夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ifxicc 發表於 20-5-31 14:24
有。當時去了輔導一、兩次,後來奶奶突然過身,我老公好激動傷心,其實整個男家都崩潰了。
...

有咩咁激動傷心,好似佢個呀媽就係呀媽
佢個仔個呀媽就唔係呀媽,唔洗做呀

別墅

呢d問題好常見, 現實係出面好多家庭無工人收入唔高既家庭一樣有,情況會更辛苦。唔洗煩錢煩家務,為一個教小朋友責任問題,兩個自私既人覺得自己付出多過對方,分開對大家都好。

珍珠宮

ifxicc 發表於 20-5-31 14:31
謝謝你的分享。我老公又沒有你前夫那樣差,我老公是自我中心,不會理其他人,不會遷就我。我為家庭為子女 ...

隨緣吧!命裏有時終須有,命裏無時莫強求。暫時看不到更好的去向,亦沒有更合適的選擇,就先以不變應萬變。每事選擇付出之前,先衡量下自己的情緒EQ消不消得起,花得起的才去做。若做得不甘心樂意的,就不去做,給自己一個break。有時可會是如此情況,妳認為妳付出的地方很值得,會帶來顯著不同的果效,但在妳老公那方來衡量,就是不那麼significant 的不同果效。好似沒有把孩子在遊樂場看顧好,對於妳來說是大件事,對他來說就是應該讓孩子跌跌撞撞才得堅強成長。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-5-31 10:23
明智之舉!
我與前夫也是如此安排。離婚但同屋住。open relationship. 子女有爸得爸,要媽有媽。
...
但你宜家有男朋友嗎? 其實我同前夫都係入左紙但生活如常(因為娘家仲裝修緊), 不過我考慮到如果遲下我搵到另一半可以點...

子爵府

愛美的媽媽 發表於 20-6-1 09:17
但你宜家有男朋友嗎? 其實我同前夫都係入左紙但生活如常(因為娘家仲裝修緊), 不過我考慮到如果遲下我搵到另 ...

如果仲後生,認識另一半機會好大,前夫就係前夫,唔需要再理會佢⋯⋯

最緊要另一半對自己啲細路可以就得啦

大宅

ifxicc 發表於 20-5-30 11:34
我當然期望對方改變,不過已經由期望變奢望再變絕望。
我從一開始已不是小鳥依人那種女性,我老公本來係好 ...

如果他拍拖時事事以你為中心,只是結婚後、事業有成後才改變,會否他以為這就是對家庭的付出?你focus 在家庭、他focus 在事業,他覺得一切順理成章,攪不懂你為什麼不滿⋯⋯或者大家對婚姻的期望根本不同。

如果你們當中沒有第三者、沒有經濟或婆媳問題,這段婚姻未必無藥可救。不是說你要一味忍讓,至少平心靜氣再談一次,既然當初他肯和你去婚姻轉導,表示他亦有心挽救,不妨比大家多一次機會,最後若不成功,起碼無悔。

子爵府

Rilakkuma312 發表於 20-6-1 09:30
如果仲後生,認識另一半機會好大,前夫就係前夫,唔需要再理會佢⋯⋯

最緊要另一半對自己啲細路可以就得 ...
你都岩...宜家我地都仲係同屋住關係, 佢間唔時都會專登搵野撩起黎鬧交, 鬧到我喊為止佢先安樂...一方面又好想娘家快D裝修完比我同小朋友快D返去

子爵府

愛美的媽媽 發表於 20-6-1 09:53
你都岩...宜家我地都仲係同屋住關係, 佢間唔時都會專登搵野撩起黎鬧交, 鬧到我喊為止佢先安樂...一方面又好 ...

裝修好快完姐⋯⋯可以重新開始過生活

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

如果呢一刻唔離婚,的確自己要轉變,不過唔係去遷就老公,而係將自己變成佛系老婆,對住另一半唔好再咁上心肉緊,更加冇必要同佢鬧交,唔好旨望佢參與仔女嘅教育,唔好旨望佢會氹自己關心自己,但要有準備隨時READY 可以離婚

