夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

愛美的媽媽 發表於 20-5-30 12:26
我奶奶同我地一齊住(老爺過左身), 我奶奶都係覺得個仔好辛苦既人, 但佢種種想法都係因為舊有思想, 覺得男人 ...

我又係去到早晨都係我自己煮畀自己食,之後仲要趕翻工。佢唔使翻工,作息飲食隨佢己意安排,我煮早晨發雞蛋嘈醒佢,佢叫我提前一晚發定D雞蛋。咁我想食新鮮雞蛋都冇得食,就係要等佢可以瞓晏。我母乳餵哺三個人仔過來,晚上也不停工咁起身幾次喂,掃背,換片,仲有洗傷口,都冇浪費佢資源,等佢一覺瞓天光。我媽當時直情怒到好市井咁話我:「妳話妳跟佢食到D乜嘢?跟佢去食屎就有。」我喂緊B女奶,邊喂邊流淚,無計,呢個男人係自己揀嘅,係要自己承擔翻,啃翻。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ifxicc 發表於 20-5-30 11:56
「但我介意佢完全唔想為家庭付出, 或者將自己既付出放大到好似其他人unun腳等佢養咁」,都反映我部份心聲 ...
我都係。我唔記得咗好平心咁答嘴0係一D我前夫開嘅話題,我前夫係99面前,D女面前黑面「喝」我,叫我:「女人,收聲!」我都立即唔講嘢,畀足面佢。我係咁,忍一時,分平浪靜;退一步,海闊天空;我係養緊我前夫嘅,99都知。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ifxicc 發表於 20-5-30 12:19
如果係對方由好變差呢?如果對方有壞習慣呢?都不能要求佢改嗎?

好多事情我眼中不是小事,但太多太多也 ...

我已經被我前夫D更另我難堪嘅回應磨順咗,唔願意再批評佢。一批評佢,佢就執著我語氣差,話我自己見到唔做,要等佢來做,佢都好忙、、、、呢D輔導係叫唔到前夫呢D人改嘅。一叫,連我前夫呢個客都趕走埋。輔導冇錢賺,失去信譽,站在個人利益立場,當然就係叫人多D讚,少D批評,無驚無險,工作又一日。
我未遇上我現任先生這如此懂回應人,與人相處使得人心平心服的男人,我還不知覺我過去與我前夫相處原來生活在水深火熱中。當時條件限制必須同屋住,不斷自我提醒我前夫做人很正直,心地好,我要感恩。

珍珠宮

anna59 發表於 20-5-30 11:25
你地已經離左婚, 你根本吾使理佢, 吾使理佢講乜, 亦吾使照顧佢

咁佢又唔係奸人,又唔係惡人,總算心地善良,只是生存能力低。當佢係我家人咁可憐佢。我不離不棄人,總算是對子女的身教。現在又有我先生睇住我,保護住我。我先生又冇怨言,連微言都冇。我先生是「少說話,多做事」的厚道之人,他的言談從來沒有醜化任何人。我就聽天命吧!

子爵府

回覆樓主:

有無試過搵過專業人士輔導大家?比個信息佢知道個嚴重性 共識唔到離婚都叫好來好去 唔洗扯爛臉

洋房

bobo88hk 發表於 20-5-31 11:25
有無試過搵過專業人士輔導大家?比個信息佢知道個嚴重性 共識唔到離婚都叫好來好去 唔洗扯爛臉
...

有。當時去了輔導一、兩次,後來奶奶突然過身,我老公好激動傷心,其實整個男家都崩潰了。

洋房

858D 發表於 20-5-31 11:21
咁佢又唔係姦人,又唔係惡人,總算心地善良,只是生存能力低。當佢係我家人咁可憐佢。我不離不棄人,總算 ...

謝謝你的分享。我老公又沒有你前夫那樣差,我老公是自我中心,不會理其他人,不會遷就我。我為家庭為子女付出好多,長年把自己的需要放到最後,以前默不作聲,以為老公看到會感激、會錫我,但事實他當一切是理想當然。我是某天,忽然覺得自己長年被忽視,開始變得好不開心。

大宅

小朋友幾大?除了不幫忙照顧外,爸爸有幾愛小朋友?有些男士未必懂或者喜歡照顧,但亦很愛小朋友。
始終婚姻不只是兩個大人的事,小朋友的成長和將來亦會受影響,當然,看到爸爸媽媽勉強維持的婚姻,他們亦未必會開心。不如從小朋友的角度想一想,這段婚姻該如何走下去⋯⋯
當然,你亦要問自己,到底仲愛唔愛呢個人?

