想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

領養bb??

有沒有bk媽現在是領養bb?因有不育問題,考慮領養,可否分享一下大家的心情.

大宅

Re: 領養bb??

我都有諗過, 但係最常自己生啦

子爵府

我無不育問題,不過有都唔會考慮,唔生算! 始終唔係自己生,好就話,如果佢大個唔好,仲頂心啦!不過,我個人好欣賞,令到失去父母小朋友,可以重拾溫暖!都係一件造福人群嘅好事!

子爵府

可以上保良局網頁看看wor ~~~

禁止訪問

子爵府

我自己就吾想囉,但係我老公就有意圖,所以我要更加努力,因為我覺得始終係自己生既,您先會有心機奏佢架。。。 :-|

大宅

如果真係不育問題, 又很想有BB, 領養的確是很好方法, 可以選個自己合眼綠BB, 又令無父母的BB再有父母照顧, 對他們成長有個正常家庭生活, 子女長大後也會明白養父母苦心, 而不育夫婦又可以有自己BB(領養等同親生), 大家也開心

複式洋房

我本身都有不育的問題, 所以都有作過最壞打算去領養, 最近去咗母親的抉擇度做義工, 幫手湊bb, 個d babies真係好得意, 我對住佢地即刻流露出母愛, 所以我覺得幾開心, 因為既可以幫人, 又可以滿足下自己想做人媽媽嘅慾望 . 個d babies都係等人領養嘅, 大家有興趣的話, 下次再分享多d.
y

男爵府

dyip99 :
我朋友都有不育問題,佢地兩公婆好鍾意小朋友都想領養bb,唔知要咩資格可領養呢!妳是否知道嗎?Thank You!

子爵府

dyip99....hi,妳好! 我諗我無不育掛,因為上個月小產完,我都未諗好係咪一定再要bb! 不過,見到妳去mother’s choice到做義工,我又想!可以幫人之外又可以預先體會吓湊bb滋味!無湊仔經驗都得架?如果我想join,可以點?可唔可以分享多d呀?

其實有時會諗,唔生,or生唔到,又唔想領養,做吓寄養家庭or義工,都好好呀!如果我唔生又唔駛do,一定做寄養家庭!

複式洋房

hi! 各位姊妹大家好!
WongMing,
我都知道少少你d野嘅, 因為我有睇開"小產"個topic, 事關我亦都係9月中嘅時候冇咗bb, 但我嘅情況係早產, bb出世後離開咗我, 而我個bb係人工授孕嘅, 所以我比你地更加傷心, 但我宜家冇野啦, 因為根本唔到我控制, 所以遲d再努力過, 仲有我同你一樣, 宜家肥咗好多, 所以最近去咗做減肥機, 希望有用啦!
講番呢個母親的抉擇, 佢地個網址係www.motherschoice.com, 如果大家有興趣可以先在網上登記想做義工, 然後佢地會安排你去迎新會, 跟住上training, 所以唔識湊bb都冇問題, 佢地會有人教你, 而佢地有分照顧正常bb同有缺陷bb, 你地可以自己揀, 工作時間為三個鐘, 一星期一次, 早午晚時間都有. 由於我申請照顧初生BB, 所以有d 只係得兩個禮拜大, 好鬼細個, 但係個個都好cute, 搞到我想拎個返屋企, 費事自己生算啦! (講笑啫 )
不過講真真係一個好好嘅訓練, 事關淨係點抱同掃風已經好講手勢.
不過有一點需要大家注意, 如果你本身諗住即刻大肚就可能唔啱做, 因為小朋友有一種病毒叫cmv, 基本大人細路感染係冇問題, 但如果孕婦感染到, 可能會影響到胎兒, 所以最好問下e生先, 又或者就黎大肚就即刻唔做, 如果大家有唔明, 最好問番母親的抉擇就最好.
至於領養或想做寄養家庭, 你地可以打電話直接問佢地, 佢地同保良局一樣係慈善機構, 跟足社署安排!