珍珠宮

愛美的媽媽 發表於 20-6-1 09:17
但你宜家有男朋友嗎? 其實我同前夫都係入左紙但生活如常(因為娘家仲裝修緊), 不過我考慮到如果遲下我搵到另 ...
嗰時我前夫話同我一齊住都頂我唔順,佢再支持唔住就會使我D錢搵個第二個地方帶埋D女搬出去住。我閘住佢呢個咁唔切實弊多於利嘅方案。我叫佢哋唔使搬,要搬我自已一個人搵地方搬出去。我一直無地方搬,冇人收容到我;後來巧合我現任先生買到隔離屋,咁我先搬過隔離屋同我先生住。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

愛美的媽媽 發表於 20-6-1 09:53
你都岩...宜家我地都仲係同屋住關係, 佢間唔時都會專登搵野撩起黎鬧交, 鬧到我喊為止佢先安樂...一方面又好 ...
有D人唔夾就係唔夾。好似我前夫咁,我情緒上受佢欺壓,但係佢會唸發同我角色掉轉,係佢頂我唔順。我整整下都費事同佢爭呦邊個蝦緊邊個。我真係變咗好似樓上講嘅,「佛係老婆」。

複式洋房

等仔女大吾使理佢

男爵府

本身都好似樓主咁,然後都係引發出第三者,然後離婚

複式洋房

唔係拍拖已經知對方性格?

複式洋房

經驗話俾我知,兩個價值觀唔同既人,唔好期望一同去教育個小朋友,咁樣你會覺得有更多分歧更失望;難道你想佢教導小朋友同你一樣咁自我中心?佢唔理就由佢啦,某程度上咁樣更加好;再者,婚姻輔導都經常提及,有好多男人都係唔理個小朋友的,算吧,男女大不同,唔好覺得自己改變到任何人,包括自己小朋友 ... 我想講,佢以前事事都諗你,其實而家係咪佢都都唔開心你成日記住小朋友呀?

別墅

ifxicc 發表於 20-5-29 23:04
用新account,因為唔想被認出。

婚姻唔開心,但不涉及第三者。

好認同
未結婚前會幻想婚姻生活係點
甚至好多人眼中自己係幸福
但事實係 自己一d都唔開心

我只同自己講繼續同呢個人一齊 都因為小朋友

子爵府

ope 發表於 20-5-31 03:45
樓主講的情況同我 8、9 成似

我不糾纏要他離婚了,因為幾個小朋友我和他也真心錫,我自己入紙,跟住分房瞓 ...

想請教下你自己入紙應該怎做?去邊到申請?

侯爵府

大把男人係咁,佢哋收工就休息,女人收工就買餸煮飯洗碗做家務

我同C6無細路,我同佢家務係分開做,放假先一齊食飯

因為工時唔同,食飯分開食(我煮好,煮埋佢嗰份),我哋衫褲分開洗(我著深色佢著淺色),屋企家務我做大部份,兩個廁所一人用一個各有各洗

佢有同我呻過佢要返工洗衫做家務好辛苦,我就話我都要返工洗衫做家務,我家務做得仲多過佢,大家都係辛苦,之後佢就無出聲
8-)

大宅

ifxicc 發表於 20-5-29 23:04
用新account,因為唔想被認出。

婚姻唔開心,但不涉及第三者。

同路人,有老公等於無,慘過做佢工人。

不要期望佢為你改變,但你自己要改變才能有快樂,無謂為咗他的不是搞到自己不快樂!

他為何不理你,建議你多理解他的童年和他與父母關系,如果兩樣都係負面的,咁佢好大機會只是延續他的父母,當你多理解他的背後原因時,或許會讓你自己有有所改變。自己的觀點要有改變才能有行為改變。

當然你可以選擇一走了之,避之則吉,橫掂你經濟獨立,唔使靠佢。

侯爵府

koalay 發表於 20-7-7 11:55
同路人,有老公等於無,慘過做佢工人。

不要期望佢為你改變,但你自己要改變才能有快樂,無謂為咗他的不 ...

我起初都做「工人」做到喊,之後要佢自己做返自己個份,大家都要返工,家庭支出大家都有份,大家都咁辛苦,佢成日乜都話唔識,我話佢知我唔係天生的奴婢,唔該你自己做返,佢自己用一個廁所,你忍住佢唔干淨,佢自己洗衫,要忍住佢儲埋十日衫都唔洗,到無衫著個日佢先洗到凌晨,只要忍到手唔幫佢做,要佢學識照顧自己,就唔洗咁辛苦

8-)

首頁

尾頁

跳至