洋房

Standsonenight 發表於 20-5-31 00:56
「我地財政不錯,過的可以算是優質生活」, 「你個仔人工仲少過我啊, 點養得起頭家」「我冇使過佢個仔d 錢」 ...

財政不是我們的問題。他有付出、我也有,我用我自己的錢使在我自己身上。我為家庭出了錢的開支,我不會開口講,但我老公會。雖然他講的是事實,但不是事實全部。

複式洋房

ifxicc 發表於 20-5-31 14:36
財政不是我們的問題。他有付出、我也有,我用我自己的錢使在我自己身上。我為家庭出了錢的開支,我不會開 ...

我明白你,我而家男友就係非常大男人,自我中心。
其實好委屈好難頂。佢雖然好多時表面上好似好細心,但經常以發脾氣方式黎溝通,郁啲就嘈。
我就係做好本份照顧佢同前妻既小朋友,對佢家人好好。但佢無珍惜。亦唔喜歡我搵我同前夫生既小朋友。
我知道長遠無將來,我真係好辛苦好想走,但我未搵到地方。

別墅

回覆樓主:

人生短暫,做女人的要好好愛惜自己,好好的選擇走自己想走的路,其實一隻手拍唔響,樓主先生有今天的自我中心,某程度上可能是樓主太強,先生沒有被需要的感覺,久而久之自我中心的保護自己,不甘示弱,其實大家都在受苦,但如果無信心走下去,分開對大家可能是一種解脱,好好想一想。

公爵府

其實結左婚之後,
我都覺得由一個女人變左奴隸獸
不過現實歸現實,
唔通拋夫棄子咩

公爵府

有時仲比C6加多句,
個個女人都係咁架啦

洋房

ZEKU 發表於 20-5-31 15:29
人生短暫,做女人的要好好愛惜自己,好好的選擇走自己想走的路,其實一隻手拍唔響,樓主先生有今天的自我中 ...

真是好難說清是誰的問題責任在先。不過我不同意是我太強,我多次提出要他幫手,他選擇不理,慢慢到後來我不再求他幫手了,免得失望。一個人一腳踢,慢慢慢慢習慣了,覺得他在他不在都一樣,他不在我仲做少d 野。我投訴我哭我離家出走,都不會有人緊張。

洋房

VeryBello 發表於 20-5-31 14:56
我明白你,我而家男友就係非常大男人,自我中心。
其實好委屈好難頂。佢雖然好多時表面上好似好細心,但 ...

大家感覺很類似。不過我不會一開始主張分開,總得試過攤出來傾、努力挽救才做決定。我已試了好多年、好多次

複式洋房

ifxicc 發表於 20-5-31 17:07
大家感覺很類似。不過我不會一開始主張分開,總得試過攤出來傾、努力挽救才做決定。我已試了好多年、好多 ...

我同佢基本上每星期都會嘈,其實反反覆覆來來回回都唔會有咩改變,我接受唔到委曲要存,放生大家吧啦,
佢應該搵個千依百順既鄉下妹,佢話一,女既永遠唔可以話二,否則就會發脾氣

洋房

Heidi419 發表於 20-5-31 14:34
小朋友幾大?除了不幫忙照顧外,爸爸有幾愛小朋友?有些男士未必懂或者喜歡照顧,但亦很愛小朋友。
始終婚 ...

他愛小朋友。他其實是個好人,只是對我不夠好。事情拖這麼多年就是為了小朋友。

到底仲愛不愛這個人?以前我會好快答yes,而家我愛我自己多d,不能愛一個對自己不好的人。

洋房

VeryBello 發表於 20-5-31 17:12
我同佢基本上每星期都會嘈,其實反反覆覆來來回回都唔會有咩改變,我接受唔到委曲要存,放生大家吧啦,
佢 ...
明白,我都是這種情況。

複式洋房

ifxicc 發表於 20-5-31 17:15
明白,我都是這種情況。

我都係父母既寶貝女,
我之前已經勇敢地離開過前夫一次,
今次呢個男友追我時好正常,耐左就原型畢露

我有自己思想,我唔接受另一半大男人到咁程度,好明白你話為抝而抝,每星期嘈,大家冷戰真係好攰,我知佢唔會改,大家其實無將來,祝福自己快啲搵到地方搬,斷左後就可以輕鬆自主自己既人生

男爵府

回覆樓主:

婚姻相處得舒唔舒服只有你俩自己知朋友嘅安慰都係好表面,想想你c6係家庭所付出是否微到可有可無,仔女是否需要你c6有無滿足到,如果都係否定佢其實你只要作好安排同開口嘅打算

首頁

尾頁

跳至