子爵府

dyip99....咁妳真係幾傷喎 :cry: 不過見妳咁積極,都好開心!

我未決定好幾時再要,咁都係唔好做住啦,費事影響佢地運作仲唔好啦....!

我頭先真係好認真咁諗,如果我唔駛do嘅人,真係會去做寄養家庭,幫到人自己又開心!要做野,唔得啦....!

男爵府

BB係米全部都係孤兒黎嫁?我好想領養一個,因我自小都無一個完美既家庭,想參加課外活動學下野都無機會,唔係屋企無錢,而係阿媽唔得閒,我感受得到d孤兒BB好可憐,覺得佢地長大後會有好多心事,我想栽陪佢地、養大佢地,同佢地分享心事!
我已經有一個四歲既女,我都想帶個妹妹或弟弟比佢,佢又可以學下店樣去愛護他人!
做人至緊要開開心心 :-D

複式洋房

Hi, puibb,
其實個d唔算係孤兒, 因為有d bb嘅媽咪係未成年少女, 又或者家庭有問題, 所以母親的抉擇幫佢地照顧d bb, 待有心人領養, 好似今日我去到見到個十幾歲嘅媽媽由社工陪住, 送啱啱出世的bb黎, 我都覺得佢好唔捨得個女, 但我見佢得十幾歲, 根本自己都唔識照顧自己, 更何況係bb呢?
如果你有興趣, 不防打電話去問下, 我相信d bb好需要一個家庭去比愛佢地!

大宅

咁領養後BB是否永遠跟著養父母, 會否日後親生媽咪又話要返架 ?

複式洋房

我諗唔會啦, 邊可以咁家!

別墅

dyip99:
我亦打算去試下當義工,因為我等了bb四年,好高興你可以在此分享,因為我實在太想有bb,或許可以認識到你這些朋友,志同道合,好傾d.
我正在瑪麗做ivf,第二次週期,好想放棄,聽到你的經歷很心酸,因為我明白做ivf的確不簡單,心理壓力是常人不能理解.
你當義工幾耐??可以分享多一點嗎???

複式洋房

MilkMilk121,
Do u mind if I type in Eng? coz it takes too long for me to type Chi.
Have u chat in the topic"IVF" before? I shared my experience there before.
Don't give up your 2nd time IVF ar! Though I've a bad experience, I still believe it will work. You really need to have faith in it! I want to have another try with my frozen embryo ASAP. But I will try to see whether I can conceive on my own naturally for few months first. So don't give up that easy!
I've begun to work as a volunteer for few weeks only, not very long as it takes few weeks for volunteers to have orientation and training talks arranged. Anyway, it is a wonderful experience for me, especially for people like us who have difficulty in having baby. In fact, I was a bit scared to hold a small baby before as they are so fragile. But after I worked there, I don't have this kind of worry anymore. I do miss the babies after working there and looking forward to go there again every week.

But since you're having 2nd time IVF trial, I think you can't work as a volunteer at this moment and I hope you won't have to work a volunteer in the future as you'll have your own children to look after.
Anyway, if you need to talk to someone during your cycle, pls feel free to PM me and I could share some more with you if you like. I know people like us do have great pressure in doing this and none of my friends did IVF before, so can't find anyone to talk to.

Goodluck!

侯爵府

我有個aunt都响mother's choice都領養過小朋友, 返黎果陣得3個月, 而家己經7歲啦. 佢哋親生父母交去果陣要簽份嘢, 內容係話你交咗小朋友去果度, 第日有人領養咗就唔可以再認番0架. 不過個小朋友個親生媽咪曾經响佢2歲時透過mother's choice話想攞張佢個女張相, 咁mother's choice同我aunt講, 我aunt梗係唔肯啦. 之後都無再搵過囉. 同埋佢哋雙方(親生同養父母)係唔會有機會直接見面0架!

子爵府

Mon

咁個小朋友知吾知佢自己係被領養架 ?

首頁

尾頁

跳至