買,世界咁大。大把選擇

子爵府

wendyaupooh 發表於 20-8-4 20:50

咁你又錯,買新車一樣會俾sales呃,我同學當年出咗架corolla,個sales見佢個樣柒下柒下,明明有discount都唔畀佢, 仲要將佢架二手trade in車狂壓價, 最後要我幫佢出手拗番discount ,trade in架車我拗完多左八千蚊, discount加埋trade in差價相差萬幾蚊

伯爵府

咁就怪佢自己唔做功課者...買車唔係買棵菜﹐自己做足功課就無咁易比人扼啦....
買新車我自己都睇左幾次問左幾次 (唔同分店 / 商場PROMOTE等等) COMPARE到最平可以去到咩位 (唔同牌子 / 唔同SALES當然為左單生意都會有唔同OFFER).........
賣自己架二手梗加要做功課啦......起碼知道市場咩價﹐再睇SALES開價自己再還啦.....
確實有D 賤SALES博你自己唔CHECK價﹐我自己個CASE係﹐我架舊車放28CAR可以去到12-13萬﹐
一間X產個SALES 夠膽死話只收4萬定5萬 (佢話我無原廠RECORD﹐真係當我傻仔咩)......
另一間X田開我8萬 (咁我地都覺得正常小小)......
最後我自己賣11萬............但就要自己動手搞所有野LOR

首頁

尾頁

跳至